Argat Luca

2019.11.28. 06:50

Hasznos ismeretekkel gazdagodtak

A napokban rendezték meg az életviteli napokat a Kalocsai Szent István Gimnáziumban. Ennek volt egy előzménynapja is, amikor a Budapesti Gazdasági Egyetem Cinema Café programjában szót ejtettek a környezetvédelemről.

Kalocsai Szent István Gimnázium

Fotó: Magony Martin

Csütörtökön osztályfőnöki órával indult a napunk, ahol megbeszéltük a további programokat. Ezután átsétáltunk a Kalocsai Járásbíróságra, ahol dr. Pirisiné dr. Szamosvölgyi Dóra bírónőtől hallottunk olyan alapfogalmakat a munkaviszony létesítése és megszüntetése témában, melyekkel tisztában kell lennünk.

Hogy ne legyen túl száraz a jogi ügyekről szóló előadás, eljátszottunk egy válópert is. Ezzel és több vicces, ugyanakkor abszurd történettel, amit a bíróságon követtek el emberek, izgalmassá tette a programot a bírónő, és jó hangulatot teremtett a közönség számára.

Legvégül az iskola könyvtárában fogadott minket egy szociális gondozóként dolgozó férfi, aki olyan játékos feladatokat adott nekünk, ami által kicsit jobban megismerhettük egymást és önmagunkat.

A pénteki nap ennél jóval hosszabb és tartalmasabb volt. Először Gréta osztálytársam tartott rövid bemutatót a felsőoktatási alapfogalmakról. Ez azért fontos nálunk, mert szinte mindenki egyetemre készül, ahol ezekkel a fogalmakkal muszáj tisztában lennünk. A nap hátralévő részét az egész évfolyam az iskola dísztermében töltötte, különböző előadásokat hallgatva. Az első vendégektől megtudtuk, hogy van lehetőség ingyenes jogi tanácsadásra, és különböző munkavállalási ügyekről is hallottunk.

Fotó: Magony Martin

Ezután az iskola négy volt diákja tartott beszámolót életpályájáról, tapasztalatairól és tanácsokat is adtak a jövőre vonatkozóan.

A következő órában arról informáltak minket, hogy milyen lehetőségeink vannak akkor, ha nem egyetemre mennénk. Tanulhatunk kétéves technikumon, vagy akár munkába is állhatunk. Utoljára egy mentőtiszt életébe nyertünk betekintést. Nagyon szereti a hivatását, ezért tudott egy érdekes előadást tartani.

Címkék#Séta-Szent

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!