JEGYZET

2019.03.30. 06:30

Szlovénnak lenni

Ch. Gáll András

Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el. A korábbi jugoszláv tagköztársaság 1991 óta független állam, Európa egyik legkisebb lélekszámú nemzete, alig kétmillió lakosa van.

Egyet közülük Goran Dragicnak, egy másikat Luka Doncicnak hívják, és mindketten kosarasok. Mármost csütörtök este Miami­ Heat–Dallas Mavericks NBA-­mérkőzést játszottak az AmericanAirlines Arenában, az egyik csapatban Dragic, a másikban Doncic. A két szlovén életében először lépett pályára egymás ellen. Legutóbb 2017. szeptember 17-én játszottak egy légtérben, Isztambulban, az Európa-bajnokság döntőjében, de akkor egy csapatban. Szlovénia 93–85-re legyőzte Szerbiát, és először lett a kontinens legjobbja. Mindketten bekerültek a torna álomcsapatába, Dragicot választották meg az MVP-nek.

Szlovéniában a kosárlabda nemzeti sport – ahogy a futball és a kézilabda is, sőt, jégkorongban is van NHL-játékosuk Anze Kopitar személyében, ő a Los Angeles Kings csapatkapitánya –, amiben nincs semmi különös, a legtöbb országnak van nemzeti sportja. A szlovének azonban egy kicsit eltérnek a többiektől: nekik semmi sem drága, ha meg kell nézni kedvenceiket.

A Heat–Mavericks derbire kétezer szlovén utazott el Floridába a kontinensnyi Egyesült Államok távoli vidékeiről, sőt, százával érkeztek a távoli őshazából is, dollárezreket áldozva arra, hogy a helyszínen lássák a történelmi mérkőzést.

A szlovén fanatikusok naptárában hónapokra előre be volt karikázva 2019. március 28., sokan egész évben erre spóroltak.

Doncic a világ legnyugodtabb sportolója, 16 éves kora óta – a Real Madrid, majd a Dallas Mavericks színeiben – ott van a sportág csúcsán, egyik este LeBron James, a másikon Steph Curry áll vele szemben.

Nem ismerte a lámpaláz fogalmát.

– Egészen ma estig – vallotta be az alig húszéves zseni. – Életemben először izgultam. Kétezer honfitársam előtt, Goran ellen… Különleges este volt. Hogy 105–99-re kikaptunk? Ez most lényegtelen…

– Elérzékenyültem – mondta el Dragic. – Megvenni a repülőjegyet, ideutazni egy másik kontinensről, csak hogy bennünket láthassanak, ez őrület!

Dragicék a meccs után egy órán át osztogatták az autogramokat, szelfiztek a rajongókkal. A Mavericks chartergépe már indulóban volt vissza Dallasba, de Doncicet ez nem érdekelte.

Van, ami a menetrendet, a csapatfegyelmet is felülírja, még egy profinál is.

Már ha szlovén az illető...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!