Sport Bács-Kiskun

2013.07.15. 20:01

Európa bajnokként készül a világbajnokságra

Hétvégén ért véget a 18 éven aluliak Csapat Európa bajnoksága a szlovéniai Mariborban. A versenyen nyolc csapat – két szlovén, két orosz, angol, osztrák, lengyel és a magyar delegáció – vett részt.

Vajda Piroska

A magyar csapat végig vezette a hétfordulós, körmérkőzéses bajnokságot. Az utolsó fordulóban 1 pont is elég volt az Európa bajnoki címhez. Végül megverték az orosz 2-es csapatot, s így 2 pont előnnyel Európa bajnokok lettek. A magyar leány csapat első táblása: Varga Melinda, 4 pontot szerzett, a második táblás Juhász Barbara pedig 5,5 ponttal járult hozzá az első helyezéshez. Ugyanakkor Barbara különdíjként elnyerte az úgynevezett tábladíjat is.

Juhász Barbarának ez volt az utolsó ifjúsági csapat Európa bajnoksága. A bugaci sportoló ennél szebben nem is búcsúzhatott volna. Ezzel az eredménnyel ebben az évben három magyar bajnoki címet, és egy Európa bajnoki címet szerzett. Jelenleg a 20 éven aluliak, és a 18 éven aluliak világbajnokságára készül.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Juhász Barbara, a szlovéniai bajnokságon.
[/caption]

Barbara négyévesen édesapjával sakkozott először. Tehetségét látva édesanyja öccsével együtt beíratta az óvodában működő sakkszakkörbe, melynek alapítója, Juhász Károly indította el Barbara sakkpályafutását. Első versenyét hatéves korában nyerte. Juhász Károly halála után sokáig edző nélkül készült versenyeire. Tízévesen már hatodikként végzett az Európa bajnokságon. Tizenkét évesen került be a magyar válogatottba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!