Sport Bács-Kiskun

2014.07.28. 18:04

A Duna forrásáig tekernek

Nem mindennapi kalandra szánta el magát a kiskunfélegyházi Hojsza Fruzsina és barátja, Ballagi Károly. A két fiatal 2700 kilométeres biciklitúrára indul pénteken. A Duna forrásáig, onnan pedig vissza kerekeznek.

Vajda Piroska

A félegyházi fiatalok csupán néhány éve túráznak kerékpárral. Kezdetben csak a közelben bicikliztek, ám az évek során a drótszamarazás megszállottjai lettek.

Már az első komolyabb túrájuk alkalmával 1800 kilométert kerekeztek. Az országos kerékpáros körutat mindössze 18 nap alatt tették meg. Ezt követően tavaly Szlovákiába három nap alatt érkeztek meg biciklivel. De ott sem pihentek, gyalog járták be a hegyvidéket – mondta el érdeklődésünkre Ballagi Károly. A két sikeres túra után még nagyobbat gondoltak. Elhatározták, hogy egyenesen Németországba, a Duna forrásáig tekernek. Egy hónapot szánnak a kalandra, augusztus elsején indulnak – részletezte Károly. Arra a kérdésre, hogy mennyi időt szántak a felkészülésre, elmondta: tanulás mellett kevés idejük jutott edzésre, csak bicajozgattak, illetve néha esténként futottak. (Hojsza Fruzsina egyébként elsőéves orvostanhallgató, Károly pedig végzős a kecskeméti GAMF anyagmérnök szakán.)

Habár a fizikai felkészülésre kevesebb időt fordítottak, az útvonalat aprólékosan megtervezték, a szálláslehetőségekről is előre tájékozódtak. Elsősorban kempingekben sátoroznak, de kipróbálják a „kanapészörfözést” is. Terveik alapján naponta átlagosan száz kilométert kell megtenniük, de lesz például egy 170 kilométeres szakasz is. A két fiatal számára azonban nem csak a cél a fontos. Szeretnének minél több látványosságot is megnézni és megörökíteni. – A kerékpározás számunkra csak szórakozás. Persze fontos a kihívás is, de még fontosabb, a szabadság érzése, amit biciklizés közben átélünk. Ugyanakkor két keréken sokkal közelebbről megismerhetjük a tájat, az embereket, mintha autóban ülve átsuhannánk egy-egy országon. És az sem mellékes, hogy sokkal olcsóbb így utazni – hangsúlyozta Károly, aki azt is elmondta, hogy ösztöndíjukból spórolgatták össze a túráravalót. Szüleik pedig egy olyan sátorral lepték meg a fiatalokat, amiben még a biciklik is elférnek. Fruzsina és Károly nagy izgalommal készül a különös kalandra. Mint mondták, bíznak abban, hogy az eddigiekhez hasonlóan most sem lesz különösebb probléma. Az előző túrák során csupán a száguldozó kamionosokkal, az áradó Sajóval, és az emelkedőkkel gyűlt meg a bajuk. Olyan is előfordult, hogy előre kinézett szállásukon nem fogadták őket, de szerencsére volt olyan helybeli, aki megengedte, hogy kertjében verjenek sátrat. Olyan is volt, hogy ruháikat a mosogatóban kellett kimosniuk, és a biciklin menetközben megszárítaniuk, és olyan is, amikor a helybeliek a falunapon vendégül látták őket. Ezúttal is minden eshetőségre felkészültek. Pénteken rajtoltnak.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A tervek szerint napi száz kilométert kerékpároznak a fiatalok
[/caption]

Ez a kanapészörf

Az átmeneti szállás ingyenes, a szolgáltatás diszkrét és ellenőrzött, csak a kalandvágy kell.
A couchsurfinget négy amerikai fiatal találta ki. Egyikük, Casey Fenton egy hosszú hétvégét készült eltölteni Izlandon. Az a zseniális ötlete támadt, hogy e-mailt küld 1500 Reykjavikban élő izlandi diáknak. A levélben megkérdezte, ledőlhetne-e az egyik kanapéjukra. Rengetegen jelentkeztek és felajánlották, hogy megmutatják neki az ő Reykjavikjukat. Az őrült hétvége után Casey elhatározta, ha külföldre utazik, ezután sohasem fog hotelben megszállni. Így indult el 2004-ben a couchsurfing.com.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!