SÉTA

2011.03.03. 13:45

Íme egy szelíd graffitis!

Egyre több a graffitiző fiatal. A kevésbé hozzáértők számára világa abban ki is merül, hogy festékfújóval elcsúfítják az épületek falait, a metrószerelvények és vasúti kocsik oldalát. Akadnak azonban pozitív példák is.

Benkő Márk, 11/c, Szilády-gimnázium, Kiskunhalas

A törvény nem véletlenül nem nézi jó szemmel a falfirkálást. Főleg, miután sok esetben magántulajdon sértésével vagy köztulajdon rongálásával jár együtt. Ilyen esetekben a művészkedésen kapott „alkotók” kemény büntetésre számíthatnak. Ezzel szemben a graffiti profi szinten való művelése művészet, igaz utóbbival csak ritkán lehet találkozni.

Hardi Csaba, a Szilády-gimnázium diákja, szelídebb formában űzi a graffitizést. Legutóbb osztálytermük falát „dobta” fel egyedi formáival, színeivel. Egészen otthonosan mozog ebben a sokak számára ismeretlen, tiltott, mégis vonzó világban.

Mi fogott meg a graffitiben? – kérdezem Csabát.
– Két-három éve falfestek, kezdetben videók, filmek hatására próbáltam ki. Nem nagyképűsködés, de a graffiti valójában egy életforma. A kerek egész motivál. Munkáim a fantáziám megtestesülése színekben, formákban, festék segítségével.

Ahány graffitis, annyi módszer. Melyikben vagy leginkább otthon?
– A bombás throw up nem jelent gondot, a wildstyle-t még gyakorlom. (Ez utóbbi kapcsolódó betűk komplikált, gyakran nyilakkal, törésekkel kiegészített konstrukciója. Nagyon bonyolult stílus, általában külső szemlélőnek kiolvashatatlan. Esztétikus wildstyle-t csinálni az egyik legnehezebb dolog, és hosszú évek munkája lehet. A szerk.)[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Hardi Csaba keze munkája a papír alapú grafiti
[/caption]

Rendszerint csak papírra alkotsz. Volt már rá példa, hogy falat festettél?
– Ritkán, de volt. Nagy a különbség a papírra rajzolás és a falfestés között, ugyanúgy, mint a ceruzával való vonalhúzás és a festékszórás között. Falfestés közben doppingol az adrenalin, az izgalom. Amikor ugyanezt papírra teszem, leginkább csak a rajzra koncentrálok.

Az osztályteremben graffitijét is a falra fújtad?
– Természetesen nem, hanem papírra készült, mégpedig osztályfőnöki engedéllyel.

Fordított graffiti

Mint sok minden más, a graffiti is Amerikából származik. Pontosabban New York fekete negyedeiben, a 70-es évek közepén kezdett kialakulni. Akkoriban látott napvilágot egy új zenei stílus: a hiphop illetve a rap. A hiphop kultúrának három alappillére van: a zene, a tánc és a graffiti.

Kétféle graffiti-„művész” létezik: a díszítő festő, aki kedvtelésből készít hatalmas freskókat, valamint a bomberek, akik bármerre járnak, otthagyják graffitis névjelüket vagy throw-upjukat. Ezzel jelzik a világnak, hogy itt jártam.

Ma már létezik a graffitinek nem a felületre való felfestéssel, hanem a felület megtisztításával való előállítása is, amit angolul „reverse graffiti”-nek neveznek. Ebben az esetben az alkotó általában a felületen lévő piszokréteget távolítja el, és így állítja elő a rajzát.

Benkő Márk, 11/c, Szilády-gimnázium, Kiskunhalas Fordított graffiti Mint sok minden más, a graffiti is Amerikából származik. Pontosabban New York fekete negyedeiben, a 70-es évek közepén kezdett kialakulni. Akkoriban látott napvilágot egy új zenei stílus: a hiphop illetve a rap. A hiphop kultúrának három alappillére van: a zene, a tánc és a graffiti.

Kétféle graffiti-„művész” létezik: a díszítő festő, aki kedvtelésből készít hatalmas freskókat, valamint a bomberek, akik bármerre járnak, otthagyják graffitis névjelüket vagy throw-upjukat. Ezzel jelzik a világnak, hogy itt jártam.

Ma már létezik a graffitinek nem a felületre való felfestéssel, hanem a felület megtisztításával való előállítása is, amit angolul „reverse graffiti”-nek neveznek. Ebben az esetben az alkotó általában a felületen lévő piszokréteget távolítja el, és így állítja elő a rajzát. Hardi Csaba keze munkája a papír alapú grafiti -->

Címkék#Kiskunhalas

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!