Sport Bács-Kiskun

2014.01.13. 13:50

Csordás-Nagy Mátyást jelölték az ifjúsági olimpiára

Az elmúlt évben Magyarországon senki sem tudta legyőzni kadet korosztályban Csordás-Nagy Mátyást. A fiatal versenyző, eredményének elismeréseként utazhat az ifjúsági olimpiára.

Szentirmay Tamás

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) úgy döntött, hogy Csordás-Nagy Mátyás, a Hetényegyházi Ijász és Szabadidősport kadet versenyzője egyetlen magyar férfi versenyzőként utazhat ki ebben az évben a Kínában megrendezendő ifjúsági olimpiai játékokra. A MOB szerződést köt a fiatal versenyzővel, ami azt jelenti, hogy a felkészülését és a kiutazását anyagilag is támogatja. Májusban Ljubljanában lesz egy kvalifikációs verseny, ott bizonyíthatja, hogy korosztályában van helye a világ legjobbjai között.

Szentirmay Barnától, az egyesület elnökétől és Mátyás edzőjétől megtudtuk, a ljubljanai megmérettetésen nem a helyezés számít, hanem az, hogy mennyi pontot tud szerezni. Az ifjúsági olimpiai induláshoz 610 pontot kell teljesítenie. Hatvan méteren, két alkalommal, harminchat vesszőt kell lőni. A kvalifikációhoz szükséges eredményt már többször is elérte, már 640 pont körüli teljesítményt is tud produkálni.

Az egyesület elnöke szerint aggasztó, hogy a téli felkészülésük még nem körvonalazódott ki teljesen. Eddig Hetényegyházán az iskola tornatermében hetente háromszor lőhettek ingyen, de a téli edzéseket csak december elején kezdhették el. Úgy tűnik, hogy nem igazán kellenek Hetényegyházának. Ahhoz, hogy máshol tudjanak edzeni pénz kellene, de abból van a legkevesebb.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Csordás-Nagy Mátyás a felnőttek közt is alig akad legyőzőre
[/caption]

Kecskeméttől ugyan kapnak kétszázezer forintot, egy vessző azonban tízezer forintba kerül, amiből minimálisan huszonnégy kellene. Csordás-Nagy Mátyás amíg az időjárás megengedte naponta kétszáznál is több vesszőt lőtt ki. A Katona József Gimnázium diákja otthon is edz, erősítéseket végez, de lőni is kell, mert január, február hónapokban teremversenyeken kell részt vennie. Az edző szerint minden bizonnyal helyt fog állni azokon a versenyeken is, mert sajnos Magyarországon korosztályában nincs ellenfele. Ellenfél nélkül pedig nem jó versenyezni.

Az egyesület most azon gondolkodik, hogy felnőttek között fogják indítani, de ott sincs túlságosan sok versenyző, aki azonos szinten lenne Mátyással. Az idei eredmények azon múlnak, hogy a téli időszakban fel tudnak-e rendesen készülni. Amennyiben igen, akkor nem lesz akadálya, hogy kiutazhasson az ifjúsági olimpiai játékokra. Ha nem tudnak felkészülni, akkor Ljubjanában fog eldőlni, hogy mehet-e Kínába Csordás-Nagy Mátyás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!