Hallgassa élőben!

Milák Kristóf a legjobb idővel jutott tovább

Hat magyar úszó is érdekelt volt a hétfői előfutamokban, köztük a világbajnok és világcsúcstartó Milák Kristóf és az olimpiai bronzérmes Kenderesi Tamás 200 pillangón, ők mind a ketten bejutottak a középdöntőbe, ráadásul Milák a legjobb idővel. A címvédő Hosszú Katinka és Sebestyén Dalma 200 vegyesen úszott, s előbbi a második idővel jutott tovább, utóbbi 17. lett. Az ötkarikás programban most debütáló női 1500 méteres gyorsúszásban Késely Ajna és Mihályvári-Farkas Viktória próbált szerencsét, de sajnos egyiküknek sem jött össze a döntőbe kerülés.

FÉRFI 200 MÉTERES PILLANGÓÚSZÁS, ELŐFUTAM

Kenderesi Tamás a harmadik futamban indult, ahol nem kezdett túl erősen, de a hajrában feljött és 1:55.18-cal a második helyen csapott a célba. A negyedik futamban hárman előzték még meg, így már biztos volt a továbbjutása a középdöntőbe.

Milák Kristóf végig vezetett az ötödik és egyben utolsó előfutamban, s 1:53.58-as idővel, majdnem egy másodpercet verve a negyedik futam győztesére, az első helyen jutott tovább az elődöntőbe. Kenderesi ideje összességében a 8. legjobb volt.

Milák, a szám favoritja igazából játszadozott a mezőnnyel, idejét (amellyel például Rióban bronzérmet lehetett volna nyerni) senki nem tudta megközelíteni, bár az interjúfolyosón a rá jellemző lazasággal megemlítette, nem feltétlen tervezett ilyen úszást elsőre.

NÉZZE MEG VIDEÓN MILÁK KRISTÓF ÚSZÁSÁT!

Bemelegítettem. 1:54-es időt szerettem volna, 1:53 lett, teljesen jó – jegyezte meg, miután egyedüliként tudott 1:54 alá bemenni. – Az első százon elúszkáltam Chaddel, szerencsére nem kezdett be, a második százon meg elmentem. A fordulók jók lettek, azokra figyeltem.”

A középdöntőre hasonló időt tervez („Lehet jobb, de nem kell. Van még utána számom, arra is kell az erő”), a döntőben szeretne jobbat úszni.

A Milák által említett dél-afrikai Chad Le Clos egyébként majdnem elszállt, csak a 16. helyen ment tovább. Nála magabiztosabban úszott Kenderesi, aki csak arra figyelt, hogy futamában ott legyen az elején.

Már vártam, hogy ússzak. Nagyjából elégedett is vagyok, 1:54-gyel kezdődő időt szerettem volna, ez néhány tizeddel elmaradt, de rendben van. Próbáltam a futamomhoz alkalmazkodni, és az utolsó ötvenet meghúzni, ami sikerült. Kicsit tartok a középdöntőtől, mert nem lesz jó érzés reggel úszni. A döntővel már minden rendben lesz” értékelt Kenderesi, és sietett is levezetni, majd még a jégkád is várt rá.

NŐI 200 MÉTERES VEGYESÚSZÁS, ELŐFUTAM

Ebben a számban is két magyar indult, Sebestyén Dalma a második futamban lett 5. helyezett 2:12.42-vel, utólag kiderült, hogy ez nem elég a továbbjutáshoz, mert éppen lecsúszott az elődöntőről (17. legjobb idő).

A 400 vegyes ötödik helye után a rövidebbik vegyes számban Hosszú Katinka biztató formát mutatott. 2:09.70-cel nyerte meg a futamát, és összesítésben is csak az amerikai Kate Douglass tudott jobbat nála.

NÉZZE MEG HOSSZÚ KATINKA FUTAMGYŐZTES ÚSZÁSÁT!

Úgy éreztem, mintha régebben lett volna a négyszáz vegyes, az úszók is elvesznek ebben a lebonyolításban utalt arra Hosszú az M4 Sportnak, hogy délelőttönként vannak a döntők és esténként az előfutamok. – Ez az idő jobb, mint amivel a májusi Eb-n bronzérmes lettem. Még maradt benne, de most megyek is pihenni.”

Sebestyén Dalma 21 századdal maradt le a középdöntőről, amit rendkívül csalódottan vett tudomásul. „Azért is sajnálom, mert a továbbjutás olyan lökést adott volna, hogy biztosan megjavítottam volna az egyéni csúcsomat.

NŐI 1500 MÉTERES GYORSÚSZÁS, ELŐFUTAM

A mieink közül Mihályvári-Farkas Viktória a 3., Késely Ajna az 5. futamban indult. Előbbi 300 métertől az élre állt futamában és 16:02.26-os új egyéni csúccsal toronymagasan meg is nyerte azt. Sajnos a negyedik futamban hatan is jobb időt úsztak nála, így már legfeljebb egyvalaki előzhette meg a döntőbe kerüléséhez. Az utolsó futamot az amerikai Katie Ledecky nyerte új olimpiai csúccsal, s Késely Ajna 1:59.80-nal az ötödik lett, így pont lecsúszott a döntőről, mert összesítésben a 9. helyen zárt, míg Mihályvári-Farkas a 12. lett.

Késely azzal maradt le a döntőről, hogy az utolsó százon megelőzte őt az ausztrál Kiah Melverton. A 400 vegyesen hatodik, 17 éves Mihályvári-Farkas 12 másodpercet javított az egyéni rekordján, és összesítésben 12. lett. Az amerikaiak szupersztárja, Katie Ledecky a világ nyolcadik legjobb idejét (15:35.35) érte el a debütáló számban.

A négyszáz gyors után lelkileg össze tudtam magamat szedni. Nagyon nehéz éven vagyok túl, az olimpia előtt másfél-két hónappal még olyan gödörben voltam, amiből nem tudtam, hogy ki tudok-e mászni nyilatkozta Késely. – Ez egy jó 1500 volt, régen nem tudtam tizenhat percen belüli időt úszni. Még úgy is boldog lehetek, hogy kicsivel maradtam le a döntőről. Néha odanéztem a másik pályára, és láttam az ausztrál lányt, de tudatosan nem akartam, hogy eltérítsen a saját iramomtól. Tudtam, hogy köztünk fog eldőlni a továbbjutás, de ha őszinte vagyok, sok lett volna kétszer leúszni a 1500-at a 800 előtt, és még a váltóban is jól akarok teljesíteni.”

„Azért a hangsúly elsősorban a négyszáz vegyesen volt, de az nagy öröm, hogy tizenkét másodpercet javítottam a legjobb időmön vallotta be MIhályvári-Farkas. . Jó lett volna tizenhat perc alá kerülni, ám azzal azért tisztában voltunk, hogy nekem itt egészen minimális esélyem van döntőbe jutni. Ötszázig egyébként kellemes volt, jó tempót mentünk, utána eldöntöttem, hogy sebességet váltok, aztán ezernél azt éreztem, hogy ez túl jól sikerült, mert onnan elkezdett nagyon fájni. Akkor azt mondtam magamnak, a négyvegyest magam miatt úsztam, ezt az utolsó ötszázat viszont azokért úszom le a lehető legjobban, akik a legközelebb állnak hozzám: a szeretteimért, az edzőmért, az engem támogatókért. Nagyon nagy élményt jelentett ez az olimpia, a döntő és a hatodik hely igazi csoda volt számomra, tizenhét vagyok, remélem, még átélhetek hasonló élményeket.”

TOKIÓ 2020, ÚSZÁS
Előfutamok, a magyar érdekeltségű eredmények
Férfiak
200 m pillangó.
1. Milák Kristóf (magyar) 1:53.58, 2. Vang (tajvani) 1:54.44, 3. De Deus (brazil) 1:54.83, … 8. Kenderesi Tamás (magyar) 1:55.18 Milák és Kenderesi továbbjutott a középdöntőbe.
Nők
1500 m gyors.
1. Ledecky (amerikai) 15:35.35, 2. Vang (kínai) 15:41.49, 3. Sullivan (amerikai) 15:46.67, …9. Késely Ajna (magyar) 15:59.80, ..,12. Mihályvári-Farkas Viktória 16:02.26 – Késely és Mihályvári-Farkas kiesett.
200 m vegyes. 1. Douglass (amerikai) 2:09.16, 2. Hosszú Katinka (magyar) 2:09.70, 3. Walsh (amerikai) 2:09.94, …17. Sebestyén Dalma 2:12.42 – Hosszú továbbjutott a középdöntőbe, Sebestyén kiesett.

A Nemzeti Sportot a helyszínről tudósítja: Kovács Erika, Mirkó István, Nedelykov Tamás, Szűcs András, Tumbász Hédi

Hozzászólások

Hirdetés
Komposztálási 1x1 – egy újabb lépés a zöldebb mindennapok felé
Hirdetés
Digitális tudásfejlesztés jelentős állami támogatással
bajban van
Közösségi oldalán könyörög segítségért Damu Roland
időjárás / 10 perce
Délutánra kisüthet a nap
A nap második felében már csak helyenként várható eső, zápor.
Gyász
"Elmentem, mert mennem kellett, de a szívetek mélyén örökké veletek leszek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy LAKOS PÁL 2021. szeptember 17-én, 75 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. október 1-jén, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Elmentem mert mennem kellett, de a szívetek mélyén veletek leszek." Fájó szívvel emlékezünk ŐRI TIBOR halálának első évfordulójára. Szerető felesége, családja, rokonai.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ifj. TÚRI-KISS KÁROLY kecskeméti lakos, 46 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 30-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Nem vársz minket ragyogó szemekkel, Nem örülsz nekünk szerető szíveddel. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, Szívből szeretünk, s nem feledünk Téged." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy NAGY JÓZSEF volt nyárlőrinci lakos, 67 éves korában hirtelen elhunyt. Utolsó útjára 2021. szeptember 29-én, 10.00 órakor kísérjük a nyárlőrinci Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton köszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
Fájdalommal emlékezem férjem GURÁLY MIKLÓS halála 9. évfordulóján. "Az emléked él és élni is fog, ameddig a szívem dobog. Mert elfelejteni téged nem lehet, csak meg kell tanulni élni nélküled." Feleséged: Ica.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit nagyon szeretnek." (Tóth Árpád) Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FÖLDHÁZI ISTVÁNNÉ Malecz Etelka a Kecskeméti Konzervgyár volt dolgozója kecskeméti lakos, 77 éves korában, 2021. szeptember 16-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 30-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.    
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BREZINA JÁNOS életének 80. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 29-én, 15.00 órakor Kecskeméten a Szt. Miklós (Barátok) templomában lesz. Kegyeletüket kérjük 1 szál virággal róják le. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FEKETE ZOLTÁN 2021. szeptember 21-én, életének 59. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2021. szeptember 28-án, 9.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben, a római katolikus vallás szertartás szerint helyeztetjük örök nyugalomra. Drága emléke szívünkben él! A gyászoló család.
"Hogy egy Édesapa milyen drága kincs, csak az tudja akinek már nincs. Drága jó szívét áldd meg Atyám, köszönöm, hogy ő lehetett az én Apám!" Fájó szívvel emlékezünk FRICSKA ISTVÁN halálának 10. évfordulóján. Lánya és unokái.
Köszönetet szeretnék mondani a Bács-Kiskun Megyei Kórház Tüdő Osztályán dolgozó Dr. Bozóky István főorvos úrnak és Dr. Vágási Andreának valamint az osztály összes dolgozójának az irántam tanusított lelkiismeretes munkájukért. Keresztes Józsefné.
Őszinte hálával mondunk köszönetet Mindenkinek, akik felejthetetlen halottunk VARGA JÓZSEF ny. főügyészség gk. vez. búcsúztatásán részt vettek, utolsó útjára elkísérték és részvétükkel fájdalmunkat próbálták enyhíteni. A gyászoló család.
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te soha nem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok!" (Váci Mihály) A gyászoló család értesíti mindazokat, akik ismerték, tisztelték és szerették, hogy SZEGEDI KÁROLYNÉ Ivanics Margit életének 71. évében visszaadta lelkét Teremtőjének. 2021. október 1-jén, pénteken 10.45 órakor veszünk végső búcsút a kecskeméti Köztemetőben a református egyház szertartása szerint. (Kecskemét, Béke fasor 71/a.) Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család tisztelettel kéri a szertartást követő személyes részvétnyilvánítás mellőzését.
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk voltál, örökre elmentél. Szereteted a szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GUBACSI IMRE kecskeméti lakos, 67 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2021. szeptember 28-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GÁL IMRE kerekegyházi lakos, 69 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 28-án, 14.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"A zene maga az élet, és amíg szól, semmi nem hal meg örökre." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy BALLUS TIVADARNÉ Gaál Edit szeretett Mamánk, Nagymamánk, Dédink, Didánk 2021. szeptember 8-án, életének 93. életévében örökre elaludt. Hamvai férjével közös urnasírba kerülnek a kecskeméti Köztemetőben, ahol evangélikus szertartás szerinti búcsúztatására szeptember 28-án, 13.00 órakor kerül sor. Várunk mindenkit, aki ismerte és szerette őt, hogy együtt idézzük fel különleges lényét, példaértékű életét. A gyászoló család.
Búcsúzunk VÖRÖS TIBORNÉ Nellikétől az örök tanító, a mindenkinek segítséget nyújtó, a békét-szeretetet adó és ezt kapó, családját összetartó, a családtagok elvesztése után bátran felálló, életével példát mutató szeretett édesanyámtól, maminktól, dédmamánktól. Élt 91 évet. Utolsó útjára kísérjük 2021. szeptember 27-én, 15.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben.
"Felfogni a felfoghatatlant, nagyon fáj és nehéz, örökké szívünkben tart a szeretet, és az emlékezés." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették, tisztelték és ismerték, hogy UJHÁZI LÁSZLÓ a bácsborsódi Moholy Nagy László Ált. Iskola és a Moholy Nagy László Művészeti Iskola volt tanára életének 71. évében, hosszú betegségben 2021. szeptember 14-én elhunyt. Búcsúztatása 2021. szeptember 25-én, 10.00 órakor lesz a bácsborsódi templomban, majd a köztemetőben. A gyászoló család.
Értesítjük valamennyi volt kollégát, tanítványt, ismerőst, BABODI BÉLÁNÉ Kőrösi Magdolna intézeti tanár elhunyt. Végakaratának eleget téve helyeztük örök nyugalomba. A Tisza őrzi emlékét.
"Megpihenni tértél fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZIJÁRTÓ ATTILÁNÉ Szőke Ilona kecskeméti lakos, 82 éves korában elhunyt. Temetése 2021. szeptember 27-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Embernek lenni nehéz, de másnak lenni nem érdemes." Fájó szívvel tudatjuk, hogy DR. SCHEITZ LÁSZLÓ fogorvos 79 éves korában rövid, súlyos betegségben váratlanul elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. szeptember 27-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük, hogy szerettünktől egy szál virággal búcsúzzanak. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
mulasztások sora / 7 órája
Káosz, hazudozás és erőszak a Gyurcsány-showban
videóval / 8 órája
Rengeteg eső esett Kiskőrösön, az utcákat elöntötte a víz
baon.hu
frissítve / 8 órája
Mintegy százötven négyzetméteren gyulladt a szemét a Kisfái mellett
baon.hu
gasztronómia / 8 órája
Franciaország nyerte a Bocuse d'Or szakács-világversenyt
Micsoda test! / 9 órája
Hoppá! Lecsúszott a lepedő a meztelen luxusfeleségről
galériával / 9 órája
Az üldözött keresztényekért szólt a mise Halason
Pozsgai Ákos