jegyzet

2021.10.30. 06:30

Tanulás

Pajor-Gyulai László

Mondhatjuk, megadták a magyarázatot. Ezt a Debrecen vezetői kérték Tőzsér Dániel sportigazgatótól, de különösen a Huszti Szabolcs, Toldi Gábor edzőpárostól a roppant gyenge bajnoki szereplésre. Történt ez azt követően, hogy a csapat hazai pályán tükörsima vereséget szenvedett a Puskás Akadémiától, ezzel együtt az utóbbi négy meccsén egyetlen árva pontot szerzett, a tabellán pedig csak azért nem áll kieső helyen, mert jobb a gólkülönbsége a Gyirmóténál.

A magyarázatot a vezetők szerdán este kapták meg igen sajátos módon: a Debrecen kikapott a másod­osztályú Kecskeméttől, és ezzel kiesett a Magyar Kupából. Ők pedig erre úgy reagáltak, ahogyan a futball világában a legtöbb helyen szoktak: menesztették Huszti Szabolcsot és Toldi Gábort. Tőzsér Dániel maradhatott a helyén, bár a szurkolók a trió eltávolítását követelő petíciójukban őt is alkalmatlannak nevezték a posztjára, mondván, a nyári erősítésnek szánt érkezők az ő beleegyezésével érkeztek a klubhoz, ám csupán perceket játszanak.

Papíron ugyan Toldi Gábor volt a vezetőedző, ezért ő is nyilatkozott a meccsek után, ám nyílt titoknak számított, hogy az öltözőben és a kispadon Huszti Szabolcs volt a főnök. Meggyőződésem, hogy a vezetés részéről mindig rossz üzenet az ügyeskedés, a kiskapuk keresése, hiszen ha mások, történetesen a játékosok, sem mindig az egyenes utat választják, akkor nincs erkölcsi alapjuk azt számon- kérni, a debreceniek mégis ezt választották. Husztinak ugyanis nincs megfelelő végzettsége az NB I-es vezetőedzői munkához, Toldi Gábornak van, így ő valójában a nevét adta ehhez a furcsa vállalkozáshoz.

Ötvenegyszeres válogatottság, játékosként rengeteg tapasztalat a profi futball világában Németországtól Oroszországon át Kínáig – igen tekintélyes múlt áll Huszti Szabolcs mögött, ám ez semmi garanciát nem nyújt a sikeres edzői munkához. Ő 2020-ban vonult vissza, és máris fejest ugrott a hazai legmagasabb szintbe – mintha ezt a szakmát nem kellene megtanulni. Nyilván tengernyi fortélyt és fogást elleshetett kiváló edzőitől hosszú pályafutása során, ám ez csak alapot adhat, a tanulás folyamatát nemigen lehet megúszni.

Egy régi mondás szerint valaki akkor válik igazi edzővé, amikor először kirúgják.

Ha ez tényleg komoly lenne, akkor Huszti Szabolcs szerdán este lett vezetőedző, amikor megszűnt az állása, de ez nem így van. Lecke volt ez a debreceni kaland, és most jöhet az iskola, a tanulás, és remélem, nem adja fel. A magyar futballnak szüksége lehet rá – amikor eljön az ő ideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!