Sport Bács-Kiskun

2011.07.05. 11:34

Legyőzte a rákot, majd megnyerte a világbajnokságot

A huszonegy éves Józsa Béla 172 centiméter magas, 89 kilós, a bicepsze 48, a combja 73 centiméter. A tiszakécskei fiatalember junior világbajnok a WABBA által Budapesten szervezett versenyen, míg a NAC világbajnokságán a második lett.

Szentirmay Tamás

Nagyon fiatal! Mikor, hogy került kapcsolatba a sportággal? – kérdeztük az újdonsült junior világbajnokot, a tiszakécskei Józsa Bélát.
– Hét évvel ezelőtt mentem le először az edzőterembe, azóta szerelmemmé vált ez a sportág. Rabul ejtett a vasnak a szaga. Lantos János (Johnny) profi testépítő, Európa-bajnok a mentorom, ő inspirált arra, hogy izmosabban álljak hozzá ehhez a sporthoz. Tizenöt évesen 53 kiló voltam. Volt tehát hova fejlődnöm. Az idén a világ két legerősebb amatőr szövetségénél versenyezhettem. Előbb a luxemburgi NAC-versenyen második helyezést értem el,  Budapesten, a WABBA által rendezett versenyen viszont győztem.

Korábban komoly egészségügyi problémái voltak...
– Tizenhét éves koromban pajzsmirigyrákot diagnosztizálták nálam. Az orvosok azt mondták, nem sok esélyem van az életbenmaradásra. Én azonban másként gondoltam. A betegségem miatt nagyon oda kellett figyelnem a táplálkozásomra, az életmódomra. Mindent betartottam, amit az orvosok előírtak. Ennek és az akaratomnak köszönhető az, hogy most világbajnok lettem. Két éve versenyeztem először, akkor még 72 kilós voltam. Azóta több magyar bajnokságon álltam a dobogó különböző fokán. Lantos Johnnyra úgy tekintek, mint az apámra. Táplálkozásban, életmódban, edzésben csak rá hallgatok.

Mennyit kell készülni egy komolyabb versenyre?
– Minden edzés egy stresszes állapot a testnek. Éppen ezért nem lehet mindig a topon lenni. Mindenkinek meg kell találnia az arany középutat a testével kapcsolatban. Egy tömegnövelő fázis 7–8 hétig tart. Utána egy-két hónap átmeneti fázis, ahol meg kell tartani az izmokat. Ehhez megfelelő táplálék szükséges. Ezt követően ismét 7–8 hét tömegnövelő időszak következik. A verseny előtti hét a legnehezebb, mert zsírtalannak és víztelennek kell lennie a szervezetnek. Szerintem egy testépítő sokkal egészségesebben étkezik, mint az átlagember. A jó eredmény eléréséhez az is szükséges, hogy a színpadon tudjon pózolni a versenyző.

Ön már a második tisza-kécskei testépítő világbajnok.
– Korábban Balla Ivett is világbajnok lett, bár ő már nem él a városunkban. Szinte napi kapcsolatban vagyunk. Büszke vagyok arra, hogy mind a ketten itt szereztük meg az alapokat.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A jó eredmény eléréséhez az is szükséges, hogy a színpadon tudjon pózolni a versenyző. Balról: Józsa Béla
[/caption]

A mostani két versennyel elért egy szintet. Hogyan tovább?
– Tanulni szeretnék, Szegedre jelentkeztem gyógyszerész szakra. Mellette szeretném végigjárni a ranglétrát és a felnőttek között is jó eredményt elérni – mondta Józsa Béla.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!