Jegyzet

2022.06.04. 06:30

Pazarlás

Pajor-Gyulai László

A hír aligha rázza meg a magyar futball világát. A BVSC nem jutott fel a másodosztályba, egymás után másodszor végzett az NB III Nyugati csoportjának a második helyén, így nem sikerült előrelépnie. Ez a vezetőedző állásába került, a klub csütörtökön jelentette be, Buzsáky Ákos és a vezetőség közösen döntött arról, hogy nem hosszabbítanak szerződést, elválnak az útjaik.

A fiatal, mindössze 40 esztendős Buzsáky Ákos tavaly nyáron vette át a csapat irányítását azzal az egyértelmű céllal, hogy feljuttatja azt az NB II-be. 

A BVSC sokáig versenyben volt az aranyéremért, ám májusban hat bajnoki mérkőzéséből csak kettőt nyert meg, egyszer ikszelt és háromszor kikapott, így a bajnok Mosonmagyaróvár tizenkét ponttal megelőzte. Kisteleki István, a BVSC szakmai igazgatója a kinevezéskor ezzel indokolta a döntést: „Rengeteg ideig játszott külföldön igen magas szinten, nagyon sok tapasztalatot gyűjtött össze, amit nem szabad hagyni elveszni. Figyelem a munkáját, és bátran mondhatom, az elmúlt tíz napban a játékosaink többet tanultak a futballról és a futballból, mint korábban tíz év alatt.”

A várt eredmény azonban elmaradt, és ez mindent felülírt, ám ez legyen a vasutasklub baja, tágabb körben sokkal tanulságosabb az a mondat, hogy a hússzoros válogatott egykori középpályás, aki a Premier ­League-ben is szerepelt, nemrég Angliában szerezte meg az A licence edzői minősítést, sok tapasztalatot szerzett, és ezt kár lenne veszni hagyni. Ha jól számolom, akkor ez 43 éve hangzott el először, igaz, akkor jövő időben, amikor a szocialista világból Bálint László elsőként legálisan kiszerződhetett a profi világba. Gyorsan követhették mások is, azzal a felkiáltással, hogy amikor a középkori céhlegények mintájára hazajönnek, a tapasztalataik elősegíthetik edzőként vagy vezetőként a magyar labdarúgás felvirágoztatását.

Azóta három olyan szövetségi kapitánya volt a magyar válogatottnak, aki játékosként a profi világot megjárva eljutott a posztig, éppen Bálint László, majd Pintér Attila és Dárdai Pál. A mai NB I-es és NB II-es mezőnyben Bognár Györgyön, az MTK szakmai igazgatóján kívül nem találunk senkit sem, aki futballistaként nevet és tényleg rengeteg tapasztalatot szerzett volna bármelyik futballnagyhatalom országában. Hogy ki a hibás, ők nem akarnak több szerepet vállalni a magyar labdarúgásban vagy az nem becsüli meg és használja őket megfelelően, nehéz eldönteni. Alighanem is-is. Az viszont biztos, hogy ez évtizedes pazarlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!