Sport Bács-Kiskun

2009.02.27. 20:26

Bajnokin is nyert a remeklő Kecskemét a Szeged ellen

A keddi Magyar Kupa-negyeddöntőhöz hasonlóan péntek este bajnoki meccsen is 3:0-ra győzött a Kalo-Méh-Kecskemét hazai pályán a HPQ-Szegedi RSE ellen. Ahogy néhány nappal korábban, úgy ezúttal is csak egy szettet tudtak szorossá tenni a csongrádiak.

Rodics Dániel

NB I Liga, férfiak, középszakasz, az 1–4. helyért, 3. forduló

Kalo-Méh-Kecskeméti RC–HPQ-Szegedi RSE 3:0 (24, 20, 17)

Kecskemét, 100 néző. Játékvezetők: Tillmann, Szabó Zs.

Kecskemét: Tóth I G. 1, Somodi 4, Bagics Balázs 19, Csala 11, Németh F. 12, Dorcsák 4. Csere: Dömötör (liberó), Kása 1, Hoffart 1, Szabó A. 1.

Edző: Gyurkó Sándor

Szeged: Bitó, Petheő, Csíkos G. 8, Csányi 13, Nacsa 11, Nieselberger 5. Csere: Bondor (liberó), Strezeneczki, Affentáller 1, Babanyecz 3, Oltványi 3.

Edző: Nusser Elemér

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 4:8, 15:13, 19:17, 23:22. 2. játszma: 8:5, 15:10, 19:14, 23:17. 3. játszma: 8:2, 15:9, 19:12, 23:15

 

 

 

 

 

 

Kedden, a Magyar Kupa negyeddöntőjének első meccsén simán nyert a Kecskemét (3:0), a csongrádiak csak a második szettben tudták megnehezíteni házigazdájuk dolgát. Az elődöntőbe jutás tehát szinte biztosan eldőlt, de a bajnokság élmezőnyében továbbra is kiélezett csata zajlik a második hely megszerzéséért (a címvédő Kométa-Kaposvár középszakaszbeli első helye több mint valószínű).

Az első labdamenet úgy ért véget, hogy az áprilisi, hollandiai Európa-bajnokságra készülő ifjúsági válogatott csapatkapitányát, a kecskeméti Dorcsák Lajos ütését a szegedi center, Nieselberger Attila sáncolta. A folytatásban a hazaiak ifjú tehetsége is megszerezte első pontját, de csongrádi kollégája hamarosan újabb blokkot mutatott be, és a keddi kupameccsen remeklő, három játszma alatt húsz pontig jutó Csányi Dániel is eredményes volt (1:4). Németh Ferenc, Bagics Balázs és Csala Bernát jóvoltából rögtön zárkózni kezdett a Kecskemét, de az első technikai időnél megint néggyel vezetett a vendég (4:8).

A rövid pihenő után Bagics ütésével feljött egy pontra a Kecskemét (8:9), de a keddi teljesítményéhez képest sokkal hatékonyabban támadó Nacsa Gábor pontjával megint három volt közte (8:11). Amikor Csala ütése kipattant az ellenfél blokkjáról, egyenlített a házigazda, rögtön ezután Bagics ászt nyitott, Nusser Elemér edző pedig időt kért (13:12). Együttese nyitásfogadása pontatlan volt, így a hazaiak a második technikaiig növelték előnyüket (16:13). Csíkos Gábor pontjával került ismét látótávolságba a Szeged (18:16), Gyurkó Sándor, a hazaiak edzője azonnal időkéréshez folyamodott.

Nieselberger nagyon rá volt hangolódva Dorcsák ütéseire, a végjátékban ismét szépen sáncolt (20:19), a szegedi nevelésű, de sokáig a Kecskemétben szereplő Nacsa ütésével és ászszervájával egyenlített a Szeged (21:21), majd jött egy újabb hibátlan nyitás, amellyel a csongrádiak megint magukhoz ragadták a vezetést (21:22). Gyurkó Sándor másodszor is időt kért, mert játékosai a szett közepén jelentős előnynél talán elhitték, hogy megnyerték a szettet. Bagics egyenlített, Dorcsák hatalmas blokkjával pedig újra a hazaiak vezettek (23:22). A rövid szünet után Bagics nyitást rontott, Csányi Dániel blokkolta Csala próbálkozását (23:24), majd Dorcsák hatástalanította Petheő ejtését. A legvégén Németh Ferenc sáncolt (25:24), Csíkos Gábor hibázott, így izgalmas hajrában a Kecskemét nyerte a szettet (26:24, 1:0).

Nusser Elemér a szünetben indulatosan magyarázott játékosainak. A mester dühe érthető volt, hiszen közel volt a részsikerhez együttese. A második periódust Strezeneczki Gyula kezdte feladóposzton a szegedieknél, de rutinos előkészítő is tehetetlen volt a rossz nyitásfogadások miatt. Csíkos két pontja egyenlítést jelentett a vendégeknek (3:3), de Nacsa hibája és Csányi rossz fogadása után hárommal vezetett a házigazda (6:3). A Nacsa helyére beállt Affentáller Gábor pontjára a kecskeméti csapatkapitány, Somodi István válaszolt, s máris jöhetett az első technikai idő (8:5).

Csongrádi pontokkal folytatódott a játék, Csala nyitást rontott, Csíkos ütése, majd Csányi szervája pontos volt (8:8). Kisvártatva Bagics újra eredményes volt, ezúttal fejjel! A strandröplabda-bajnok ütőjátékos pazar sorozatot produkált, a szegediek ráadásul hibákkal is segítették riválisukat (15:10). Ezután három csongrádi pont következett megszakítás nélkül, a harmadik a pályára nem sokkal korábban visszatért Nacsa ásznyitásának köszönhetően született (15:13), Gyurkó edző a második technikai előtt időt kért. Nem tudta átlépni saját árnyékát a látogató, hiszen elrontott egy támadást, így a Kecskemét hárommal vezetett a kötelező szünetben.

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Sikeres a sáncolás
[/caption]Az ugyancsak ifjúsági válogatott Babanyecz Roland érkezett a szegedi csapatba, és rögtön egy szép blokkponttal mutatkozott be, amelyre a másik oldalon Csala erős ütéssel válaszolt (19:14). Elszántan harcoltak a vendégek, egyetlen pillanatra sem adták fel a küzdelmet, de ezúttal nem tudták szorossá tenni a hajrát, mert Bagics és Csala vezérletével magabiztosan menetelt a Kecskemét (23:17). Nusser Elemér időt kért, mert játékosai elvesztették a fonalat. Bagics rontott, Nacsa szerzett pontot, majd Bagics javított, Csíkos ejtése a padlón landolt, Gyurkó Sándor pedig a biztonság kedvéért kikérte második idejét is (24:20). A szett utolsó mozzanata Nacsa hosszúra sikerült nyitása volt, a Kecskemét ezzel megszerezte második játszmagyőzelmét is (25:20, 2:0).

Németh Ferenc pontjával kezdődött a harmadik rész, majd Babanyecz – centerhez képest – remek feladását Nacsa kiütötte. Csíkos is a lelátót vette célba (3:0), Babanyecz volt az első, aki pontot szerzett a szegediek részéről. Nacsa ásszal folytatta, majd a hálóba szervált, a másik oldalon Bagics szervált tökéletesen (5:2). Csányi ejtését Németh Ferenc blokkolta, Nusser Elemér hamar időt kért, mert elkedvetlenedni látszottak pontatlanul röplabdázó játékosai. Bagics nyitásaira nem volt ellenszer, így ebben az időszakban csak ritkán alakult ki folyamatos játék. Amikor visszajött a labda, Dorcsák Lajos gondoskodott az újabb kecskeméti pontról (8:2).

Hamar eldőlt a szett, s így a meccs sorsa is. Csányi Dániel ütése a sáncról az antennára pattant, majd Csala ejtése és Németh ütése bizonyult pontot érőnek. Jól működött a hazai csapatszerkezet, csak ritkán csúsztak be kisebb hibák (12:4). A szegedieknél ekkor – a keddi kupameccshez hasonlóan – ismét csak Csányi játszott jól. Beállt Oltványi Olivér is, s bemutatott egy szép mentést. A hazaiak feladója, az ezen a meccsen is remeklő Tóth Gábor pihenőt kapott, így a nézőknek volt alkalmuk hangos tapssal elismerni az előkészítő kiváló teljesítményét. Helyette a korábban Szegeden játszó Kása Róbert érkezett.

EDZŐI ÉRTÉKELÉS

Gyurkó Sándor: – Döntő volt az első játszma befejezése. Akkor egy kicsit megzuhant a Szeged, amely egyébként készült ránk a keddi játékunk alapján. Idő kellett, hogy váltsunk.

Nusser Elemér: – Az első szett sok mindent eldöntött sajnos. Egy megnyerhető játszmát immár sokadszorra nem sikerült jól befejeznünk. Ha az megvan, komoly győzelmi esélyünk lett volna!

Békésen csordogált az ekkor már különösebb izgalmakat nem tartogató játék. Kása Róbert szépen blokkolta Csányit, Csala és Bagics folyamatosan termelte a pontokat. Nusser Elemér 19:12-nél időt kért, Gyurkó Sándor pedig azt is megtehette, hogy csapatkapitánya, Somodi István helyett Hoffart Zsoltot küldte pályára. Egy hiba és egy Oltványi-pont után Gyurkó mester is időt kért (20:15), de a remek formában röplabdázó együttese sikerét nem fenyegette veszély. Németh Ferencet képtelenség volt tartani, a remek hangulatú találkozót az ifjú cserejátékos, Szabó Alpár fejezte be (25:17, 3:0).

Az már a Kaposvár elleni, idegenbeli meccsen látszott, hogy a Kecskemét jó formában van, s most bizonyosodott, hogy hazai környezetben még veszélyesebb a tavalyi ezüstérmes. Ha ez kitart a folytatásban is, akkor március 19-én nagyszerű rangadó várható Kecskeméten a Kométa ellen.

Kecskemét, 100 néző. Játékvezetők: Tillmann, Szabó Zs.

Kecskemét: Tóth I G. 1, Somodi 4, Bagics Balázs 19, Csala 11, Németh F. 12, Dorcsák 4. Csere: Dömötör (liberó), Kása 1, Hoffart 1, Szabó A. 1.

Edző: Gyurkó Sándor

Szeged: Bitó, Petheő, Csíkos G. 8, Csányi 13, Nacsa 11, Nieselberger 5. Csere: Bondor (liberó), Strezeneczki, Affentáller 1, Babanyecz 3, Oltványi 3.

Edző: Nusser Elemér

Az eredmény alakulása. 1. játszma: 4:8, 15:13, 19:17, 23:22. 2. játszma: 8:5, 15:10, 19:14, 23:17. 3. játszma: 8:2, 15:9, 19:12, 23:15 EDZŐI ÉRTÉKELÉS Gyurkó Sándor: – Döntő volt az első játszma befejezése. Akkor egy kicsit megzuhant a Szeged, amely egyébként készült ránk a keddi játékunk alapján. Idő kellett, hogy váltsunk.

Nusser Elemér: – Az első szett sok mindent eldöntött sajnos. Egy megnyerhető játszmát immár sokadszorra nem sikerült jól befejeznünk. Ha az megvan, komoly győzelmi esélyünk lett volna!

Sikeres a sáncolás -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!