Hallgassa élőben!
2018. 08. 04. 06:30 | [email protected]

Magyar élsportolók többségére nem igazán jellemző, hogy nagyon-nagyon fontos versenyeken, olimpiákon, világ-, és Európa-bajnokságokon hozzák ki magukból a legtöbbet, érik el legjobb eredményeiket. Különösen igaz ez azokra, akik a legnagyobb eséllyel bírnak a végső győzelemre. Természetesen, mint az élet minden területén, a sportban is vannak kivételek, akik tökéletesen erősítik a szabályt. Nagy hirtelen a zseniális, minden lehetséges (olimpiai, vb, Eb) bajnoki címet, aranyérmet begyűjtő mellúszó, Gyurta Dániel jut eszembe, aki a 2012-es, londoni olimpia 200 méteres mellúszószámának döntőjében a végletekig kiélezett helyzetben, világcsúccsal (2:07,28), minimális különbséggel győzött a hazai medencében tempózó Michael Jamieson (2:07,43) előtt. A hajrában már-már úgy tűnt, hogy a brit úszónak sikerül befognia Danit, ő azonban visszaverte ellenfele támadást, s mentálisan is hatalmasat alkotva lett olimpiai bajnok!

Gyurta Dánielről már kilométerekről sugárzott az önbizalom, lerítt a magabiztosság! Amíg csúcson volt, a szó szoros értelmében uralta a mezőnyt, tisztán látszott, hogy ellenfelei tartanak tőle, felnéznek rá; ugyanez mondható el az ötszörös olimpiai bajnok kajakosról, Kozák Danutáról is. Személyesen ismerem mindkettőjüket, egyenes, tisztességes emberek, olyanok, akik nem beszéltek/beszélnek a vakvilágba, szavaiknak súlya van, amit kimondtak/kimondanak, abban őszintén hittek/hisznek.

Szemben azokkal a „hangemberekkel”, akik a versenyek előtt élnek, virulnak, ígérgetnek fűt-fát, aztán a sorsdöntő pillanatokban tele lesz a gatyájuk, fényévnyire elmaradnak a legjobb eredményeiktől.

A versenyt követően pedig megmagyarázzák, hogy minden és mindenki összeesküdött ellenük, az ellenfél csalt, doppingolt stb.

Tegnap Glasgow-ban elkezdődött az úszók Európa-bajnoksága, ahol a legnagyobb magyar aranyesélyes nem a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka – bár minden valószínűséggel legalább egyet megnyer abból a három számból, amit bevállalt –, hanem az a Milák Kristóf, aki az elkövetkezendő években uralhatja a 200 méteres pillangóúszást.

Ebbe a fiatalemberbe ugyanis minden olyan képesség, tehetség, adottság, hit és mentális erő, magabiztosság „beleszorult”, amely szükséges ahhoz, hogy a világ legjobbja lehessen. Meggyőződésem, hogy mindezt már az idei Eb-n megtapasztalhatjuk. Fogadni mernék arra, hogy Milák Kristóf világcsúccsal nyeri a 200 pillangót!

Hozzászólások