SÉTA

2010.03.01. 18:05

A Tiszát nem lehet feledni...

,,Nyári napnak alkonyulatánál, Megállék a kanyargó Tiszánál.’’ Zentának páratlan szépségű Tisza partja van. Igen, itt minden ember megáll. A sétányt teljes hosszában vadgesztenyefák övezik. A padokon idős nénikék, bácsikák beszélgetnek. A rakparton gyerekek szaladgálnak. A vízen sirályok és vadkacsák úszkálnak.

Kökény Noémi 10/A, Szent-Györgyi Szakközépiskola

– De mi az a lárma a kikötőnél? Három halászcsónak közeledik a révhez. Az egyik csónakban két ismerős arcot pillantok meg. Mire kikötöttek, már én is a parton várom őket:
–,,Hej, halászok, halászok, Mit fogott a hálótok?’’ 
– Szerencsére nem csak piros szárnyú keszeget.

– Mivel fogtátok ezt a sok halat? 
– Tegnap este leraktuk az ütőhálót. Látod ezeket a két-három kilós pontyokat, három-öt kilós busákat azzal fogtuk. A varsával pedig fogtuk a csukát, keszeget, süllőt. 

Mi a különbség az ütőháló és a varsa között? 
– Az ütőhálót keresztbe állítjuk le a folyón, és ha a hal úszik, beleütközik, és nem tud kiszabadulni belőle. A varsa egy kerek háló, vagyis inkább hordóhoz hasonlítható, ami tele van rejtett csapdákkal. Ha a hal belemegy, ne tudjon kiúszni belőle.

 Meddig vártatok, míg ennyi hal beleúszott? 
– Ezeket a hálókat tegnap este raktuk le, és ma délután szedtük fel.

– Addig mit csináltatok? 
– Merítőhálóztunk. (Kiemelte a táskájából, és felmutatta.)

– Azzal hogy lehet halat fogni? 
– Bedobjuk a vízbe és húzzuk. Amelyik hal belekerül, azt kiemeljük vele.

– Hogyan telnek a halász mindennapjai? 
– Ezt a több mint 20 kg halat értékesíteni kell, hogy a családot fenntartsam. De holnap este kezdődik minden előlről. De nincs mindig ilyen szerencsém, hogy ekkora zsákmány legyen. A Tisza szennyezése sajnos igencsak megritkította a halállományt. De ha üres kézzel is térek haza, nem csüggedek el. A halászat az életem része, minden szépségével és buktatójával.

Mikor Józsi bácsi is elment, egyedül maradtam. Néztem a lassan baktató folyót, ami nagyon sok embernek a megélhetését jelenti. Nekünk meg az a dolgunk hogy óvjuk környezetünket, vizeinket a szennyezéstől, hogy ez a mesterség minél tovább fennmaradhasson.

Megállék a kanyargó Tiszánál.’’

Zentának páratlan szépségű Tisza partja van. Igen, itt minden ember megáll. A sétányt teljes hosszában vadgesztenyefák övezik. A padokon idős nénikék, bácsikák beszélgetnek. A rakparton gyerekek szaladgálnak. A vízen sirályok és vadkacsák úszkálnak. Kökény Noémi 10/A, Szent-Györgyi Szakközépiskola -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!