SÉTA

2009.02.11. 15:07

Filmet forgattak és krimit írtak

Öt kecskeméti diák félve vágott neki, de kiválóan helytállt az olaszországi diáktalálkozón.

Ormai Tímea, Bolyai János Gimnázium, 11/D

Az Alpok–Adria program keretein belül minden évben megrendezik az egyhetes német nyelvű nemzetközi diáktalálkozót, melynek legutóbb Udine adott otthont. Magyarországot mi öten, bolyaisok képviseltük: Fásy Gabriella, Somos Kató, Basky Balázs, Kónya Ákos és én.

Nyitrainé Kühn Claudia tanárnő igyekezett bennünket megnyugtatni útközben, hogy boldogulni fogunk, bár ennek ellenére voltak kételyeink, hisz ez mégis csak Olaszország! És ott ráadásul németül?!
Már megérkezésünkkor csupa kellemes dolog fogadott minket kezdve a hagyományos olasz vacsorával. A következő naptól kezdve aztán minden egyre gördülékenyebbé vált. Öt, vegyes nációjú – horvátok, szlovének, osztrákok, szlovákok, magyarok – csoportba kerültünk.
Villámismerkedést tartottunk, s kezdődhetett is a projektmunka. Az idegen nyelven való kommunikálással akadtak néha gondjaink, hiszen nem mindegy, hogy „abziehen” (levenni), vagy „abzielen” (célozni), de talpraesetten mindent megoldottunk.

A médiacsoport első feladata közvélemény-kutatás volt. Az utcán kellett kérdezgetni a fiatalokat: hogyan látják a város nevezetességeit. Az eredményeket egy katalógusban összegezték, végül pedig híradó formájában, egy kisfilm forgatásával tették fel az i-re a pontot.
A nyelvi és irodalmi csoportnak egy Udinében játszódó krimit kellett írnia, melynek csak a képzelet szabhatott határt. A történelemcsoport a város múltjával ismerkedhetett meg. Erről prospektust és Power Point-os elÕadást is készítettek. Ehhez kapcsolódott a Teufelsbrücke legendája is, amit a csoport színpadra vitt, így mi is meghallgathattuk az „ördögi” mondát.

A háztartás és életstílus csoport az olaszok átlagos családtípusa és egy idilli család közt kereste a különbségeket.
A természettudomány-csoport különböző kémiai és fizikai kísérleteket végzett. Ők zárták az utolsó esténket egy igazán látványos kísérlettel.
A kemény munkát azért egy pihenőnappal megszakítottuk. Aquileában és Cividáléban középkori templomokat és múzeumokat jártunk.
Az egy hét alatt sok új barátság köttetett, még több e-mail cím cserélt gazdát, s az már talán csak rajtunk és a sorson múlik, mikor futunk össze újra valahol a nagyvilágban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!