Hallgassa élőben!
Fotó: Tumbász Hédi / Nemzeti Sport Online

Tótka: Már én vagyok a leggyorsabb kajakos a világon

Tótka Sándor aranyérmet szerzett a tokiói olimpia 200 méteres kajakversenyén, majd sírva nyilatkozott a parton helyszíni tudósítónknak.

Tótka Sándor aranyérmet szerzett a tokiói olimpia 200 méteres kajakversenyén, majd sírva nyilatkozott a parton helyszíni tudósítónknak.

– Sírt vagy nevetett a célban?
– Sírtam, de azok örömkönnyek voltak. Azt hittem, az olasz srác nyert – én ilyen helyzetekben mindig pesszimista vagyok, a legrosszabbat feltételezem. Aztán megláttam az eredményjelzőn a HUN feliratot, és akkor eltört bennem valami… Még mindig nem tudom elhinni…

Egy arany és két ezüst a hajnali termés – ez történt az éjjel

– Az eredményhirdetés után kapott egy telefont a kezébe – kivel beszélt?
– A feleségemmel, Ágival. Ő az egyetlen, aki tudja, mit tettem bele ebbe az egészbe. Amikor berobbant a pandémia, Gyomaendrődre költöztünk egy vízparti nyaralóba, ott edzettünk, és Ágival akkor egy egész éjszakát átbeszélgettünk: abban szinte majdnem biztosak voltunk, hogy a halasztás után meg lesz tartva az olimpia, a kérdés az volt, hogyan lehetnék még jobb? Mit kell még csinálnom ahhoz, hogy fejlődjek? És akkor átbeszéltünk mindent az étrendtől kedve a légzésen át a fizikoterápiáig is, hogy a mentális felkészülésről ne is beszéljek. Tényleg nagyon sokat és minden téren dolgoztam azért, hogy jobb legyek. Lehet azt mondani, hogy már sejtem, mi is kell egy jó pályához. Szokták mondani, hogy a sikernek nem titka van, hanem ára. Én fizettem érte rendesen – a munkámmal.

– Azt mondja, legalábbis sejti, mi kell egy jó pályához – ez az volt?
– Igen. Felkészültem mindenre, az sem zavart volna meg, ha alulról fújt volna a szél… Tudtam, hogy fekszik nekem az is, hogy két órán belül két futamot kell teljesíteni, ezt egyébként mintha nekem találták volna ki. Én bírom a meleget is, mások olyan nagyon azért nem. Itt, Japánban valahogy minden összeállt.

– Liam Heath nyerte Rióban ezt a számot, ezúttal a harmadik lett. Miről váltott szót brit riválisával a döntő után?
– Ő nem beszélt, én viszont igen. Megköszöntem neki, hogy miatta gyorsultam: rengetegszer néztem róla videókat, figyeltem, mit csinál, milyen technikával evez. Egy erős ellenfél mindig inspirálja az embert, és azt is tudjuk, tanulni mindig a legjobbtól lehet.

– Akit most már úgy hívnak: Tótka Sándor.
– Igaz. Most már én vagyok a leggyorsabb kajakos a világon.

– Azt tudja, hogy odalépett Milák Kristóf mellé?
– Tudom, bizony! A mentorom hisz a számokban, és mindent is tud, ő mondta még az olimpia előtt, Milák Kristóf, Kapás Boglárka és én lehetünk azok, akik magukénak tudhatjuk a teljes kollekciót, ha nyerünk Tokióban, hiszen korábban mind az ifjúsági világversenyeken, mind a felnőttek között megszereztünk már mindent, amit meg lehetett – az olimpiai aranyat leszámítva. Kristófnak és nekem ez sikerült. A felkészülés során ez is adott némi motivációt. Persze, a célban nem erre gondol először az ember, ott nem fogtam fel még azt sem, hogy olimpiai bajnok lettem. Lassan persze kezdem, már csak azért is, mert itt van a nyakamban az aranyérem, és baromi nehéz…

– Kinek a nyakába akasztaná az érmet?
– A feleségem nyakába biztosan. Az edzőmmel, Hüvös Viktorral már összeölelkeztem a döntő után, sírtunk… Még sosem láttam őt elérzékenyülni. De sok mindenkinek tartozom hálával, nem is kezdek bele a felsorolásba, mert akkor még este is itt állnánk a vegyes zónában.

– Valóra vált az álma. Hová még, feljebb?
– Nagyon sajnálom, hogy a K–1 200 méter lekerül az olimpia programjáról, innentől csak egy hobbiszám lesz – sokat fejlődtem technikában, edzésmunkában, ám a változás miatt ennek egy részét dobhatjuk a kukába. De jönnek az újabb kihívások. Hogy mik is ezek, azon majd két hónap múlva elgondolkozom.

 

Hozzászólások

van mit behozni
A főszezon után sem csökken az utazási kedvünk
Időjárás / 37 perce
Hétfőn felhős időre készüljön
Többfelé várható csapadék, 14 és 19 fok közé gyengül a nappali felmelegedés.
Gyász
"Elmentem, mert mennem kellett, de a szívetek mélyén örökké veletek leszek." Fájó szívvel emlékezünk BALOG MIHÁLY halálának első évfordulójára. Szerető fia, menye, unokái, sógora, testvére.
"Mindenhol csend van, béke és nyugalom, Csak a szívünkben van igazi fájdalom. Csak állunk a sírnál és arra gondolunk, hogy valamikor egyszer ismét találkozunk." Mérhetetlen fájdalommal tudatjuk, hogy drága édesanyám, szeretett feleségem BERENTE FERENCNÉ Szabó Ilona életének 72. és házasságának 49. évében, 2021. szeptember 9-én elhunyt. Jakabszálláson helyezzük örök nyugalomra 2021. szeptember 18-án, 10.00 órakor. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik mély fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló férje és fia.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SERES JÁNOSNÉ Amler Rózsa volt kunadacsi lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 17-én, 14.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Valaki végleg elmehet..., Őrizd meg emlékét és el ne feledd, Igy majd veled lesz mindig, lelke szabadon száll, Vár a túlsó parton, hol nincsen határ." Fájó szívvel és soha el nem múló szeretettel emlékezünk SZABÓ MIHÁLYNÉ Rajnai Éva halálának 5. évfordulóján. (1948-2016) Szerető családja.
Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik POLNER TIBOR temetésén részt vettek, utolsó útjára elkísérték, sírjára virágot helyeztek, részvétnyilvánításukkal mély fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy CSERNUS SÁNDORNÉ Kis Erzsébet a Petőfi Nyomda nyugdíjasa 2021. szeptember 4-én, 90 éves korában elhunyt. 2021. szeptember 17-én, 10.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben helyeztetjük örök nyugalomra. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, szerették, tisztelték, hogy NÉMETH LÁSZLÓNÉ Habran Anna életének 86. évében, 2021. szeptember 8-án, hosszantartó, küzdelmes betegségben elhunyt. Szeretett halottunkat 2021. szeptember 17-én, pénteken 11.45 órakor helyezzük örök nyugalomra a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VERDON JÁNOS kecskeméti lakos, 83 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 17-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Kezdetben azt gondoltam, hogy a halálod veszteség volt és pusztulás, fájdalom és bánat, melyet aligha lehet elviselni. Csak most kezdek rádöbbeni, hogy az életed ajándék volt, s egyre erősödő szeretet maradt utána." Marjorie Pizer Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy SOMOGYI ENDRE 2021. szeptember 1-jén, életének 51. évében elhunyt. Szeretett halottunktól 2021. szeptember 17-én, 14.00 órakor a kecskeméti Református Temetőben veszünk végső búcsút. Drága emléke szívünkben örökké él! A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VARGA JÓZSEF ny. főügyészségi gk. vez. 2021. szeptember 8-án, életének 81. évében, rövid súlyos betegségben elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2021. szeptember 16-án, 10.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben a római katolikus vallás szertartása szerint helyeztetjük örök nyugalomra. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy NAGY VILMOS nyug. honvéd alezredes kecskeméti lakos, 91 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 16-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Mert a kiszabott esztendők letelnek, és én útra kelek, és nem térek vissza." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HORVÁTH LÁSZLÓ helvéciai lakos, 87 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 15-én, 14.00 órakor lesz a helvéciai temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvényilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Ki mindig fáradott, most pihenni tér, Földi jóságáért várja az égi bér." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy GYENES ISTVÁNNÉ Sápi Anna nyárlőrinci lakos, 2021. szeptember 05-én csendben megpihenni tért. Felejthetetlen halottunkat 2021. szeptember 16-án, 14.00 órakor helyezzük örökké nyugalomra a kecskeméti Köztemetőben. Drága emléke örökk szívünkben él. Egyben köszönetet mondunk mindenkinek, aki megjelenik sírjánál, elhozza a kegyelet virágait. A részvétnyilvánítást kérjük mellőzni. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik drága szerettünk MORVAI NÁNDOR temetésén megjelentek, sírjára virágot, koszorút helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Örök az arcod, nem múlik el szavad, minden mosolyod lelkünkben marad." Fájó szívvel emlékezünk SZABÓ ANTAL halálának 1. évfordulójára. Szerető családja.
"Tiéd a csend a nyugalom, miénk a könny a fájdalom." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy drága kislányunk SZALAI SZILVIA kecskeméti lakos, 34 éves korában váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 14-én, 10.00 órakor lesz széchenyivárosi Szent Család Plébánia kápolnájában. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Emberi törvény kibírni mindent, s menni mindig tovább, még akkor is, ha nem élnek már benned remények és csodák." (Hemingway) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy édesapánk, papánk DÁVID GYULA életének 85. évében, 2021. szeptember 3-án, otthonában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. szeptember 10-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy POLNER TIBOR kiskunfélegyházi testnevelő tanár 2021. augusztus 3-án életének 77. évében váratlanul itt hagyott bennünket. Utolsó útjára 2021. szeptember 13-án, 15.00 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemető ravatalozójából. (6000 Kecskemét, Béke fasor 71/A.) Hamvait polgári szertartás szerint helyeztetjük örök nyugalomra. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NAGYGYÖRGY KÁROLYNÉ Poór Lídia kecskeméti lakos, 93 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 10-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Megállt egy nemes szív, mely értünk dobogott, s pihen a két áldott kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy PETRÓCZKI ISTVÁNNÉ Bagi Mária kecskeméti lakos, 2021. augusztus 29-én, 86 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 10-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
bács-kiskun / 41 perce
Trauma is lehet a diákok számára, ha kollégiumba kell költözniük
Várkonyi Rozália
kvíz / 44 perce
Évszakváltó kvíz: Ön ismeri Bács-Kiskun megye őszi arcát?
baon.hu
Találkozó / 51 perce
Áder János elárulta, miről beszélgettek Ferenc pápával
galériával / 1 órája
A nyárlőrinci önkéntes tűzoltók szertárját is átadták a falunapon
Szentirmay Tamás
Csak okosan / 1 órája
Így fogunk dolgozni és játszani a jövőben: Xiaomi Pad 5 és AIoT
Születésnap / 1 órája
Mészáros Márta Kossuth-díjas filmrendező 90 éves