jegyzet

2019.03.13. 06:30

Konspiráció

Ökrös Csaba

Meglehetősen kellemetlen élmény lehet, ha rendőrök törnek rá az emberre, amikor éppen vérét veszik egy kis doppingolás megalapozásához. A rajtakapott sportoló kizökken a vérvétel ritmusából, tán még a pulzusa is túlzottan megemelkedik, ami károsan befolyásolhatja a teljesítményét. Igaz, akit doppingoláson érnek, annak egy időre le van tudva a gondja a versenyzésről.

Az elmúlt néhány napban röppent világgá a hír, hogy néhány sífutót és orvosukat fogták el osztrák és német rendőrök, akik nehezményezték, hogy a tisztességes sportolás eszméjét és az írott törvényeket is megsértették a tiltott teljesítményfokozással. Nem sokkal később arról is értesülhettünk, hogy egy francia kerékpáros is doppingügybe keveredett. Szegény sífutókat és bringásokat még az ág is húzza, hiszen időről időre napvilágra kerül egy-egy hasonló eset. Márpedig ezek fényében nehéz lehet mosolyogva arról beszélni, hogy a tiltott teljesítményfokozás már csak emlék a múltból.

Az még hozzátesz némi vajszínű árnyalatot a sífutók ügyéhez, hogy olyan „specia­lista” segítette őket, aki korábban egy német bringás álló­képességének tiltott eszközökkel való növelésén dolgozott. Köztudott, hogy az interneten bármilyen problémával kapcsolatban meg lehet találni a legjobb megoldást, de ha az ember vértranszfúzióra adja a fejét, akkor a legjobb eredmény eléréséhez mégiscsak biztosabb szakembert hívni. Valószínűleg ez indította a sífutókat arra, hogy felvegyék a kapcsolatot a német doppingdoktorral.

A szkeptikusok azt szokták mondani, hogy nincs élsport dopping nélkül. Ezt a sommás megállapítást ennek a rövid írásnak a keretein belül kár lenne boncolgatni. Miként arra a kérdésre sem tudunk most választ adni, hogy miképpen lehetséges doppingdoktort találni olyan sportágak környékén, amelyek természetesen csak a múltban voltak fertőzöttek.

Ha nincs viruló doppingélet, kitől lehet megtudni, hogy ki segíthet egy kis illegális „teljesítményfokozósdiban”?

Bekopog az ember a versenytársakhoz, és puhatolózik náluk? Közösségi oldalakon próbálkozik? Tiltott szer használata miatt megbukott pályatársaknál érdeklődik?

Az sem lehet egyszerű beszélgetés, amikor a doppingtanácsadó hírében álló sportorvossal felveszi a kapcsolatot a versenyző. Valószínűleg több konspiráció húzódik meg a háttérben, mint egy átlagos kémügyben.

A doppingolásban érintettektől sok energiát követel meg a hálózat kiépítése, üzemeltetése. Nem csoda, hogy kifárasztja szegény sportolót, aki versenyképességének megőrzéséhez így kénytelen tiltott eszközökhöz nyúlni, ha jó eredményt akar elérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!