Balla Anita

2019.11.14. 06:59

Grease bolyais módra

Iskolánkban, a Bolyai János Gimnáziumban régi hagyomány, hogy a színjátszó körünk egy nagy népszerűségnek örvendő musicalt dolgoz fel. Répási Angéla és Závori Erika tanárnők a Hair (Kóc), a Szeredicsom (Szép nyári nap) és a Mamma Mia! (Aparádé) musicalek nagy sikere után idén a Grease-t dolgozták fel Brillantin címmel. A musicalt októ­ber 15-én és 19-én mutatták be a Hírös Agórában, aminek a nagy sikerrel való tekintettel lesz még egy záróelőadása november 20-án. Többek közt a musical elkészítésének folyamatáról és a kulisszatitkokról beszélgettünk Répási Angéla tanárnővel, a Bolyai János Gimnázium tánc és dráma szakos tanárnőjével, a musical rendezőjével.

Bolyai János Gimnázium

A diákok tánc- és énektudásukat is megmutatják a színpadon

Fotó: Reti Attila

– Eddig öt év telt el egy-egy musical bemutatója között, így minden bolyais évfolyamnak csak egy-egy musical megtekintésében volt része. Én abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy a bolyais éveim alatt kettőt is láthattam, hiszen az Aparádét két éve mutatták be. Mi az oka annak, hogy most, kivételes módon, két év múlva jött a következő?

– Az idei év előadására az adta az ötletet, hogy iskolánk történetének egy fontos korszaka zárult le, hiszen dr. Főzőné Timár Éva igazgatónő 16 év után nyugdíjba vonult. Mivel a sok év alatt támogatta a művészeti területeket, azt gondoltuk, ezzel az előadással köszönjük meg neki mindezt.

– Miért éppen a Grease-re esett a választás?

– Ez a musical a középiskolás korosztályról szól, így a diák­jaink könnyen tudtak azonosulni a szerepekkel. Ráadásul a Grease sosem megy ki a divatból, pedig nem mostanában készült. A jó zenén kívül visszavisz bennünket a boldog középiskolás évekbe, amikor még teljesen felelőtlenül élhettünk, nem számított más, csak a szerelem, a barátok, barátnők, egy táncverseny, na és egy cool autó­verseny egy másik iskola diákjaival.

– Miután megszületett az alapötlet, hogyan állt össze a szereplőgárda?

– Mióta darabokat rendezek, mindig is olyan szempontból vagyok jelen diákjaim között, hogy ki alkalmas a darabban lévő szereplők megformálására. A sok tapasztalat alapján valahogy ráérzek diákjaim tehetségére, legtöbbször személyiségük alapján és egy kis segítséggel sikeresen tudják megformálni az adott szereplő személyiségét.

– Azt követően, hogy a szereplőgárda összeállt, következett a felkészülés folyamata. Ez hogyan zajlott le, és miképp élték meg a sok idő- és energiabefektetést?

– A megfelelő motiváció és inspiráció a diákok felé elengedhetetlen. A folyamat elején ízelítőt és kedvet adtunk az előző évek tapasztalataiból, sikereiből és pozitívan állítottuk be a munkafolyamat útját. Persze, előre megemlítettük, hogy nem lesz könnyű, de a „befektetett munka mindig meghozza gyümölcsét”-alapon intelligens diákjaink hittek bennünk és önmagukban. A próbák közé tettünk színházlátogatást, eljutottunk a City Balett próbájára is, ahol betekintést nyerhettünk a profi táncosok kemény munkájába is, akik nagyon sikeresek a színpadon. Természetesen minden szereplőben volt legalább egy csipetnyi érdeklődés a színház, a tánc és színjátszás iránt. Nem éreztük, hogy negatívan élték meg az energiabefektetést. A próbákon szinte mindig jelen voltak, időben és felkészülten. Érezhető volt az akarat, az erő, a dinamika, a jókedv minden egyes próbán. Feltöltődés volt számomra velük lenni. Olyanok voltunk, mint egy nagy család.

– Profi szinten betanult koreográfiákat láthatunk a színpadon. Volt valaki, aki besegített, vagy ez is az önök érdeme?

– Szerencsénk volt a szereplőkkel, hiszen több profi táncos is van a „bandában”. Megszólítottam őket, és nagy elánnal kezdtek bele a munkába. Legtöbbet Halász Alexandrának, iskolánk tanulójának köszönhetünk, aki egy kisebb szerepet vállalt a darabban, de szinte a félidőig Szandi ikertestvére, a szintén bolyais Halász Henrietta is tanított. A szereplők közül Lédeczi Panna, Szűcs Vanda, illetve a Rizzót alakító Glaj Eszter is sokat segített. Többször én is keresgéltem ötleteket és Szandival együtt készítettük el a végleges koreográfiát. Itt kell megjegyeznem, hogy Szandinak nagyon jó érzéke van a többiekkel való bánásmódhoz, a táncok betanításához. Pedagógusvér folyik ereiben. Türelmével és hozzáállásával példaértékűen dolgozott az év során.

A diákok tánc- és énektudásukat is megmutatják a színpadon

– Az énekes produkciók is fantasztikusak voltak. Ez mennyiben a tanulók, illetve mennyiben a zenei rendező, Závori Erika tanárnő érdeme?

– Úgy gondolom, hogy a végeredmény a közös munka gyümölcse. A tanulóink mind tehetséges énekesek, tagjai az iskolai kórusunknak, de Závori tanárnőnek óriási szerepe van abban, hogy ki tudta hozni belőlük egyénileg a maximumot. A jó tanár és a jó tanuló szerencsés találkozásának köszönhető az énekes produkciók színvonala.

– Gondolták volna, hogy a musicalnek akkora sikere lesz, hogy még egy harmadik előadást is megér a Hírös Agórában?

– Mivel nem ez volt az első előadásunk, reménykedtünk, illetve titokban tudtuk Závori Erika tanárnővel, hogy nem tévedtünk, amikor ezeket a gyerekeket kértük meg a „banda” tagjainak.

– Számíthatunk-e újabb musicalre három év múlva, és ha igen, akkor mit terveznek feldolgozni?

– Ez egyelőre még a jövő zenéje, de addig is hátra van még egy Brillantin-előadás, amire minden Grease-rajongót sok szeretettel várunk.

Jövő héten lesz az utolsó előadás

A Brillantin musical záróelőadása november 20-án 17 óra kezdéssel tekinthető meg a Hírös Agórában. A jegyeket a Bolyai János Gimnázium értékesíti. Minden érdeklődőt szeretettel várnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!