Sport Bács-Kiskun

2011.07.29. 17:57

Megjárták a dunai El Caminót

Bődületes rekordot született a Budapest-Baja evezősversenyen, melyen 41 egységben 134 versenyző vágott neki a 165 kilométernek.

Kubatovics Tamás

A leggyorsabb egység – Alliquander Anna dr., Orbán Gergely, Teszár Balázs, Vanczák Gergely (Danubius Nemzeti Hajós Egylet) – egy perc híján fél órával döntötte meg az eddigi gyorsasági rekordot és 8 óra 53 perc alatt teljesítette a 165 kilométeres távot. Egy évet élt az Orbán-Vanczák duó 9 óra 22 perces csúcsa. A Sugovica partjáról már 15 óra előtt felhangzott a minden célba érkezőnek kijáró Queen-sláger, a We are the champions. Voltak családtagok, akik nem számítottak ilyen tempóra, és lemaradtak a történelmi pillanatról.

– Aki győzni szeretne a versenyen, annak Vanczák Gergellyel kell összeülni? – kérdeztük a sportolót, aki a tavalyi páros siker előtt már egyéniként is nyert a versenyen. 
– Ki mondott ilyent? Á, csak szerencsém volt – válaszolt a partra szállás után pár perccel egy hamiskás mosoly kíséretében.

Orbán Gergely viszont széles mosollyal nyugtázta a rekordot, egy éve sokkal kifacsartabb volt: – Minden hajóegység más. Például átlagsebességünk most sokkal magasabb volt, ugyanakkor ez kevésbé múlott az egyénen. Sokkal inkább azon, hogy mennyire mozogtunk együtt. Célunk a rekord volt, a 9 órát reálisan elérhetőnek tartottuk, Kalocsánál még a 8 óra 50 perc lehetősége is bevillant, de aztán sok hajó jött fölfelé, és megmozgatták a vizet. Szerencsénk volt, nem volt jelentős hajóforgalom, a kis szél segített egy kicsit, remek körülmények mellett evezhettünk.

Teszár Balázs érdeklődésünkre felidézte, hogy féltávnál egy elég erős holtpontra jutott, ami 20 percig tartott. – Ilyenkor enni és inni kell, pótolni az energiát és akkor sikerül túllendülni. Erősen kellett hajráznunk a rekordért – fogalmazott.

Alliquander Anna tizenegyedik alkalommal vállalkozott az emberpróbáló feladatra, így van összehasonlítási alapja. – Egy megbetegedés miatt kerültem az egységbe, egyébként egyedül jöttem volna. Nagyon kemény volt, nyilván én voltam a gyenge láncszem, de talán nem tartottam vissza a csapatot. Volt már párszor ehhez hasonló idő, de most minden összejött, magas volt a víz, északi a szél és kellemes az idő. Ráadásul jó csapatban ültem. Ilyen jó Baján még nem volt soha. Csak a végén elfáradtam. Az utolsó 20 kilométeren olyan gyorsan kezdtünk menni, mert egyre kézzelfoghatóbbá vált a csúcsdöntés. A bizonyosság, az öröm erőt ad és sikerül túlélni – összegezett.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Balról jobbra Orbán Gergely, Vanczák Gergely, Teszár Balázs és Alliquander Anna
[/caption]

– Megéri a Queen nótáért nekivágni a túrának? – faggattuk tovább. 
– Őszintén szólva: én már egy kicsit unom ezt a dalt, de jól esik. Ez a nap egy dunai El Camino, egy lelki tisztulás. Az elején küszködik az ember, 10 kilométer, 20, aztán magasabb szférákba költözik.

Kubatovics Tamás Balról jobbra Orbán Gergely, Vanczák Gergely, Teszár Balázs és Alliquander Anna -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!