Sport Bács-Kiskun

2008.05.21. 10:12

FOCI-EB - Kiskunhalasi diák a gyepen a bécsi elődöntőben

Magyarországról két gyerek mehet ki a foci-Eb-re, hogy egy meccs kezdő ceremóniájának részeként kikísérhessen egy labdarúgót a pályára. Egyikük, a halasi Lőrincz Attila ezt focitudásának köszönheti.

P. Á. - K. Gy.

A futballvilágban mára szép szokássá vált – legyen szó Bajnokok Ligája-döntőjéről vagy NB II-es meccsről –, hogy a kezdésre pályára vonuló csapatokat kisgyerekek kísérik ki. Minden labdarúgó kezét fogja egy-egy csillogó szemű apróság, s ugyanolyan szerelésben, mint a nagyok, velük együtt állnak fel a kezdőkörben a nézők köszöntésére.

Az idei labdarúgó Európa-bajnokságon ilyen élményben lehet része a 11 éves Lőrincz Attilának, a kiskunhalasi Szilády Áron Református Gimnázium ötödikesének. A fiatalember ugyanis megnyerte a Góliát McDonald’s Gyermeklabdarúgó Klub által meghirdetett célbarúgóversenyt. Így ott lehet június 26-án, csütörtökön este az Eb bécsi elődöntőjében mint játékoskísérő. Nagy valószínűséggel egy igazi sztár kezét foghatja a 20 óra 45 perckor kezdődő meccs előtt az Ernst Happel-stadionban.

A halasi futballpalánta megdolgozott az élményért, hiszen az ügyességi versenyben kilenc méterről, ívelve kellett eltalálnia egy kézilabdakapu felső lécét a labdával. Előbb a halasi gimnáziumban rendezett háziversenyt, aztán a körzeti, végül az országos döntőt kellett megnyernie. 

Azt a szerencsést viszont, aki a június 29-iki döntőben lehet játékoskísérő (a helyszín szintén a bécsi aréna), a McDonald’s-ban fogyasztók közül sorsolták ki. Kassai Viktor FIFA-játékvezető a békéscsabai Köveskúti Simon nevét húzta ki. A célbarúgó verserny országos döntőjébe jutott további 11 gyerek egyébiránt a magyar válogatottat kíséri majd fel a pályára a közeljövőben.

53 ezren férnek a lelátókra

AZ ERNST HAPPEL-STADION Ausztria, illetve az Eb egyetlen stadionja, amely a legmagasabb minősítést, öt csillagot kapott az UEFA-tól. A ma már műemléki védelem alatt is álló bécsi arénát mindazonáltal 1931-ben avatták fel Praterstadion néven. No, persze, vajmi kevéssé emlékeztet a mai, ultramodern létesítmény akkori önmagára. Az állam és a város mintegy 37 millió eurójából újították fel 2005 és 2007 között (ezt megelőzően 1986-ban renoválták átfogóan). Most a befogadóképességét is növelték: a kontinensbajnokság meccseire 50 ezer helyett 53 ezer néző mehet be. Habár egy multifunkcionális sportarénáról van szó, a kezdetektől fogva az osztrákok nemzeti stadionja. Válogatottjuk hagyományosan ott játssza meccseit, és átadásától 14 mérkőzésen át veretlen is maradt a Praterben (1931 áprilisától 1932 októberéig). Az osztrák játékos és edzőlegenda, Ernst Happel halála után, 1993-ban kapta mostani nevét. A stadion történetének sötét fejezete is van: 1938 és ’45 között deportálandó zsidók gyűjtőhelye volt. (sport.ard.de)

Címkék#sport

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!