Sport Bács-Kiskun

2014.02.25. 16:13

A medencében nincs para

Huszonnégy éve foglalkozik mozgássérült gyerekek úszásoktatásával Rogics Jánosné Erika. Ha teheti, a szülőket is vízbe parancsolja.

Popovics Zsuzsanna

Sok munka van abban, hogy örömét lelje az úszásban egy fogyatékkal élő gyerek. Az már kész sikerélmény, ha kiderül, úszásban ép társainál is gyorsabb, ügyesebb – mondja Erika. Túl a hetvenen is dolgozik: az úszni tanulókkal a megyei kórház fizikoterápiás osztályának 10 méteres medencéjében foglalkozik, a már úszókkal a Kecskeméti Fürdőben.

Az Úszni Tudó Mozgássérült Gyerekekért Alapítvány jövőre lesz 25 éves. Ennek bevételeiből – adományok, adófelajánlások – fedezik a kórházi tanmedence bérleti díját, a fürdőben az önkormányzat támogatásával zajlik az edzés. Korábbi tanítványai közül sokan felnőttként is rendszeresen úsznak, Erika rájuk a legbüszkébb. Tavaly áprilisban szenior úszóbajnokságot tartottak Kecskeméten. Mozgássérülteknek is szerveztek versenyszámokat, a rajthoz állók között volt gerincműtött kisfiú, lábak nélkül született kislány, izomsorvadásos fiatal, tolókocsis felnőtt. [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Tanítványaira a legbüszkébb Rogicsné Erika
[/caption]

– Nagy büszkeségem Pálinkás Zoltán, aki tavaly nyáron átúszta a Balatont – meséli Erika. – Tolókocsival közlekedik, amikor elkezdtem edzeni, bő húsz kilóval volt nehezebb. Most öröm ránézni, rendszeresen úszik, szorgalmasan edz. Eredetileg úgy terveztük, mindketten rajthoz állunk a Balatonnál. Én végül lemondtam az indulást, de Zoli nagyon eltökélt volt. Alapítványi segítséggel oldottuk meg az utazását, benevezett a versenyre és igen szép eredménnyel abszolválta az öbölátúszást.

Erika zömében asztmás, autista és fogyatékkal született gyerekekkel foglalkozik, nyaranta rendszerint bővül a létszám, vidékiekkel is. Egyéni módszere, hogy egyszerre foglalkozik mozgássérült és egészséges gyerekekkel, így segítve elő egymás kölcsönös megismerését, elfogadását. 

– A fogyatékkal élők jól érzik magukat a medencében, élvezik a mozgás örömét. Olyan van, hogy aki először lát végtaghiányos gyereket az uszodában, az esetleg jól megnézi. Ahogy időm engedni, el szoktam magyarázni, hogy ez a gyerek így született, így kell elfogadni. Ezt általában a legkisebbek is megértik, és oldódik a feszültség. Ennyi év alatt csak egyszer fordult elő, hogy egy egészséges gyerek kellemetlenül érezte magát mozgássérült társaival, és emiatt mondta le az edzéseket. Vesszőparipám, hogy a gyerekeket kísérő szülők, nagyszülők se üljék végig az edzést, hanem jöjjenek úszni a medencébe. A gyereket motiválja, ha látja, hogy a felnőttnek is fontos a mozgás, közös élmény lehet az úszás.

A sportban is vízválasztó a pubertás kor, néhányan ilyenkor maradoznak el az edzésekről. Bár Erikának van olyan tanítványa is, aki tíz év alatt még nem hiányzott egyetlen foglalkozásról sem. Nála bevált a módszer, hogy akit csak lehet, az edző mielőbb „elcsábít” a tanmedencéből az uszodai nagymedencébe. Sokan felnőttként is ott ragadnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!