Sport Bács-Kiskun

2016.05.16. 19:03

Bővelkedik nagy halakban a Szelidi-tó

Nem akármilyen pontyok akadtak egy fiatal sporthorgász horgára nemrég a Szelidi-tavon. Dusnoki Csaba gimnazista, de horgászatban már „felsőfokon” megállja a helyét.

Popovics Zsuzsanna

A dunapataji Dusnoki Csaba eddigi legnagyobb fogása az a két ponty (13,3 kg és 15,2 kg), amivel nemrég kapták lencsevégre a Szelidi-tavon. Barátjával, Csókás Endrével egy éjszakai horgászás alkalmával ejtettek horogra számos őshonos tőpontyot. A két legnagyobb példány kifogásával Csaba büszkélkedhet. Mindketten a Dunapataji Sporthorgász Egyesület tagjai gyerekkoruk óta.

– A közel 80 hektáros, természetes jellegű Szelidi-tóban ennél sokkal nagyobb pontyok is fellelhetők, nem beszélve az ember nagyságú harcsákról – mondta el lapunknak Csaba, a kalocsai Szent István Gimnázium diákja. – Mondhatni minden héten sikerül valakinek kifogni 10 kg feletti pontyot.

– Hogy alakult az a nevezetes éjszaka?
– Remek horgászat volt! Az én két legnagyobb pontyom mellett Endre barátom fogott egy 10,5 kg-os pontyot, és 5-10 kg közöttit is fogtuk még kilenc darabot.

– Milyen csalival?
– Csak saját készítésű bojlival etetünk. Saját stégről horgászunk, aminek előnye, hogy mindig van biztos horgászhelyünk, ahova a halak is „odaszoknak”.

– Mi lett a pontyok sorsa?
– A szabályoknak és a sporthorgász szellemnek megfelelően az 5 kg fölötti pontyokat visszaengedtük a tóba. A 15,2 kilogrammos, legnagyobb példány legalább 10 éves. A vén róka meglehetősen tapasztalt ahhoz, hogy megkülönböztesse a bojlit a természetes tápláléktól. De mi is voltunk olyan ravaszak, hogy be tudtuk csapni.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Dusnoki Csaba (jobbról) és barátja, Csókás Endre, a két nagy ponttyal
[/caption]

– Honnan a nagy szakértelem?
– Katona József az egyik tanítóm, a Dunapataji Sporthorgász Egyesület elnöke. Tavaly talán az övé volt a legnagyobb szelidi fogás: egy 22 kilogrammos ponty akadt a horgára. Akit érdekel, az egyesület honlapján nyomon követheti a legfrissebb fogásokat. Április elején Király Norbert dunapataji horgász és barátai egy kapitális, 227 cm hosszú, 78 kg-os harcsát fogott ki a tóból. Akkor hajnalban szinte zarándokhellyé vált a stégjük, mindenki látni akarta a hatalmas harcsát. Tavaly ősszel Jurcsó István kalocsai horgászé lett a rekord, aki egy 83 kg-os harcsát emelt partra.

– Előfordul, hogy egy-egy matuzsálemi korú halat élete során többször is kifognak a horgászok?
– Szerintem erre csak elméletileg van esély, mivel Szeliden nagy a halsűrűség. A szakemberek szerint ugyanakkor a halak emlékezete 4 percig tart, utána mindent elfelejtenek. Volt rá példa a velünk szomszédos stégen, hogy az egyik horgásztól egy hal bevitte a nádba a leszakadt szerelékét. Volt olyan szerencséje, hogy háromnegyed órán belül visszafogta ugyanazt a halat, szerelékkel együtt!

– Mikor indul a horgászszezon a Szelidi-tavon?
– Már javában tart. Telt háznál jön jól a saját stég, ahol a tulajdonosé az előjog. Szívesen versenyzek is, akár Szeliden, akár másutt. Eddig még mindig sikerült dobogós helyen végezni, akár egyéniben, akár csapatban indultunk. Csókás Endre barátom finomszerelékkel versenyez, tavaly egy országos megméretésen ezüstérmes lett.

 

Címkék#Dunapataj

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!