Fotó: Barta Zsolt

Terítéken az adók

A területi iparkamarák az idén is javaslatokkal élnek a hazai adórendszer átalakítása érdekében. Gaál Józsefet, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnökét kérdeztük arról, melyek azok az adónemek, amelyekkel kapcsolatban javaslatok érkeztek a megyei tagságtól.

Az adók jelentik a társadalom működésének legfontosabb bevételi oldalát, egyben a vállalkozások működését is alapvetően befolyásolják. Ennek megfelelően a kamara szakmai háttérmunkájának kiemelt területe – mondta Gaál József, a kamara megyei elnöke. A munka nagy része a háttérben zajlik, amikor a kamara és a kormányzat szakemberei egyeztetik a részleteket. Ennek köszönhetően a 2010 óta tartó folyamat eredményeként ma már az egyik legalacsonyabb adószintet sikerült elérni a vállalkozások számára az EU-ban. Javaslatunk lényege mindig az volt, hogy legyenek méltányosan alacsony adószintek, de azokat fizesse is be mindenki, ezzel biztosítható a szükséges bevétel. Ennek eredménye a mai adószintállapot, de a befizetés szigorúbb kontrollja is, mint az online pénztárgép, az EKÁER rendszer. Másik javaslatcsomag az adózás egyszerűsítésére, az adminisztratív terhek csökkentésére vonatkozik. Ebben is sok változás történt, például az szja-bevallás, a kisvállalkozások adózása, bár van még teendő, például az áfatörvényben lévő, a levonhatóságot érintő értelmezésbeli problémák.

Az eredményeket a vállalkozásokkal közösen sikerült elérni, melyek minden évben nagyon sok konkrét javaslatot juttatnak el a kamarához, melyek beépülnek a javaslatcsomagba. Persze szükséges volt az is, hogy az utóbbi évtizedben a kormányzat is nyitott és együttműködő volt abban, hogy egyre vállalkozásbarátabb legyen az adórendszer.

A felmerült javaslatok mindig tükrözik az adott időszak jellemzőit, például a legutóbbiak között megjelent a generációváltást támogató, a közműadó kivezetését felvető javaslatok, illetve az egyes adónemekben történő egyszerűsítések.

A kis- és középvállalkozások közül sok cég ért a generációváltás időszakába. A kormányzat által is támogatott cél a sikeres generációváltás, hisz ennek a vállalkozói körnek fontos szerep jut a foglalkoztatásban.

A kamarai háttérmunka szerves része az adórendszer elemzése, mondta Gaál József megyei kamarai elnök
Fotó: Barta Zsolt

Amennyiben egy cégnek – vagy több cégből álló cégcsoportnak – nem egy, hanem több család a meghatározó tulajdonosa, akkor felmerülhet olyan igény, hogy a jelenlegi tulajdonosok ne közvetlenül adják át üzletrészeiket a következő generáció tagjainak, hanem egy holdingcégen keresztül.

Pl. családonként alakul egy-egy holdingcég, amelynek tulajdonosai az adott család érintett tagjai és az átadandó termelőcégek üzletrészeit ebbe a családi cégbe apportálja be a jelenlegi tulajdonos.

Másik megoldás lehetne, ha konkrétan belekerülne egy olyan pont az szja-törvénybe, ami a generációváltáshoz kapcsolódóan biztosítana szja-befizetési „halasztást” mindaddig, amíg az átadott üzletrészek értékesítésre nem kerülnek.

Egy másik jelentős elvárás, ami ellentmondásnak tűnhet, amikor változásokról beszélünk, de éppen az egyes adószabályok stabilitására vonatkozik, vagyis hogy célszerű lenne újra kodifikálni a legfontosabb törvényeket (az szja-törvény kb. 25 éves, az áfatörvény 12 éves – egyes fogalmakat ugyanazzal a tartalommal kellene értelmezni minden törvényben.)

Ezek után biztosítva ezek stabilitását, jó lenne elérni, hogy legalább 3–5 évig ne kelljen jelentősebben módo­sítani azokat.
Javaslataink között szerepelnek a Taó-t, K+F támogatást érintő tételek, de a helyben elfogyasztott és elszállított ételek áfájának eltérése által okozott zavar megoldása is.

Ezúton is köszönjük a sok vállalkozói javaslatot, és a kormányzat, az adóhivatal vezetőinek, munkatársainak az együttműködést.

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Több mint ezerkétszáz pályázat érkezett az MVM okosbútor-pályázatára
szponzorált tartalom
A legjobb fiatal zeneművészek díja
balesetek baon.hu
Két gázolás is történt a megyében péntek reggel
üzemanyag / 9 perce
Jót tesz a magyar gazdaságnak az E10
Úgy csökken majd a közlekedés környezetszennyezése, hogy a gazdaság is közvetlenül jól jár
Gyász
"Az élet örök..." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy szeretett Édesanyánk FÜREDI IMRÉNÉ Balla Krisztina kecskeméti lakos, 85 éves korában, 2019. november 27-én elhunyt. Végső nyughelyére 2019. december 13-án, 11.45 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy édesanyánk, nagymamánk CSÍK JÁNOSNÉ Papp Katalin életének 89. évében, 2019. november 26-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 11-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben a református egyház szertartása szerint. Köszönet azoknak, akik a búcsúztatásán megjelennek. Emléke örökké szívünkben él. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSÖRGŐ TIBOR JÁNOS kerekegyházi születésű, zsámbéki lakos, 79. életévében elhunyt. Temetése 2019. december 10-én, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Számunkra Te soha nem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BEREGSZÁSZI JÓZSEF asztalos kecskeméti lakos, 74 éves korában, hosszantartó betegség után, 2019 november 23-án elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. december 10-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KRISTÓ SÁNDORNÉ Megyeri Magdolna kecskeméti lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 10-én, 11.00 órakor lesz a kecskeméti Református Temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Emberi törvény kibírni mindent, s menni mindig tovább, még akkor is, ha nem élnek már benned remények és csodák." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KISHÁZI PÁL nyugállományú honvéd őrnagy, az MH. 59. Szent Györgyi Dezső Repülőbázis tisztje, majd a Konica Minolta Magyarország Kft. kecskeméti telephelyének dolgozója életének 58. évében, méltósággal viselt súlyos betegségben 2019. november 24-én elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni katonai szertartással történő búcsúztatása 2019. december 9-én, 11.45 órakor a kecskeméti Köztemetőben lesz. A gyászoló család.
"Úgy mentél el ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében!" Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PÁL CSABÁNÉ Kovács Klára kecskeméti lakos, életének 59. évében szíve megszűnt dobogni. Hamvasztás utáni temetése 2019. december 10-én, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak,akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
"Úgy mentél el, ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BIMBÓ JÓZSEFNÉ Szabó Mária kecskeméti lakos, 92 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 6-án, 15.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de a szívetek mélyén örökké veletek leszek." Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS JÓZSEFNÉ Csernák Erzsébet Kecskemét-kisfái lakos, 81 éves korában elhunyt. Temetése 2019. december 5-én, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KORMÁNY BÉLA hetényegyházi lakos, 75 éves korában hosszú súlyos betegség után elhunyt. Temetése 2019. december 5-én, 10.45 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Ma is, mint oly sokszor Rátok emlékezünk, régi idők fénye ragyogja szívünk. Nem feledünk soha, míg csak szívünk dobban, velünk voltatok mindig jóban és rosszban." Fájó szívvel emlékezünk szüleink TORNYI JÁNOSNÉ Németh Mária halálának ötödik és TORNYI JÁNOS halálának közelgő első évfordulójára. 3 gyermeke és családjaik
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GULYÁS IMRÉNÉ Ványolós Mária életének 90. évében itt hagyott bennünket. Utolsó útjára 2019. december 2-án, 13.00 órakor kísérjük a lakiteleki Köztemetőben. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GALAMBOS SÁNDORNÉ Bori nővér Honvédkórház volt dolgozója kecskeméti lakos, életének 81. évében elhunyt. Temetése 2019. december 3-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Adhat az Isten márványból palotát, csak egyet nem adhat még egyszer: drága jó Édesanyát." Fájó szívvel tudatjuk, hogy drága Édesanyám, Anyósom, Nagymamám SZUROK JENŐNÉ Julika 2019. november 15-én életének 83. évében eltávozott. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2019. november 29-én, 13.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben búcsúztatjuk. Gyászmise a temetés után 15.00 órakor lesz a kecskeméti Barátok templomában. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
Édesanyánk Dr. CSÁSZI ERZSÉBET búcsúztatása 2019. december 2-án, 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Szerető gyermekei.
"Testem elment, itthagyott, de a lelkem csillagként az égen örökké fent ragyog." Fájó szívvel szeretnénk tudatni mindenkivel, hogy szeretett Édesanyánk VARGA JÓZSEFNÉ Szabó Irma Mária üzletvezető, kereskedő, vállalkozó, szeretni való feleség és Édesanya, életének 70. évében, 2019. november 8-án feladta a harcot. Az utolsó pillanatig küzdött, de van olyan amit nem lehet leküzdeni, a Sorsot. Most már apa vigyáz rá és egymás társaságát élvezik. Végső búcsút 2019. november 30-án, szombaton 10.00 órakor kezdődő szertartással veszünk a kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzzék, koszorúk, virágcsokor helyett egy szál fehér virággal búcsúzzanak. Köszönettel: Gyermekei
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy id. KOZMA IMRE kerekegyházi lakos, 84 éves korában elhunyt. Temetése 2019. november 29-én, 10.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telnek a hónapok, múlnak az évek szívből szeretünk, s nem feledünk téged." ANTAL JÓZSEFNÉ Antal Mária halálának 3. évfordulójára. Szerető családja.
"Számomra Te soha nem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Megrendült szívvel tudatjuk, hogy a legdrágább Édesanya, Feleség, DR. KÓSÁNÉ STÁBEL GABRIELLA kecskeméti lakos, 63 éves korában szíve szomorú hajnalon megszűnt dobogni. Utolsó útjára 2019. november 29-én, 14.00 órakor kísérjük a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Megállt egy nemes szív, mely értünk dobogott, s pihen a két áldott kéz, mely értünk dolgozott." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy özv. GERBER MIKLÓSNÉ Olajos Hajnalka kecskeméti lakos, 81 éves korában, 2019. november 18-án hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. november 29-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Kecskemét / Tetris challenge / 24 perce
Újabb „kipakolós” felvételt készítettek a pilóták
baon.hu
valami készül / 26 perce
Emma Stone férjhez megy: eldicsekedett lélegzetelállító gyűrűjével
kincses erdély / 43 perce
Hungarikummá válhatnak a székelykapuk
ifjú virtuóz / 1 órája
Beke Márk New Yorkban is harsonázott
Sebestyén Hajnalka
A Genius zseniális csele / 2 órája
Rajtakapták és perelik a Google-t, mert „lopott”
csodatévő / 2 órája
Ma tartjuk Szent Miklós püspök ünnepét