Sport Bács-Kiskun

2013.03.05. 11:04

A pohárpakolás kortalan

Villámkezű poharazgatókkal telt meg hétvégén a félegyházi Kossuth-iskola. A rendezvényen azonban nem italozók, hanem sportolók mérték össze tudásukat.

Vajda Piroska

Kiskunfélegyházán rendezték meg a Sport-Poha-Rak országos nyílt bajnokságát, ahol 63 versenyző mérte össze tudását. A megmérettetésre az ország számos pontjáról érkeztek, de legtöbben Bács-Kiskun megyéből és természetesen Félegyházáról, ahol a sportág igen nagy népszerűségnek örvend.

A félegyházi verseny különösen nagy jelentőséggel bír, mert az itt elért időeredmények alapján választja ki a nemzetközi szövetség azokat, akik részt vehetnek az áprilisban Orlandoban megrendezendő világbajnokságon – tájékoztatta lapunkat Kovács Gábor, a sportág nemzetközi szövetségének magyarországi megbízottja. Elmondta, a sportág harminc éves múltra tekint vissza, Amerikából indult hódító útjára. Egy nyári sporttáborban kezdődött, ahol a gyerekek az esős időben unaloműzésként kezdtek el műanyag poharakból gúlákat építeni. A mókából később verseny lett. Ugyanakkor testnevelő tanáruk felfedezte a játék készségfejlesztő hatását. Később egy gyógytornásszal közösen fejlesztették ki a mai sportágat, amit az iskolai testnevelésbe is beépítettek. A készségfejlesztő programot ma már 30 ezer amerikai iskolában alkalmazzák.

Magyarország mindössze két éve, harmincegyedik tagállamként csatlakozott a nemzetközi szövetséghez. Kovács Gábor hangsúlyozta: céljuk, hogy a pohárpakolást itthon is bevezessék a mindennapos testnevelés rendjébe. Jelenleg mintegy 71 magyar intézményben alkalmazzák. Sportegyesületek pedig az edzések kiegészítéseként vezették be.

Kovács Gábor szerint a pohárpakolás kortalan. A sportágat minden korosztálynak ajánlja. A kisgyermekeknél kitűnően fejleszti és finomítja a szem és a kéz koordinációját. Az idősebbeknél pedig – a jobb és a bal kéz váltott használata – serkenti az agy működését. Ugyanakkor azon kevés sportágak közé tartozik, amely párban, egyéniben és csapatban is űzhető, a szülő és gyermeke közösen is részt vehet a pohárpakolásban.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A pohárpakolás egyéniben, párban és csapatban is űzhető
[/caption]

A szövetség képviselője elmondta: a program gyorsan terjed hazánkban, hiszen olyan élmény szintű oktatást biztosít, amit nagyon kedvelnek a gyerekek. Hozzátette, egyre több pedagógus felismeri, hogy a pohárpakolás nem csak szabadidős tevékenységként, hanem oktatási segédeszközként is kitűnően hasznosítható, főként az alsó tagozatos diákoknál. Az sem mellékes, hogy az eszközök beszerzése nem jelent komolyabb anyagi terhet az intézményeknek.

Világnap is van

Minden évben november tizenötödikén rendezik meg a Sport-Poha-Rak világnapját, amelyen tavaly 9200 hazai pohárpakoló vett részt. A negyven résztvevő ország közül Magyarország harmadik lett az Egyesült Államok és Kanda mögött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!