Farkas Anna

2019.11.28. 07:00

Japánból érkezett Kalocsára Shuta

Tanaka Shuta, japán cserediák lehetőséget kapott, hogy az YFU segítségével Magyarországon tanulhasson egy évet, fejlesztve az angol, illetve magyar nyelvtudását. A Kalocsai Szent István Gimnázium 10. osztályának nyelvi tagozatára került, ahol az osztálytársaival általában angolul beszél, de természetesen magyar szavakat is tanítanak neki. Shuta bár nem abba az országba jutott el, ahova szeretett volna, de nagyon jól érzi magát itt.

Kalocsai Szent István Gimnázium

– Mi is valójában az YFU?

– A YFU (Youth For Understanding) egy olyan nemzetközi szervezet, amely különböző országokba szervez utazásokat, így lehetőséget adva a külföldi tanulásra. Általában egy évet lehet eltölteni az adott országban, az adott nyelvet tanulva.

– Hogyan kerültél kapcsolatba a szervezettel?

– A testvérem barátai egyszer a YFU segítségével utaztak ki külföldre, hogy tanulhassanak és én is szerettem volna részese lenni ennek a cserediák-programnak. Ekkor döntöttem úgy, hogy én is kimegyek külföldre.

– Mi motivált abban, hogy egy idegen országba utazz, távol a családodtól és a barátaidtól?

– Igazából először nem nagyon gondoltam a családomra és a barátaimra, mivel már régóta nagy álmom volt, hogy külföldön élhessek, valamint tanulhassak egyben és ebben a szervezet tudott segíteni, de mikor mondták, hogy mennyire szomorúak, hogy elmegyek, én is szomorú lettem. Természetesen tartom velük a kapcsolatot telefonon. Mielőtt Magyarországra utaztam, úgy éreztem, hogy nem elég jó az angolom, ezért gyakorolni szerettem volna a beszédet és meg szerettem volna tanulni egy másik nyelven is – ebben az esetben magyarul, ez motivált a legjobban.

– Miért Magyarországot választottad?

– Igazából Dániába szerettem volna menni, de mielőtt kiutaztam, kellett írni egy tesztet, amiben arról kérdeztek, hogy melyik országba szeretnék menni és miért. Kellett írni levelet a befogadó családnak, és amelyik család szimpatikusnak talál, oda engednek ki. Több országot is meg kellett jelölni, végül én Magyarországra jutottam ki.

– Ha egy dolgot kellene kiemelned Magyarországról, akkor mi lenne az?

– Rengeteg minden tetszik, de ami leginkább megfogott, az a Duna, mivel nagyon nagy és szép, valamint tetszik, hogy sok város nevében benne van a Duna.

– Tervezed, hogy a jövőben majd visszatérsz Magyarországra?

– Igen. Szeretnék, majd itt járni egyetemre.

Tanaka Shuta nagyon jól érzi magát hazánkban, több várost is megismert már

– Miben különbözik a Japán oktatás a magyartól?

– Japánban az iskolában minden nap egyenruhában kellett menni, itt pedig – ahova én járok jelenleg – nem kell. Az órarend között igazából nincs nagy különbség. Talán az ebédszünet az, amit kiemelnék, Japánban az órák után 45 percünk van, hogy megebédeljünk, aztán pedig különböző szakkörökre kell menni. Én teniszre jártam ott és most itt Magyarországon is járok teniszezni.

– Milyen programokra jutsz el a szervezettel?

– Rengeteget járunk Budapestre, valamint már voltunk Bécsben, az Olaszországi Velencében öt napot és majd megyünk Prágába három napra. Szerencsére nagyon sok szép helyre jutok el a YFU-val.

– Hogy ment a beilleszkedés? Jól kijössz az osztálytársaiddal?

– Az elején nagyon izgultam, mint mindenki, mikor új közegbe kerül, de szerintem sikerült beilleszkednem. Az osztálytársaim és a tanárok is szerencsére nagyon kedvesek. Néha tanítani szoktak magyarul és sokat szoktunk nevetni is együtt.

– Milyen a viszonyod a befogadó családoddal?

– Nagyon kedvesek velem. Van három nálam fiatalabb befogadó testvérem is, akikkel nagyon jó a kapcsolatom. Úgy bánnak velem, mintha a testvérük lennék. Nem is kívánhatnék jobb befogadó családot.

– Milyen tanácsot adnál a leendő cserediákoknak?

– Hozd ki magadból mindig a legjobbat és ne aggódj a nyelv miatt!

Címkék#Séta-Szent

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!