Sport Bács-Kiskun

2014.08.15. 11:18

Vasember lett az asszonyból

Hajnal Csilla bebizonyította, ha valaki elég kitartó, akkor vasember lehet ötven felett is. Az 52 éves félegyházi asszony elsőként vágott neki a közelmúltban Nagyatádon megrendezett országos hosszútávú triatlon bajnokságnak. A 620 versenyzőt számláló mezőnyben 3,8 kilométert úszott, 180 kilométert kerékpározott, és 42 kilométert futott. Korosztályában a negyedik legjobb helyezést érte el.

Vajda Piroska

Csilla mindig is szeretett sportolni, sokáig kosárlabdázott. Ám, gyermekei megszületése után csaknem 15 év szünetet tartott. Ahogy nőttek a gyerekek a sportra is több ideje jutott. Komolyabban azonban mindössze néhány éve kezdett el újra futni. Ebben közrejátszott a szerelem is. Élete új párja, Keszi József ugyanis tizennyolcszoros ironman. Sőt, egyszer végigcsinálta a dupla ironmant. Akkor is Csilla volt a segítője.

– Mindig olyan szépen és egyszerűen mesélt ezekről a versenyekről, hogy hatására elkezdtem futni, és folyamatosan emeltem a távokat – idézte fel a kezdeteket az ironlady. – Korábban elképzelhetetlen volt számomra ez a világ. De, kísérőként szerencsém volt belekóstolni. Megismerhettem többek között azt az idős hölgyet, aki minden évben végigcsinálta az ironmant. Elgondolkodtam, ha neki ment, talán nekem is menni fog. Habár ekkor már túl voltam 11 maratonon, még nem tudtam úszni és nem ültem versenybringán sem. Télen sikerült leküzdenem a víztől való félelmemet és végre megtanultam úszni. Ez volt talán a legnehezebb feladat, hisz korábban már több úszótanfolyamon is részt vettem, de csak evickéltem a vízben. Most azonban nagyon akartam és nagyon szorgalmasan gyakoroltam – részletezte Csilla, akit persze párja is ösztönzött.

– Józsi az egyik példaképem. De nem neki, hanem magamnak akartam megfelelni. Ő csak segített, együtt edzettünk, motiváltuk egymást – tette hozzá Csilla, aki egyébként könyvelőként dolgozik az egyik félegyházi fuvarozó cégnél.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hajnal Csilla: vasakarattal vasember lett.
[/caption]

A félegyházi asszony egyéves felkészülése alatt minden nap sportolt. Hajnalonként futni indult, a tűző napon kerékpározott és rendszeresen kosárlabdázott is. Nagy tervéről azonban csak néhányan tudtak, még a gyermekeinek sem beszélt róla.
– Mivel korábban is jártam versenyezni, váltóban futni, most is azt hitték, hogy csak a maratont futom, és hogy Józsit kísérem. Csak amikor hazaértem, árultam el, hogy ironman lettem – mesélte Csilla, aki azt is elmondta, mindenben ilyen kitartó, amit kitűz maga elé, azt legtöbbször teljesíti. Számára nagyon fontos az adott szó, ha valamit megígér, akkor az úgy van. Ugyanakkor azt is hozzátette, az ironmanhoz nem elég a fizikai felkészülés. A siker fejben dől el. Nagyon fontos, hogy el hidd önmagadról, hogy meg tudod csinálni. Hogy elképzeld magad előtt, amint átfutsz a célkapun.

– Egyáltalán nem éreztem magam fáradtnak a végén. Olyan örömérzés és hála járta át a lelkem, amit nem is lehet elmagyarázni annak, aki ezt még nem élte át. Persze büszkeség is volt bennem – emlékezett a célba érés pillanatára Csilla, aki szerint a verseny alatt nem volt egyetlen olyan pillanat sem, amikor a feladást fontolgatta volna. Persze az előfordult, hogy legszívesebben leszállt volna a kerékpárról. De, mint mondta az úszás kimondottan jól esett. Ez abból is látszik, hogy az úszásnál teljesített a legjobban.
– Azt gondoltam, amikor elindultam, hogy menet közben valószínűleg eszembe jut majd, hogy soha többet ilyesmire nem vállalkozom, de egyáltalán nem járt ilyesmi a fejemben. Sőt, jövőre szeretnék újra rajthoz állni és javítani a mostani 16 órás időeredményemen.

Csilla azonban nem csak a helyezésére büszke, hanem arra is, hogy a versenyen a 72 éves kiskunhalasi Tabajdi József volt a kísérőjük. Kiskunhalas díszpolgára, maratoni futó és spártai hős szakmai tanácsokkal és sok-sok bíztatással segítette a félegyházi sportolókat. Hajnal Csilla végezetül azt is elmondta, nem csak a mozgás öröme és az egészséges életmód motiválja. Szeretne példát mutatni másoknak. Bebizonyítani, hogy a sportolás során elért sikerek és kudarcok kihozzák az emberből a vasakaratot. Hangsúlyozta, ő az egyik legjobb példája annak, hogy soha nem késő elkezdeni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!