Sport Bács-Kiskun

2015.09.19. 15:18

Kozák Danuta: Mindig rá kel tenni egy lapáttal

Kozák Danuta kétszeres olimpiai bajnok, ötszörös világbajnok kajakos volt a kecskeméti Wojtyla Ház vendége tegnap.

Popovics Zsuzsanna

A világklasszis sportoló beszélt a siker áráról, az edzések nehézségeiről, a megnyert versenyek hozta önbizalomról. A Karol Wojtyla Barátság Központ tagjai sok kérdést is megfogalmaztak, egyben biztosították Danutát, hogy nagy erőkkel szurkolnak majd neki jövő nyáron, a Rio de Janeiró-i olimpia kapcsán.  
Danuta elmesélte, hogy kilenc évesen kezdett el kajakozni. Édesapja kenuzott, ő vitte le a vízitelepre. Danutát eleinte a jó társaság vonzotta, kajakos pedig azért lett, mert a lányok akkor még nem kenuzhattak.
– Bátyám a tanulásban volt erősebb, egyetemet végzett, értelmiségi vált belőle, szüleim az ő esetében nem is erőltették a sportot. Velem egészen más volt a helyzet, édesanyám szerint már a pocakjában annyit izegtem-mozogtam, hogy nem volt kérdés: sportoló válik belőlem. Mozgékony gyerek voltam, nem éreztem tehernek a sportot, később a kemény edzéseket.
Nem unalmas egyedül ülni a kajakban? – kérdezték a sportolót. Az egyéni sportág ilyen – válaszol Danuta, de meg lehet szokni. Hozzátette: úgy edzésen, mint a versenyeken legtöbbször gondolkodni sincs ideje, nemhogy unatkozni. Az a döntés, hogy végleg elkötelezi magát a sport és a kajak mellett, 2003 nyarán született meg benne, amikor Japánban aranyérmet nyert az ifjúsági világbajnokságon. Azóta rengeteg versenyt megnyert, többszörös világbajnok, a londoni olimpiai játékokon két olimpiai aranyérmével a magyar delegáció legsikeresebb versenyzője volt.
– Hogy meddig lehet ezt csinálni? A londoni olimpián volt 48 éves kajakos, aki bejutott az 500-as döntőbe. Akiben van spiritusz, az sokáig ott lehet a sport élvonalában. Ugyanakkor, ahogy telnek az évek, nekem is egyre jobban oda kell figyelnem a bemelegítésre, levezetésre. A szervezetem nehezebben regenerálódódik, mint tizenévesen.

A sportsikerek mögött rengeteg munka van. Danuta szerint az edzés akkor ér valamit, ha mindig „rátesz egy lapáttal”, ha képes felülmúlni önmagát. A versenyeken minden egyes méterért meg kell küzdeni, a rajttól a célig dolgozni kell, különben elérhetetlen a célul kitűzött sebesség, időeredmény.
A sportoló jelenleg pihenőn van, néhány hét múlva kezdi újra a felkészülést. Ez sosem megy fájdalom nélkül, az első napokban neki is meg kell küzdenie az izomlázzal. Az átélt nehézségek azonban sosem törik le, mottója, hogy minden nap lehet valamiben győzni, az apró sikerélmények viszik előre az embert, úgy az élsportban, mint a magánéletben. Apropó magánélet. Danutától megkérdezték, így azt is elmondta, hogy jegyben jár, és párjával idővel szeretnének családot alapítani. De csak a riói olimpia után, addig még minden a kajakról szól Danuta életében.      

Miért lett Danuta?
Kozák Danuta anyukája lengyel származású, tőle kapta a magyar fülnek kuriózum Danuta keresztnevet. A bátyjához, Jurandéhoz hasonlóan az ő neve is Sienkiewicz Kereszteslovagok című regényéből való.

 

Címkék#Kecskemét

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!