Takács Csilla

2019.11.21. 07:00

Diákszleng: másként mondjuk ugyanazt

A diákszleng az általános és a középiskolás gyerekek által kitalált és használt diáknyelv. A környezetünkben lévő dolgokat szlengesítették, és az idősebb korosztály nem is érti, hogy miről is van szó, amikor ilyen szavakat használunk. Számos szótár készült ebben a témakörben, a szavak listája pedig folyamatosan bővül.

Constantinum Katolikus Gimnázium

Forrás: illusztráció: shutterstock

Íme néhány szó, amit mi, fiatalok használunk. Kollégium: kolesz, koli, kóter. Osztályfőnök: főmama, oszi, főnök, ofő. Portás: börtönőr. Biológia: bájológia, biosz, csontváztan. Ének: kornyika. Arcoskodik: nagyképűen viselkedik. Tanári szoba: tancsitanya, sárkánybarlang. Csóri: szegény, valaki, akit sajnálunk.

LOL: vicces, nevetséges. Yolo (joló): az angol „You Only Live Once” „Egyszer Élünk!” magyar megfelelője.

Számtalan ilyen szó van még, személy szerint én felét nem ismerem, mert a környezetemben nem annyira használatos a szleng. A kamaszok fontosnak gondolják, mert ez az ő „közös nyelvük”, és aki ezt a nyelvet nem beszéli, az ciki és nem menő.

Ma már zenék szövegeiben és néhány költő verseiben is megtalálhatóak ezek a szavak. A tanárok persze nem igazán örülnek, ha a diá­kok ezeket a szavakat használják dolgozatírás közben, sőt, el sem fogadják. Ajánlom mindenkinek, hogy csak akkor használja a szlenget, ahol kell, vagy ahol lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!