Jegyzet

2022.07.26. 06:30

Pacsi

Fábik Tibor

Megannyi emlékezetes pillanatot hozott a Tour de France, de egy ott van mind felett. A 18., hegyi befutós szakaszon történt, a Pireneusokban, hogy a francia kerékpáros körversenyt 2020-ban és 2021-ben is megnyerő, az ezúttal második helyen álló szlovén Tadej Pogacar (UAE) elesett a lejtmenetben, s mire visszaült a nyeregbe, a vele külön versenyt vívó, az összetettben vezető Jonas Vingegaard (Jumbo–Visma) már messze járt. Ám amikor a sárga trikós dán bringás észlelte, hogy nagy ellenfelével baj történt, lelassított, és bevárta. A két versenyző pacsizott egymással, majd folytatódott a verseny. A szakaszt végül Vingegaard nyerte még, bő egy perccel növelte az előnyét, s vasárnap őt koronázták a Tour de France királyává. Kijárna neki egy fair play díj is.

A televíziós közvetítésből kivágott pacsis kép talán olyan ikonikus lesz a kerékpársport históriájában, mint az a fotó, amely az 1952-es Touron készült, az egyik legnehezebben. A képen a korszak két olasz legendája, az esküdt ellenségeknek nem ok nélkül elkönyvelt Fausto Coppi és Gino Bartali ásványvizes palackot nyújt át egymásnak a verseny közben. Ám az nem egyértelmű, hogy ki adja és ki kapja a frissítőt, és ez örök rejtély maradt. A legvalószínűbb az, hogy a kulacscsere már korábban megtörtént, és a legendás fotó ennek hatására már egy megrendezett jelenet. Akkoriban nem volt jelen mindenhol a média… Tény, hogy a két versenyző valóban kibékült egymással, ám utóbb az érintettek – a két versenyző és a fotós – azon a véleményen voltak, hogy maga a gesztus a lényeg.

Most Vingegaard sem kerített nagy feneket a sportszerűségének. „Pogacar megköszönte, hogy megvártam, én pedig mondtam neki, hogy ez természetes. Nem akartam úgy otthagyni, hogy elesett. Ilyet soha nem tennék” – ennyivel intézte el a történteket a dán bringás.

Pogacar a szakasz után már tudhatta, hogy idén nem fog nyerni, de nem keresett kifogásokat. Felhozhatta volna a bukását, a horzsolásait, ehelyett azonban arról beszélt, hogy Vingegaard most egyszerűen jobb nála.

Emberközeli jelenet volt a párizsi befutó is, ez is felülírta a „csak a győzelem számít” szemléletet,

amikor a pontversenyt megnyerő, zöld trikós belga Wout van Aert (Jumbo-Visma) nem ment előre sprintelni a Champs-Élysées-en. Pedig tavaly ő nyerte meg itt a legnagyobb presztízsű sprintbefutót. Most azonban fontosabb volt neki, hogy Vingegaard-ral és a többi csapattársával egy vonalban, együtt ünnepelve gurulhasson át a célvonalon. Jár a pacsi neki is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!