jegyzet

2021.11.04. 06:30

Mégis Ronaldo?

Novák Miklós

Másfél évtizedes polémia a nemzetközi labdarúgásban: ki a jobb, Lionel Messi vagy Cristiano Ronaldo? A 2021–22-es idény új árnyalattal gazdagította a dilemmát.

Azt eddig is tudtuk, a közelmúltat meghatározó két világsztár egyaránt roppant gólerős, Messi inkább a kivételes technikájának, Ronaldo inkább a fizikumának köszönheti az eredményességét. Előbbi hatszoros, utóbbi ötszörös aranylabdás, Ronaldo viszont 2016-ban a válogatottal is a csúcsra jutott, hiszen Portugália megnyerte az Európa-bajnokságot. Messi idén nyáron aztán e téren egalizált, Argentína hódította el a Copa América trófeáját.

A két játékos pályafutásában e nyáron olyasmi történt, ami egyszerre sohasem: mindketten klubot váltottak. Messi történetesen, a karrierje során először, elhagyta a Barcelonát. Nem önként, dalolva, hanem inkább kényszerből, de a lényegen ez nem változtat. Ronaldo sem egy vándormadár, a Manchester United az ötödik, helyesebben a negyedik klub az életében, hiszen játszott már korábban a Vörös Ördögöknél.

Ronaldót nem az új környezet, az új inger miatt féltették a Premier League-től, hanem a kora miatt, mondván, harminchat évesen már nehezen bírja az angol tempót. Messiről viszont azt feltételezték, a spanyolnál azért valamivel alacsonyabb színvonalú francia bajnokságban majd sziporkázik. Nos, mondhatni, ennek az ellenkezője történt.

Ronaldo annak ellenére szárnyal, hogy a csapata, a Manchester United botladozik: 11 mérkőzésen 9 gólt szerzett, ebből ötöt ráadásul a Bajnokok Ligájában; Messi viszont PSG-mezben eddig csupán háromszor talált be az ellenfelek kapujába, kimutatták, hogy egészen pocsék a hatékonysága.

Messi természetesen nem öregedett meg hirtelen, nem is felejtett el futballozni, de egyvalamiben vitathatatlanul elmarad pálya- és vetélytársa mögött: az alkalmazkodóképességben. Még mindig inkább csak keresi a helyét a PSG-ben (sőt valószínűleg úgy általában Párizsban), Ronaldót viszont felvillanyozta az új kihívás. Az idény elején még faragták az angol sajtóban, mondván, nem fut eleget, nem veszi ki a részét a védekezésből, mostanra azonban mindenki a lába elé borult, elismerik, szinte egyedül viszi a vállán a Unitedet.

Az edzője, egykori csapattársa, Ole Gunnar Solskjaer egyenesen Michael Jordanhez hasonlította: annyit jelent a jelenléte a Manchesternek, mint anno Jordané a Chicago Bullsnak.

Jordan, nem is vitás, minden idők legnagyobb kosárlabdázója. A párhuzam kínálta következtetést mindenki kimondhatja magában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!