Sport Bács-Kiskun

2010.05.12. 09:06

Gera már megnyerte élete meccsét

Tizenévesen ivott, cigizett és szipuzott. Ma este pedig felveszi magára a Fulham 11-es számú mezét és kisétál a hamburgi stadion gyepére, hogy lejátssza pályafutása legfontosabb meccsét. Akár nyernek az Atlético Madrid ellen az Európa Liga döntőjében, akár nem, Gerzson mindenképpen győztes.

H. I.

Gera Zoltán ma este történelmet írhat a Fulhammel, hiszen az angol klub fennállása során még soha nem nyert európai kupát. Az, hogy a londoni csapat bejutott az Európa Liga döntőjébe, nagyban köszönhető a 11-es mezben játszó csatárnak, hiszen a sorozatban hat gólt rúgott: többek között az elődöntőben ő szerezte a győztes találatot a Hamburg ellen. Az angol sajtó nem is fukarkodik a dicsérő jelzőkkel. „Élete legjobb formájában futballozik a Mágikus Magyar” - írta több lap is.
 
Ilyenkor azért megdobban a magyar futballrajongók szíve. Hiszen a mi fiunkról van szó, a Gerazoliról, a Gerzsonról! Persze, sokszor moroghattunk amiatt, hogy a válogatottban gyakran nem ment neki (sem) a játék. De most nem a zsörtölődésnek van itt az ideje. Hanem a büszkeségnek.
 
Büszkék lehetünk rá, hogy megmutatta: magyar futballistából is válhat európai szinten meghatározó játékos, aki részese, sőt aktív főszereplője csapata bravúros menetelésének. És akiért hetente tízezrek rajonganak a Fulham stadionjában, és még ki tudja, hány ezren London-szerte.
 
De Gera Zoli ma nemcsak futballkarrierje csúcsára érkezik: zaklatott élettörténetében is már-már katarzis-szintű fejezet íródik az esti meccsel. Köztudott róla: tizenévesen az ivás, a cigi és a kábítószer rabja volt, és úgy tűnt, örökre elveszik a labdarúgás számára. Egy időben többet volt az utcán, és játéktermekben, mint otthon vagy az iskolában.

„Ha nem találtam volna rá Istenre, most csak egy semmirekellő drogos lennék, vagy még annál is rosszabb, lehet, hogy halott. Úgy néztem ki, mint egy csontváz, többször előfordult, hogy abba kellett hagynom az edzést, olyan fájdalmaim voltak” – idézte fel a minap egy angol újságnak élete legsötétebb éveit. A legnagyobb mélységekből tudott kitörni, és normális, egészséges, családos emberré válni. Példakép lett sok fiatal számára. Ez pedig még a sikeres karriernél is fontosabb.
 
Gera ma talán pályafutása legfontosabb mérkőzését játssza. A 90 (vagy 120 perc) lefújása után vagy felemelheti a kupát, vagy nem. Egy biztos: akármi lesz a döntő vége, ő így is, úgy is győztes. Élete fő meccsét már rég megnyerte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!