Rigó Dorottya

2019.11.28. 06:51

A Barbie játék, de az anorexia valóság

Az álomnő állandó hátfájással küzdene és még csak lábra sem tudna állni

Kalocsai Szent István Gimnázium

A mindenki által ismert és kedvelt játékszer, Barbie baba harminc centi magas, dús hajú és keblű, keskeny csípőjű, hosszú lábú szépség. Ha viszont ezekkel az adottságokkal hús-vér nő lenne, még a két lábon járás sem menne neki. Ugyanis 190 centis magasságához mindössze 49 kilogrammos testsúly társulna. Mellbősége közelítené az egy métert, míg derékbősége a 45 centit sem érné el. Lábfeje hossza mindössze 21 centi volna. Szóval az F-es kosárméret miatt folyamatos hátfájás gyötörné. Ráadásul statikai képtelenség lenne számára a lábra állás, hiszen cipőmérete mindössze a gyerekméretű, 32-es volna. Ebbe viszont senki nem gondol bele. Különösen azok a lányok nem, akik Barbie-ra szeretnének hasonlítani. Ők minden bizonnyal komoly önértékelési problémával küzdenek. Pszichés problémájukból idővel akár anorexia is kialakulhat.

A kóros lesoványodással járó betegség sajnos nem ritka, minden százezer emberre jut egy. Általában a 12-20 éves fiataloknál alakul ki. A betegséghez vezető okok között a túl karcsú szépségideál, a magas társadalmi elvárások és a megfelelési kényszer játszik szerepet.

Pszichológusok szerint az anorexia nervosaban szenvedő nőknél az étel megtagadása egy lázadási forma. Tünetei a testsúly 10 százalékának nagyon gyors elvesztése, a testtömegindex 17,5 alá csökkenése. Ezt a beteg étvágycsökkentőkkel, hashajtók használatával, hánytatással és túlzott sportolással éri el. Kialakulhatnak szédüléses rosszullétek, fázékonyság, hormonális zavarok, szívritmuszavar, alacsony vérnyomás, vérszegénység. Az anorexia általában depresszióra, szorongásra, vagy egyéb hangulati zavarokra hajlamos emberekre jellemző.

A betegség gyanúja esetén elsősorban a pszichiáter állítja fel a diagnózist. A betegségnek kezdeti szakaszban ugyanis csak pszichés tünetei vannak. Előrehaladtával jelennek meg a testi tünetek, elsősorban a fogyás, amit egy idő után már csak igen nehezen lehet visszafordítani még orvosi segítséggel is. Előrehaladott stádiumú betegeknél az alacsony testsúly okozta szövődmények miatt az esetek 10-15 százaléka a betegség még manapság is halállal végződik.

A kezelése igen összetett és hosszadalmas folyamat. Az elsődleges feladat a páciens normális testsúlyának visszaállítása. Ideális kezelés esetén a beteg viselkedését és gondolkodásmódját is igyekeznek megváltoztatni.

A Barbie baba gyártója napjainkban már tudatosan törekszik az életszerűbb játékszerek készítésére. Ami ennél is fontosabb, a gyerekekkel már igen korán meg kell értetni, hogy ők úgy gyönyörűek és tökéletesek, ahogy vannak. A játékszer nem valóság.

Címkék#Séta-Szent

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!