Sport Bács-Kiskun

2016.05.05. 16:04

Az ovisjóga segíti a kreativitást

A játékos formában tanított jóga segít a gyerekeknek elcsendesedni, relaxálni, hosszú távon pedig fejleszti a kreativitásukat, egy jó eszköz annak érdekében, hogy képesek legyenek kifejleszteni önmagukban minden pozitív tulajdonságot.

Sebestyén Hajnalka

Berényi Zsuzsanna hosszú évek óta jógaoktató, a gyermekekkel, ezen belül is az óvodás korúakkal hat éve foglalkozik a Hírös Agórában, ez idő alatt rengeteg tapasztalatra tett szert. Vallja, hogy a jóga, a szülőkkel való közös munka együtt meghozza az eredményt. A jóga nagyon hatékony a feszültségek, a stressz, az elfojtott érzelmek oldásában. A gyakorlatok rendszeres végzése megalapozza az egészséges életüket testi-lelki szinten.
– Egyre több problémával küszködő gyermekkel találkozom az ovis jógán is. Olyanokkal, akiknek figyelem- vagy térorientációs zavara van, vagy hiperaktívak. Ennek sokszor az az oka, hogy túl sok inger veszi körül őket. Ebben a világban egy felnőttnek is nehéz lenyugodnia, lehiggadnia, visszavonulni önmagához. Egy gyereknek ugyanolyan fontos, hogy el tudjon csendesedni, befelé figyeljen  – hangsúlyozta a jógaoktató.

– Gondoljunk csak bele! Otthon szól a tévé, rádió, megy az internet. Mindig van valami külső inger, ami elvonja a figyelmüket. Ráadásul mindenféle játék veszi körül őket, aminek mind-mind megvan a maga funkciója. Régen sokkal kevesebb inger, játék volt, a kicsik használták a kreativitásukat. Például csuhéból készült baba volt az egyetlen játékuk, vagy ha csak néhány évet, évtizedet megyünk vissza, sokan szerettek babával, macival szerepjátékot játszani, vagy együtt találtak ki mesét szüleikkel. Megélték a belső kreativitásukat, megmozgatták belső világukat. Ösztökélve voltak arra, hogy gondolkozzanak. Ma már ez sajnos nagyon ritka. A jóga azonban segíti elfogadásukat, nyitottságukat is fejleszteni – mondta a szakember.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] A foglalkozás második része matracon zajlik
[/caption]

– A gyerekeket és már az ovisokat is beszippantja a világ. Számukra is egyre több minden a külsőségekről, az anyagiakról szól, hogy megmutassák, nekik mijük van. Úgy gondolom, hogy a szülőket is támogatnom kell abban, hogyan ösztönözzék gyermekeiket. Több minőségi időt töltsenek  gyermekükkel. Sokszor jobb lenne, ha nem is könyvből olvasnának mesét, hanem saját maguk találnának ki egy történetet, melyet a gyermekkel közösen „írnának meg”. Használják közben bátran a fantáziájukat, esetleg a napi feszültségeket ezen keresztül feltudná dolgozni a gyermek. Mindig abba kell belegondolni, mindennek milyen hozadéka lesz, a befektetett energia, amely valódi értékeket közvetít. Lássuk be, egy tévézés hosszú távon semmit nem ér, de a kreativitás fejlesztése annál többet. A  relaxáció – mint a jóga egy fontos pillére – az önismeret kiváló alapja és eszköze is egyben, és erre éppolyan szükségünk van, mint az aktivizáló gyakorlatokra – hangsúlyozta. 

Az ovisjóga több részből áll, a 45 perces foglalkozás a mozgáson túl segíti a kreativitás fejlődését is. Az első a nagymozgásos rész, mely a bemelegítésről szól. Amely lehet a nyusziugrás, a gólyajárás, a békaugrás, a sánta róka… imádják a gyerekek. Nagyon sokat segítenek a félig fordított testhelyzetek, mint például a sánta róka. A rögzült gondolkodásmódot megváltoztatja, így kizökkenthető a gyermek a rossz hangulatból, a levertségből.

A második rész a matracon zajlik. Különféle állatokat utánozva jógáznak a gyerekek, megelevenítik a cicát, kutyát, pillangót stb. A kerge kutya póznál például körkörös mozgást végeznek a kicsik, pont úgy ahogyan a valóságban is kergeti a farkincáját az állat, ami egyben fejleszti az idegrendszerét. Akárcsak egy bukfenc, amit sokszor nem is tudnak megcsinálni a gyerekek, mert nem jól tanítják meg számukra, így félnek tőle.

Az ovisjóga harmadik részét a légző gyakorlatok alkotják. A jógaoktató meglátása szerint a mai világban csak kevesen tudnak jól lélegezni, pedig nagyon fontos lenne, hogy mindenki megfelelően elsajátítsa. A gyerekekkel elsősorban a hasi légzést erősítik, de alkalmazzák még a gumicsónak és oroszlán légzést is. Utóbbi az egyik kedvenc a kicsik körében, hiszen ilyenkor ordíthatnak, kikiabálhatják magukból, ami bántja a kis lelküket. Végül a foglalkozást relaxáció zárja. Kicsik esetében vezetett relaxációról van szó, mesés történet segíti őket abban, hogy lenyugodjanak, kiegyensúlyozottá váljanak.

A gyerekek általában kapnak házi feladatot is, amit a szülőkkel lehet otthon gyakorolniuk. Ez is jó lehetőség a minőségi időtöltésre, amelyben még töltődni is tudnak, miközben játszanak.

Volt olyan gyermek, aki a relaxációt választotta otthoni játékra. Nagyon hasznos, ha először a szülő segít a kicsiknek relaxálni, majd fordítva. Így a gyermek nem érzi kényszernek, és egyenrangú viszonyt tapasztal, mégha mindez játékos formában is zajlik.

Gerincproblémákra is hatékony

Az órák elemei igazodnak az évszakokhoz, ünnepekhez, játékosan, mesésen a gyerekek nyelvén. A játékos utánzó jógagyakorlatok felkeltik és fenntartják a gyermek érdeklődését és figyelmét, ezáltal örömmel és megfelelő intenzitással vesznek részt a gyakorlásban. Zsuzsanna abban is igyekszik őket megerősíteni, hogy a mozgás a mindennapjaik részévé váljon, mint az evés, alvás, fogmosás. A rendszeres gyakorlás által megelőzhető a későbbi helytelen testtartás és az ezzel együtt járó gerincproblémák.

 

Sebestyén Hajnalka A foglalkozás második része matracon zajlik -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!