JEGYZET

2019.02.15. 06:30

Banks öröksége

Petrik József

Éppen azon a nyáron nőttem ki a negyvenforintos, barna, gumiorrú tornacsukámat, amikor Anglia megnyerte a labdarúgó-világbajnokságot. Szerencsére nagymamám levágta az orrát, megmentve a lábam nagyujját az „üszkösödéstől”. Arról nem is szólva, hogy így már nem szorított a cipő, simán lehettem Bobby Charlton az iskolaudvaron verbuválódott focicsapatban…

A futballvilágban akkoriban még nem jött divatba egy-egy nagy sporteseményt követően az úgynevezett „all star” gárda összeállítása. Nem így a grundon. Az 1966-os vb fényében olyan világválogatottak alakultak ki, hogy csak úgy füstölt… És nem zavart senkit, hogy egy csapatba került Beckenbauer, Jairzinho, Mazzola, Moore. Ám míg korábban az állt a kapuba, aki későn ért ki a pályára vagy utolsónak választották meg, most „Gordon Banksként” sokkal csábítóbb lett ez a poszt is.

Az angol válogatott „nagy fülü” kapusa ugyanis az összes elálló fülű csapattársam egyik kedvence lett. Ezért az is előfordult, hogy a néhány hete még lesajnált hálóőri pozíció betöltéséért komoly szócsaták, bunyók zajlottak.

Amikor a fiam is elérte a kiskamaszkort, és együtt jártunk le a közeli bitumenes pályára focizni, meséltem neki az angolok legendás kapusáról, Banksről. Mert akkoriban legfeljebb csak múltidéző sportműsorokban lehetett régi meccseket, nagy gólokat vagy védéseket látni. Ezért az 1970-es mexikói világbajnokságról is csupán az én beszámolómra hagyatkozhatott. Az Anglia–Brazília-találkozóról egy, azóta az egész világot bejárt jelenetet elevenítettem fel neki, azt a bizonyos Banks-védést. Amikor – kortól, korszakoktól függetlenül –

a földkerekség talán legjobb játékosa, Pelé közeli fejesét kipaskolta az angolok hálóőre.

A mérkőzés után, ha jól emlékszem, a brazil csapatkapitány, Carlos Alberto meg is esküdött arra, hogy Pelé abban a pillanatban gólt kiáltott. Ám a semmiből előbújt egy árnyék, és mellé-fölé ütötte a lasztit… Sokan máig is ezt tartják az évszázad kapusbravúrjának.

Gordon Banks a napokban, életének 82. évében elhunyt. Szép kort ért meg, és csupa szép sportélményt hagyott maga után. Nem véletlen, hogy a teljes brit sajtó, és nem csupán a sportújságok, a címlapon emlékeztek meg a klasszis hálóőrről. Az inkább hírműsorairól ismert Sky News pedig éppen azzal a fotóval búcsúzott a kapuslegendától, amelyen kivédte Pelé közeli fejesét a guadalajara-i Jalisco Stadionban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!