SÉTA

2011.12.07. 22:54

Gondolkodj velünk, ökosan!

Mit tennék? Ha én lennék a környezetért felelős államtitkár...

Haskó Szabina, Szőke Anna, Darányi Anna, Huszta Nikolett, Bakai Dóra, Vízkeleti Fruzsina

Mi, a Bibó István Gimnázium sajtó és nyilvánosság fakultációjának végzős diákjai rendszeresen figyeljük a többi iskola megjelent SÉTA-anyagait. Ezek közt találtunk rá néhány hete kedvenc témánkra, a környezetvédelemre. Ennek apropóján és annak örömére születtek alábbi írásaink, hogy fenntartónk jóváhagyta egy ökoosztály indítását iskolánkban.  

Eddig is sok remek programban vettünk részt, amelyek a felelősségteljes környezethasználat fontosságára hívják fel a figyelmet. Javasoljuk a törvényalkotóknak, hogy dolgozzanak ki stratégiát, mely lehetővé tenné, hogy minden diák elsajátíthassa, miként cselekedhet „ökosabban”. 

November 25-én ismét megtartottunk a „Ne vásárolj semmit!” – környezetvédelmi világnapot. A diákok olyan holmikat hoztak el, amelyeket régen nagy lelkesedéssel vásároltak meg, majd idővel rájöttek, hogy nincs is rá szükségük. Ezzel tükröt tartottak társaik elé: jól gondolják meg, mire költik a pénzüket. 

Iskolánkban az aulában, a menzán és számos teremben megannyi szobanövény található. A légkondicionáló berendezés használata helyett inkább az ablakot nyitjuk ki a levegő frissítésére. Órán, ha nem szükséges, nem kapcsolunk villanyt. Ha mégis szükség van mesterséges fényre, a szünetekben lekapcsoljuk, hogy ne használjunk feleslegesen energiát. Külön szemetesbe gyűjtjük a papírhulladékot. Jó, hogy mindennapjainkba beépül egy kis környezettudatosság. „Minél jobban tiltjuk, annál inkább csinálja” – sokan így vélekednek a fiatalok környezetet, egészséget egyaránt károsító szenvedélyeivel kapcsolatban. Sajnos egyre inkább jellemző a mai középiskolásokra a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás. Nem ritka azonban az sem, hogy már az általános iskolás gyerek is cigarettázik. Vegyünk egy átlagos péntek vagy szombat estét: a szórakozóhelyeken a 13–14 éves is ugyanazt teszi, mint idősebb társai, akik már „legálisan” dohányoznak vagy isznak egy-két pohárral. A bibós diákokat hasznos előadásokkal figyelmeztetik az alkohol, a cigaretta vagy éppen a drog veszélyeire. 

Sokan önkénteskednek a Kiskunhalasi Állatotthonban. A diákok hetente segítik a mindennapi munkát: kutyát sétáltatnak, kennelt takarítanak, kölyökkutyákkal, macskákkal játszanak, vizet cserélnek. Segítenek örökbefogadókat, ideiglenes örökbefogadókat keresni. Patronálással is lehet segíteni, ami akkor kerülhet szóba, ha valaki nem teheti meg, hogy örökbe fogadjon, de mégis szeretne segíteni egy bizonyos állaton. Sajnos egyre több állat kerül menhelyre – kutyák és macskák egyaránt –, és az ebadó közeli bevezetése miatt csak tovább nő az állatok száma a már így is zsúfolt befogadóhelyeken. Ma már nem feltétlenül kölyökkutyát kellene venni, hanem inkább menhelyről örökbe fogadni.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] A kiskunhalasi Bibó István Gimnázium sajtó és nyilvánosság fakultációjának végzős diákjai
[/caption]

Iskolánk 2008-tól a magyarországi GLOBE-iskolák bázisintézménye. Alsóbb éves korom megszokott mozzanatai közé tartozott a „glóbozás”: délben fogtuk a mérőlapot, a kisház kulcsait, és kimentünk az udvarra. Megszámoltuk a kondenzcsíkokat, lejegyeztük a levegő és a talaj hőmérsékletét, a páratartalmat, megfigyeltük a felhőket. A megfigyelésekből többen projektmunkákat is készítettek és részt vettek a Kutató diákok mozgalom szimpóziumain, versenyein.

Iskolánk diákcsapatai folyamatosan részt vesznek a Zöld-híd szervezet programjain. Ilyen volt a nemrég lezajlott térfoglaló is, melynek során az óvodások és általános iskolások által összegyűjtött, különböző méretű és színű kupakokat gimnáziumunk aulájában egy hatalmas Magyarország-térképre ragasztották fel az óvodások. Emellett Kiskunhalasról is készült egy „kupaktérkép”. Az eseményen vendégünk volt Tóth Tamás meteorológus, aki bibós öregdiák.  [caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kupak-Magyarország. Szorgos kezek gyűjtögették, illesztgették helyükre a színes kupakokat.
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!