jegyzet

2020.09.22. 06:30

Dominók

Fábik Tibor

Amikor a női kézilabda BL nyitó fordulója előtt olvashattunk a Győr problémákkal teli utazásáról Moszkvába (ahol az ETO Görbicz Anita utolsó pillanatokban szerzett góljával az egyik pontot megmentette), nem hittük volna, hogy a Ferencváros a múlt hét végén sokkal rosszabbul jár a norvégiai útján. A Fradi játékosainak megvolt a friss, negatív koronavírus-tesztjük, de a már kint elvégzett vizsgálatok két főnél pozitív eredményt hoztak. A Vipers elleni meccset lefújták, a magyar delegációt elkülönítették, majd a csapat dolga végezetlenül jöhetett haza – leszámítva a két fertőzött játékost, mert nekik Norvégiában kellett maradniuk, karanténba zárva. A Fradi kidobott egy csomó pénzt az ablakon az utazásra a semmiért, s ugyan a mérkőzést hivatalosan „elhalasztották”, a járvány közepette semmi garancia nincs arra, hogy ezt majd le is játsszák. Korábban a férfi BL-ben a Mol-Pick Szeged–Paris SG csoportmeccset is halasztani kellett az egyik szegedi játékos megbetegedése miatt, de később kiderült, hogy hatan kapták el a vírust.

Megjósolhatatlan, hogyan alakul a BL-meneternd, ha beindul a dominóeffektus, de a csoportkörös lebonyolítás esetében abba azért lehet kapaszkodni, hogy majd csak találnak új időpontot a meccseknek, és akkor talán egyetlen játékosnak sem lesz pozitív a tesztje. Egyenes kieséses rendszerben azonban erre nincs mód, ott folyamatosan pörgetni kell a mókuskereket.

Így aztán a Slovan Bratislava játék nélkül esett ki a labdarúgó BL-selejtező első fordulójából, mert a feröeri Klaksvík elleni meccsére másodszori nekifutásra sem állhatott ki, előbb csak egy stábtag, két napra rá a B csapat egy játékosa akadt fenn a koronavírusteszten. Az UEFA 3-0-s eredménnyel a Klaksvíkot juttatta tovább. A Mol Fehérvár játékosai ugyancsak az Európa-ligában a selejtezőkör második fordulójában negatív tesztek birtokában utaztak el Máltára a Hibernians elleni találkozóra, és megdöbbentek, hogy a helyi járványügyi hatóságok is ellenőrzik őket. Elég nyilvánvaló,

ha egyetlen pozitív minta is akad, akkor bizony nincs meccs!

A nemzetközi kupákban bonyolítja a helyzetet, hogy az egyes országok járványügyi szabályai eltérőek lehetnek, határon belül azért valamivel egyszerűbb az élet. Szombaton a DVTK labdarúgói öt perccel a csapatbusz indulása előtt megtudták, hogy elmarad a Balassagyarmat elleni Magyar Kupa-meccsük – az ellenfélnél mindenki karanténba került –, így náluk egy csepp benzin sem veszett kárba, ez is valami.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!