SÉTA

2013.03.08. 10:38

Ötvenezer dollárral tőzsdéztek

Az esélytelenek nyugalmával indultak, de büszkén álltak a dobogóra a refisek.

Mérges Flóra, 11/A Kecskeméti Református Gimnázium

A Kecskeméti Református Gimnázium tanulói – Mátyás Máté, Nagy Tamás és Hajnal Ádám – második helyezést értek el a Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) idei országos versenyén.
A megmérettetésen középiskolások indulhatnak, három fős csapatokkal. A vetélkedő egyik feladata a kereskedés: a csapatok 50 ezer virtuális dollárt kapnak, amit a tőzsdén „forgatnak”. A cél, hogy a lehető legtöbb pénzt nyerjék vissza. A verseny másik része elméleti, tesztekből és számítógépes szimulációkból áll.

A refisek felkészítő tanárának, Szabados Lászlónak nem voltak ismeretlenek a feladatok, mivel tavalyi csapata megnyerte a versenyt. Szerencsére idén is megkérdezte a diákjait – egy történelem fakultáció utáni szünetben –, hogy lenne-e kedvük részt venni brókerversenyen. Ismét volt, aki belevágott.

Az erőpróba legjelentősebb és egyben legnehezebb része a felkészülés volt. A fiúk internetes források és könyvek segítségével igyekeztek fejleszteni pénzügyi, tőzsdei ismereteiket. Töb forduló után jutottak a döntőbe, melyet a budapesti Nemzetközi Bankárképző Központban tratottak.

Első körben egy prezentációval kellett előrukkolniuk a versenyzőknek. – Izgultunk, de miután elkezdődött a játék, akkorra már feloldódott a hangulat – mesélte Máté. A továbbiakban úgynevezett azonnali kötéseket kellett tenni a tőzsdén előre megadott szempontok szerint, valamint elméleti feladatok is voltak. A legizgalmasabb egy konkrét pénzügyi tanácsadás eljátszása volt, ahol a zsűritagok voltak a leendő befektetők, és a csapatok ajánlottak számukra befektetéseket.

Az eredményhirdetés sem volt izgalommentes.  – Amikor kimondták, hogy ki a harmadik helyezett, már tudtuk, hogy megérte végigcsinálni. Pedig az esélytelenek nyugalmával indultunk – mondja Ádám és Tamás. A csapat jutalma sem maradt el: a fiúk megérdemelt nyereményei között szerepel tőzsdei témájú tanfolyam, szakmai gyakorlat egy brókercégnél, szakkönyvcsomag és fejenként egy-egy tablet.[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A nyerő brókecsapat: Hajnal Ádám, Nagy Tamás, Mátyás Máté és tanáruk: Szabados László
[/caption]

Ha pénzről vagy businessről van szó, akkor a nők egyből átnyújtják a stafétát a férfiaknak. Máté elmondta: sajnos alulreprezentált volt a szebbik nem a versenyen. Hajrá lányok, a jövő évi brókerversenyen induljatok! A hasznos ismeretekket és sikerélményekkel gazdagodott fiúcsapat ajánlja mindenkinek, akiben van némi affinitás a pénzügyek világa iránt. A tanultak hozadékaként Máté megemlíti, hogy most már tudja, miről beszélnek a híradóban, amikor alapkamat-csökkenést emlegetnek. A felkészülés és megmérettetés abban is előnyükre szolgált, hogy ismeretségeket szereztek, és közelebb kerültek az átfogóbb pénzügyi dolgokhoz. A fiúk azt is felajánlották, hogy szívesen segítenek a következő évben induló versenyzőknek.

Mérges Flóra, 11/A Kecskeméti Református Gimnázium A nyerő brókecsapat: Hajnal Ádám, Nagy Tamás, Mátyás Máté és tanáruk: Szabados László -->

Címkék#Kecskemét
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!