Farkas Anna

2019.11.21. 07:00

Beszédhibája ellenére megvalósítja az álmát

Prokaj Ádám három éve riporterként dolgozik, ám mivel beszédhibás, sokkal nehezebb elhelyezkednie ebben a szakmában, ő viszont nem hátrált meg, és most olyan híres emberekkel készít interjút, mint például Caramel, az Animal Cannibals tagjai vagy Tolvai Reni.

Kalocsai Szent István Gimnázium

Prokaj Ádám

Az interjúi élő videók formájában, főként Instagramon jelennek meg. Több mint 8000 ember követi a munkásságát.

– Mikor határoztad el, hogy te ezzel szeretnél foglalkozni? – kérdeztük Prokaj Ádámot.

– Azt, hogy a médiában szeretnék dolgozni, már általános iskolában kitaláltam. A beszédhibám miatt azonban hamar letettem arról, hogy én bármikor is mikrofont fogjak a kezembe.

– Milyen beszédhibád van?

– Raccsolok, ami azt jelenti, hogy az r betűt nem tudom kiejteni. Óvodában és általános iskolában is jártam logopédushoz, de nem tudtak rajta segíteni. Már csak enyhíteni lehetne...

– Mégis mikrofont ragadtál.

– Inkább a háttérmunka felé kacsintgattam, például a szerkesztés és a vágás felé. 2017 augusztusában azonban egyik volt kollégám felkeresett, hogy mivel tudja, tanultam ezt a szakmát, és hogy van már egy kiépített kapcsolatrendszerem, lenne-e kedvem kipróbálni magam riporterként egy új YouTube csatornán. Kisebb hezitálás után belevágtam.

– A szüleid támogattak?

– A szüleim folyamatosan támogattak és támogatnak a mai napig, talán jobban bíznak ők bennem, mint én saját magamban. Egy kifogásolnivalójuk van csak: nemcsak hobbiszinten kellene már csinálnom, hanem akár pénzt is kereshetnék vele. Rajta vagyok az ügyön, de nem könnyű.

– Instagramra készítesz leginkább interjúkat. Szeretnél majd mondjuk tévében is szerepelni?

– A tévécsatornák vezetői részéről igazán merész húzás lenne, ha egy beszédhibás embert alkalmaznának műsorvezetőnek, így erre nem sok esélyt látok. Riporternek azonban simán el tudnám képzelni magam, akármelyik kereskedelmi csatornán. A YouTube és az Instagram ebből a szempontból szabadabb világ.

Prokaj Ádám

– A riporterkedés mellett van szakmád?

– Csakis médiával kapcsolatos végzettségeim vannak: televízóműsor-gyártó szakasszisztens, moderátor és a már említett újságírói. Főállásban jelenleg az OzoneTV és a LifeTV csatornánál dolgozom, mint adásszerkesztő.

– Melyik interjúdra vagy a legbüszkébb?

– Mindegyik interjúmra büszke vagyok, nagyon nehéz kiemelnem bármelyiket is, hiszen mindegyik valamiért különleges volt.

– Meg vagy elégedve az eddigi eredményeiddel?

– Abszolút, hiszen már 165 interjúnál tartok 2,5 év alatt. Remélem, ez még csak több lesz.

– Hogyan képzeled el magad mondjuk öt év múlva?

– Öt év múlva remélem, már főállású riporter leszek egy tévécsatornánál, de a szerkesztői pozíció is megfelelő nekem. Szeretnék feleséget, családot és jó megélhetést. Másra nem is vágyom!

Címkék#Séta-Szent

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!