A HELYZET

2018.02.22. 06:30

Állati karrier

Szikszai Péter

Vitán felül áll, hogy a Német Szociáldemokrata Párt a leghaladóbb politikai szerveződés ma Európában, a minap ugyanis soraiba fogadott egy kutyát. A hír persze csak félig igaz. A Lima nevű ebet valóban tagként regisztrálták az SPD-ben, csak az apparátus nem tudta, hogy egy háziállatról van szó. A név lehetett megtévesztő, mert ha, teszem azt, a kutyus Bodri vagy Morzsi néven jelentkezik felvételre, rögtön kiszúrták volna, pláne ha még fotót is mellékel az e-mailjéhez.

A tréfa mögött egy bulvárlap, a népszerű Bild állt,

amely a kiegyensúlyozottság kedvéért egy macskát is bejuttatott a pártba. Az ügy tanulsága, hogy a német szocdemek nem túl elővigyázatosak a tagság felduzzasztása körül, hiszen a koalíciókötésről szóló döntéshez most minden szavazatra szükségük van. Még egy háziállatéra is. Lima kutya pártpolitikai ambícióját nem ismerjük, de egy olyan pártban, ahol az érettségivel sem rendelkező Martin Schulz elnök lehetett, komoly karrier várhat rá. Politikai elemzők egyetértenek abban, hogy ha az eb egy platformot is képes lenne létre hozni, alapvetően meg tudná változtatni az SPD arculatát.

Ahogy a német szocdemekre, úgy a magyar ellenzékre is ráférne néhány új arc. Bár a magyar szocikra már a kutyák se kíváncsiak, Gyurcsányék még próbálkozhatnának a rágcsálóknál, a Jobbik a színváltoztatásra képes hüllőknek adhatna tagkönyvet, míg a Juhász Péter-féle Együttnél alanyi jogon lehetnének tagok a koalák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!