Sport Bács-Kiskun

2011.04.06. 20:22

Szeged 50 millióval támogatja az augusztusi világbajnokságot

Szeged megyei jogú város önkormányzata kiemelkedő fontosságúnak tekinti a kajak-kenu világbajnokságot.

telesport.hu

Szeged városa 50 millió forinttal támogatja az augusztusi kajak-kenu világbajnokság szervezését. Dr. Botka László polgármester és Dr. Baráth Etele ma aláírta az erről szóló szerződést.
Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata 50 millió forintos támogatást biztosít a 2011-es MOL kajak-kenu világbajnokság megrendezéséhez. Az erről szóló támogatói szerződést ma írta alá Szegeden Dr. Botka László polgármester és Dr. Baráth Etele, a szövetség elnöke - írta a telesport.hu.
„Szeged megyei jogú város önkormányzata kiemelkedő fontosságúnak tekinti a kajak-kenu világbajnokságot, az év legjelentősebb eseménye itt a városban, sőt az egész országban. A támogatás a részünkről nem pusztán ajándék, hanem befektetés, hiszen a város nevét több millióan ismerhetik meg világszerte a tv-közvetítésnek köszönhetően. Szeged az anyagi támogatáson túl is próbálja mindenben segíteni a szervezők munkáját, a cél, hogy magyar sikerekben gazdag, minden szempontból sikeres világesemény házigazdája legyen a város – mondta Dr. Botka László.
A 2011-es olimpiai kvalifikációs világbajnokságot eredetileg Franciaországban rendezték volna, ám a sportolók és sportvezetők nyomására mégis Szeged lesz a házigazda. A Maty-éri pályán 1998 és 2006 után immár harmadszor rendeznek kajak-kenu világbajnokságot. 
„1998 óta folyamatosan kapcsolatban állunk Szeged vezetőivel. Természetes, hogy az itteni sportszerető közönség, illetve a város pénzügyi támogatása nélkül nem lehetne ilyen színvonalon megrendezni a világbajnokságot. 90 ország, 2000 versenyzőjét várjuk Szegedre, ez lesz minden idők legnagyobb és legrangosabb kajak-kenu világversenye. Bár a szegediek kedvence, Janics Natasa „csak” nézőként és háziasszonyként lesz kint a pályán, ennek ellenére bízunk benne, hogy így is találnak majd maguknak szerethető sportolókat a helyi nézők és olyan fantasztikus hangulatot varázsolnak a Maty-ér partjára, mint 2006-ben is tették. – nyilatkozta Dr. Baráth Etele.
A MOL Kajak-Kenu világbajnokságon mozgássérült versenyzők számára is rendeznek futamokat, ami szükségessé teszi a pálya teljes akadálymentesítését. A szegedi sajtótájékoztatón ott volt Szekeres Pál, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes-államtitkára, paralimpiai bajnok.
„Két ok miatt tartottam fontosnak, hogy eljöjjek Szegedre. Az egyik, hogy az olimpiai kvalifikációs világbajnokság nem csak Szeged, hanem egész Magyarország számára rendkívül fontos esemény. Az állam szeretné biztosítani azt a hátországot, ami garantálja, hogy a sportolóknak csak a felkészüléssel kelljen foglalkozniuk. A napokban megérkezett az állami támogatás a MOB részére, emellett finanszírozzuk a Maty-éri pálya átalakítását és támogatjuk a világbajnokság szervezését is. Másrészt, most rendez először a parasportolók számára is teljes értékű világbajnokságot Szeged, így minden tapasztalatommal próbálom segíteni az akadálymentesítési munkákat.” – mondta Szekeres Pál.
A szervezőbizottság elnöke szerint jól haladnak az olimpiai kvalifikációs világbajnokság előkészületei.
„Úgy látom, adott a háttér ahhoz, hogy minden idők legmagasabb színvonalú világversenyét rendezzük meg Magyarországon. Már majdnem 40 ország nevezése megérkezett, és folyamatos a hazai, illetve külföldi szurkolók érdeklődése is. A jegyértékesítés május 15-én kezdődik, a jegyárakat néhány napon belül kialakítja a szervezőbizottság. Azért dolgozunk, hogy a sportolók és a nézők is életre szóló élménnyel gazdagodjanak augusztus 17. és 21. között Szegeden – értékelt Schmidt Gábor, a szervezőbizottság elnöke, 133 nappal a vb rajtja előtt.
Storcz Botond, a magyar válogatott kapitánya az elmúlt hetekben meglátogatta a külföldön edzőtáborozó sportolókat.
„A válogatott tagjai jó fizikai állapotban, jó hangulatban készülnek az év versenyére. Lassan mindenki hazaérkezik a melegvízi edzőtáborokból, és itthon folytatják a munkát. Idén rengetegszer megfordulnak majd Szegeden a csapattagok, a válogató versenyeket is itt rendezzük. Ez mindenképpen segít abban, hogy még jobban megismerjék a pályát, másrészt a helyi szurkolók is ráhangolódnak így a világbajnokságra.” – mondta Storcz Botond.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!