Berta Renáta

2019.11.28. 06:50

Továbbtanulás

Ma már rengeteg dolgot megtalálunk az interneten a továbbtanulásról, viszont mostanában a rengeteg változtatás miatt nehéz eligazodnunk. A gyerekeknek nem csak azt kell eldönteniük, hogy hol szeretnének továbbtanulni, hanem azt is, hogy miből tegyenek emelt érettségit, s ez meglehetősen nehéz, minden szempontból.

Constantinum Katolikus Gimnázium

Sok helyen találkozhatunk magasabb ponthatárokkal, ez annak köszönhető, hogy az egyetemek eltérő oktatási színvonallal rendelkeznek. Országos szinten a Szegedi Tudományegyetem a legszínvonalasabb, azt követik sorban az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a Budapesti Corvinus Egyetem.

A pontszámítás eltérő, bár pár dologban megegyeznek, mint például hogy minden szakhoz van egy-két fő tantárgy ami kötelező, és ezek mellé kell egy választott érettségi tantárgy pontszáma. Egyetemenként és szakonként is eltérhetnek e ponthatárok, mivel minden iskola maga szabja meg, hogy egy adott szakra milyen feltételek elérése a szükséges.

E mellet fontos figyelni a képzésre vonatkozó képzési szintekre, munkarendekre, finanszírozási formákra is, ezeket egy adott betűvel jelölik. (Lásd táblázat.)

Jelmagyarázat:

Képzési szintek

Munkarendek

Finanszírozási formák

A- alapképzés

N- nappali

Á-állami ösztöndíjas

O- osztatlan mesterképzés

E- esti

K- önköltséges

M- mesterképzés

L- levelező

F – felsőoktatási szakképzés

T- távoktatás

 

Forrás:Felvi.hu, Eduline.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!