JEGYZET

2020.07.18. 06:30

Csupa nagybetűvel

Ch. Gáll András

Hétfő óta a washingtoni NFL-franchise neve nem Redskins. Hogy mi, azt még nem tudjuk, mert egyelőre nem sikerült új nevet találni, csak az a biztos, hogy a régit eldobta a tulajdonos Daniel Snyder, aki pedig 2013-ban még kerek perec kijelentette:

„Soha nem fogjuk megváltoztatni a nevünket. Ez ilyen egyszerű. Soha. Ha akarja, ezt leírhatja csupa nagybetűvel.”

Elöljáróban leszögezném, engem az amerikai futball körülbelül annyira hoz lázba, mint a petanque vagy a lacrosse, de itt nem is a sportágról van szó, hanem a jelenségről, amely George Floyd halála óta eszelős dimenziókat öltött. Merthogy a Redskins nevének megváltoztatása gyönyörűen beleillik abba a sorba, amelybe az Abraham Lincoln- vagy Winston Churchill-szobrok ledöntése, a Szabadság téri (!) Black Lives Matter-tüntetés, a munkáltatói utasítás a New York Times napilapnál a (fekete jelentésű) Black szó szigorúan nagy kezdőbetűs írására vagy a Formula–1-es pilóták térdre borulása az aktuális világbajnoki futam előtt.

De vissza a kezdetekhez!

A Redskins nagyjából annyit tesz, hogy rézbőrű, vörösbőrű.

Igen, az elnevezés az indiánokra, vagy – hogy megmaradjunk a politikai korrektség sikamlós talaján – a Native American (szigorúan nagy kezdőbetűvel!), tehát az amerikai bennszülött emberekre vonatkozik.

A franchise-t 1933-as alapítása óta hívják így, a logót – amely egy tollas fejdíszt viselő indiánt ábrázol – még 1972-ben, egy Walter Wetzel nevű indián (bocsánat: bennszülött amerikai) grafikus tervezte.

Korábban is felvetődött, hogy a Redskins elnevezés esetleg sértheti az őslakosok méltóságát, ezért a Washington Post – igen, az ultraliberális Washington Post! – 2016-ban készített egy reprezentatív felmérést, amelyből kiderült, hogy az amerikai indiánok 90 százalékának semmi baja a Redskins névvel. Maga a tulaj, Daniel Snyder többször is kategorikus volt: itt nem lesz névcsere, ha a jogvédők a fejük tetejére állnak, akkor sem.

Aztán május 25-én egy rendőr nyolc percig térdelt George Floyd nyakán, és ettől minden megváltozott. Beindult a BLM-mozgalom, egyre többen ereszkedtek térdre sportesemények előtt, a múlt héten pedig a FedEx, a Nike és még jó néhány szponzor megfenyegette Snydert, ha nem változtatja meg a franchise nevét, beszüntetik a támogatást. Ebben a pillanatban Mr. Snyder elvi alapokon nyugvó álláspontja végzetesen megingott. Rájött, hogy csak az ökör konzekvens. Ha nincs szponzori pénz, akkor tradicionális csapatnév sincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!