Sport Bács-Kiskun

2016.10.03. 13:50

A magyarok a legjobb erőemelők a világon

Szabó Tamás régi vágya teljesült: győztesként tért haza az erőemelő és fekvenyomó világbajnokságról.

Vajda Piroska

[caption id="" align="alignright" width="300"] Szabó Tamás
[/caption]

A félegyházi sportoló többszörös magyar bajnok, világversenyek sorát nyerte már, júniusban pedig ezüstéremmel tért haza az Európa-bajnokságról, csak a világbajnoki aranyérem hiányzott a gyűjteményéből. Ezért gőzerővel készült a szeptemberi szerbiai vb-re. A versenyt Knjazevac városban rendezték, ahol 26 ország közel 700 versenyzője mérte össze erejét.

Küzdelmes út vezetett a világbajnokságig. A félegyházi sportoló ugyanis tavaly már a világbajnokságra készült, amikor májusban edzés közben a válla megsérült, leszakadt az úgynevezett rotátorköpenye, amit meg is kellett műteni. Így közel egyéves kényszerszünetet kellett tartania. Idén februárban kezdhetett el újra edzeni. Mint mondta napra pontosan egy évre a vállműtéte után nyerte meg a világbajnokságot 190 kilogrammot kinyomva. Ez 10 kilogrammal több, mint amivel a nyáron az Eb ezüstöt nyerte. Az első helyezés megszerzése után Tamás megpróbált 202 kilogrammal egyéni csúcsot nyomni, de azt már nem sikerült. Itt visszaütött az egy évvel ezelőtti vállműtét, nem bírta a bal kezét teljesen kinyújtani – mesélte a részleteket a világbajnok, aki ezután sem áll meg. Folytatja a versenyzést, amíg nem sikerül teljesíteni az egyéni csúcsot, utána pedig magyar csúcsot, ami jelenleg 205 kilogramm, ezt még ősszel szeretné megdönteni.

Tamás aranyérmével hozzájárult ahhoz is, hogy a magyar válogatott csapat megnyerte a világbajnokságot fekvenyomás kategóriában. Többek között ez is közrejátszik abban, hogy jövőre Magyarország rendezi a világkupát, 2018-ban pedig Eger ad otthont a világbajnokságnak. Mindkét versenyen szeretne részt venni a félegyházi sportoló. Utána azonban visszavonul a versenyzéstől. Mint mondta, elmúlt már 45 éves, sokkal hamarabb elfárad, nehezebben piheni ki magát, nagyobb energiát kell belefektetnie a gyakorlatokba. De a sportolást nem hagyja abba, továbbra is edzi magát, mert nála ez életforma. Fontosnak tartja, hogy törődjön saját magával. Mert akkor érzi igazán jól magát, ha testileg és lelkileg is egyben van. Ehhez viszont szüksége van a sportra, a súlyzózásra.

Csúcsra jutott az erőemelő

Tamás szertornával kezdte sportpályafutását még a középiskolában, majd áttért a súlyemelésre. Iskolás évei után sokáig nem sportolt, munkájára, a családalapításra koncentrált. Majd harmincévesen kezdte újra a súlyzós edzéseket, de versenyekre nem járt. Néhány év után azonban elindult a Kiskun Kupán, ahol rögtön a dobogó legfelső fokára állhatott. Azóta sorra nyeri a versenyeket, több mint hatvan aranyérmet gyűjtött már be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!