Fotó: shutterstock.com

Segítő kéz az agráriumnak

A Takarék Csoporthoz tartozó Fókusz Takarék agrárhitelezési gyakorlatában 2018 év szeptembere óta jelentős változások történtek, melyek már rövid távon is pozitívan befolyásolják az agrárügyfelek kiszolgálását. Így a Takarék a térségben már jelenleg is meghatározó piaci pozíciója a jövőben tovább erősödik.

– Milyen fontos sarokpontokat emelne ki az új megközelítésből? – kérdeztük dr. Kasler Györgyöt, a Takarék Agrár Igazgatóság területi képviselőjét.
– Tavaly hozták létre a Takarék Csoporton belül a Takarék Agrár Igazgatóságot, amelynek új vezetője Hollósi Dávid lett, aki egyébként 2018 évben a Portfolio Konferencián elnyerte az Év Agrárszakértője megtisztelő díjat. A módosítások célja egy hatékony, gyakorlatorientált, az agrárium valós viszonyait figyelembe vevő rendszer és eljárásmód kialakítása, amely révén öt éven belül a második legnagyobb szereplője lehet a Takarék Csoport az agrárhitelezési piacnak, és amely által tovább növeljük ügyfeleink elégedettségét.

– Milyen fontos elemei vannak a változásoknak?
– Átalakították és bővült a létszáma az Igazgatóság szervezetének. Kialakítottak egy termékfejlesztési, egy elemzési és egy értékesítési osztályt. Az egyes Takarékokhoz delegáltak egy agrárterületi képviselő kollégát, aki támogatja az agrárfinanszírozási munkát, segít bevezetni az új módszertant, agrárszakértői tevékenységet lát el és a meglévő ügyfelek elégedettségének megtartása mellett az egyik fő feladata a további ügyfélszerzés. Itt lépek én a képbe, ugyanis én kaptam a Fókusz Takarék területét 2018 év szeptemberében, amit nagy örömmel fogadtam el. A termékfejlesztési osztály elsődleges feladata a piacképes, az agráriumban felmerülő igényeknek adekvát termékstruktúra-kialakítása és annak folyamatos továbbfejlesztése. Az elemzési osztály új metodikát alakított ki az agrárügyfelek értékelésére, amely igazodik a mai adózási, támogatási és földbirtokviszonyokhoz.

Fotó: shutterstock.com

– Jelenleg mekkora a Takarék Csoport piaci részesedése az agráriumban?
– Az agrárium mindig is kiemelt terület volt a takarékokon belül. Jelenleg a top háromban szereplők között vagyunk, piaci részesedésünk 21–22% az agrárszektor egészében, 40% az egyéni gazdálkodók viszonylatában, ezen a területen így piacvezetők vagyunk. A 2017-ben elfogadott agrárstratégiánkban ötéves időtávban csoportszinten ötvenmilliárd forintos hitelállomány-növekményt céloztunk meg. Időarányosan teljesítve tavaly tízmilliárd forinttal növeltük a kihelyezett agrárhitelek összegét. Az ötéves terv végére szeretnénk a második legnagyobb szereplője lenni az agrárhitelezési piacnak. Itt szeretném kiemelni a Fókusz Takarék kiváló teljesítményét, amely harmincötmilliárdos vállalati hitelállományának mintegy 60%-ával, huszonegymilliárd forint hitelösszeggel járul hozzá a fenti célok megvalósításához.

– Véleménye szerint mik azok az egyedi jellemzők, amelyek megkülönböztetik Önöket a versenytársaktól az agrárügyfelek kezelése területén?
– Kialakítottuk az úgynevezett családi holding fogalmát, amelyen a ténylegesen együtt gazdálkodó entitásokat értjük, mint az őstermelők, családi gazdaság, társas vállalkozások. Ezeket beazonosítjuk, és mint egységet kezeljük. Az előbb említett holding egészére vonatkozóan ezután begyűjtjük a naturális gazdálkodási adatokat, például szántóterület nagyság, vetésszerkezet, állatlétszám, majd az Agrárgazdasági Kutató Intézet tízéves múltbeli adataival feltöltött rendszerünkkel becsüljük meg a holding eredménypotenciálját, hitelképességét. Fentiek kiegészülnek még a területi képviselő által elvégzett helyszíni látogatással, amely révén a szükséges szubjektív információkhoz is hozzájutunk a valós kép kialakításához. Ezen eljárásról elmondható, hogy igazodik az agrárium tényleges viszonyaihoz, tehát nem az adóoptimalizált számviteli nyilvántartások alapján kezeljük a gazdálkodókat.

dr. Kasler György

– Milyen finanszírozási termékekre hívná fel a gazdálkodók figyel­mét?
– Most kezdődik a fő szezonja a területalapú támogatások előfinanszírozásának, amely révén a normatív támogatások akár 90%-át is megelőlegezhetjük. Rendkívül népszerű az Agrár Széchenyi Kártya termékünk, amely egyrészt likviditásra, másrészt forgóeszköz-finanszírozásra is igénybe vehető, állami kamattámogatással. Szeretném kiemelni a Vidékfejlesztési Program támogatásaihoz kapcsolódó Komplex finanszírozási lehetőségünket is, amellyel mind az előleg lehívására, mind a támogatás előfinanszírozására, mind a beruházás finanszírozására nyújtunk megoldást. Ez év januárjában indult az NHP FIX hitelprogram, amelynek segítségével a beruházások hitelezésére – gépvásárlás, termőföldvásárlás, építési beruházások… – rendkívül kedvező, maximum évi 2,5%-os hiteldíjjal tudunk finanszírozást nyújtani, akár tízéves futamidőre.

– A fenti változások bevezetése hogyan halad a Fókusz Takarékban?
– A munkavégzést a Fókusz Takarék területén 2018 szeptemberében kezdtem meg. Igyekeztem megismerni a szervezetet, folyamatokat, kollégákat, szokásokat, különös tekintettel az agrárügyfelek kiszolgálására vonatkozóan. Kedvező fogadtatásról és tapasztalatokról tudok beszámolni. Felkészült, elhivatott kollégákkal, jól szervezett folyamatokkal, Takarék Csoport szinten kiemelkedő agrárügyfél- és agrárhitel-állománnyal találkoztam. A családi holdingok feltérképezése, látogatása megkezdődött és folyamatosan tart, jelenleg hetven helyszíni tárgyaláson vagyok túl. Tavaly novemberben nagy sikere volt egy agrárvacsorának, amelyen mintegy kétszáz gazdálkodónak mutattuk be az új stratégiánkat. Mind az ügyfelek, mind az ügyintézők visszajelzései alapján igény van a személyes helyszíni tárgyalásokra és a hasonló rendezvényekre. A munka végén megbízhatóbb képet kapunk majd egy adott gazdálkodás jövedelemtermelő képességéről és hitelképességéről.

– A sajtóban tavaly év végén megjelent, hogy a Takarék Csoport komoly változások elé néz a közel­jövőben.
– Ez így van. 2019 májusában alakul egy új kereskedelmi bank, Magyar Takarékbank néven, egy takarékszövetkezet, két zrt. és a Takarékbank vállalati állományának egyesülésével. 2019 őszén a maradék tizenegy takarékszövetkezet egyesül, valamint a Takarék Kereskedelmi Bank (volt FHB) beolvad az előbb említett Magyar Takarékbankba. Így létrejön egy kereskedelmi bank és egy takarékszövetkezet, amelyek aztán 2020-ban egyesülve létrehoznak egy nagy univerzális kereskedelmi bankot, amely mérlegfőösszeg alapján a negyedik legnagyobb, fiókszám alapján pedig a legnagyobb lesz Magyarországon. Az integrációval biztosítani tudjuk a modernizációt és a hatékonyságot, megtartva természetesen a hagyományos takarékos értékeinket.

– Kérdés esetén hová fordulhatnak tájékoztatásért a gazdálkodók?
– Bizalommal keressék fel a Fókusz Takarék fiókjait, ahol nagy szeretettel és kiemelt figyelemmel várják őket vállalati kapcsolattartó kollégáink, akik részletes felvilágosítást nyújtanak a felmerülő kérdésekben. Ezen túlmenően én is szívesen állok rendelkezésre, akár személyesen, akár telefonon, akár e-mailen. Az elérhetőségemről a fiókokban tudnak információt kérni.

 

Hozzászólások

szponzorált tartalom
Süssünk Borbás Marcsival!
EKF 2023
Kásler Miklós: Veszprém minden szempontból jó választás
van munkahely / 11 perce
Csökkent az álláskeresők száma az elmúlt évben
A legkevesebben továbbra is Győr-Moson-Sopron megyében keresnek munkahelyet.
Gyász
"Mentél volna, de nem akartunk engedni. Biztattunk, Te nem akartál maradni. Most szabad vagy, szárnyal a lelked. Benne vagy virágban, fában, fűben, mezőben. Nem felejtünk, bennünk élsz tovább örökre." Fájó szívvel emlékezünk JÓZSA JÓZSEF halálának 2. évfordulóján. Szerető családja.
"Nem ezt akartam, nem így akartam, Szerettem volna még élni, de a halál könyörtelen volt, el kellett menni. Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek. Ha rólam szóltok, mosolyogjatok, Emlékem így áldás lesz rajtatok." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy GEBURA ISTVÁN kerekegyházi lakos, 67 éves korában elhunyt. Temetése 2019. március 22-én, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. A gyászoló család.
"Ki mindig fáradt, most pihenni tér, földi jóságáért várja az égi bér. Édesanyánk, Isten veled, legyenáldott nyugvóhelyed!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SELMECI LAJOSNÉ Dági Margit a Bács- Kiskun Megyei Kórház régi Bőrgyógyászati osztály volt dolgozója kecskeméti lakos, 74 éves korában, 2019. március 1-jén hosszú betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. március 22-én, 9.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton kérjük a búcsúztatáson megjelenőket szerettünktől egy szál fehér szegfűvel búcsúzzanak. A gyászoló család.
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk voltál, örökre elmentél. Szereteted a szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KIS OTTÓ LÁSZLÓ kecskeméti lakos, életének 87. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. március 22-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek a hónapok, múlhatnak évek, szívből szeretünk, s nem feledünk Téged!" Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk SÁRKÖZI LAJOSNÉ Terike halálának 4. évfordulójára. Szerető családja.
"A csillagok ragyogása volt két szemében Nap tündöklésénél szebb volt mosolya." Drága Testvéreim és Családtagjai, Barátaim, Ismerőseim! Szeretném veletek tudatni, hogy az elmúlás útjára léptem 2019. március 6-án. Én GUBÉNYI JÓZSEF BALÁZS autófényező mester életemet átadtam Teremtőmnek. Éltem 73 évet. Búcsúzom Tőletek 2019. március 21-én, 10.45 órakor egyházi szertartás szerint veszek búcsút. Gyertek Ti is utolsó utamra és kísérjetek végső nyughelyemre a kecskeméti Köztemetőben. Egyben köszönetemet fejezem ki, hogy megtiszteltetek utolsó földi utamon.
"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni, búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Így búcsú nélkül szívetekben élhetek." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy id. BACSA JÓZSEF hetényegyházi lakos, életének 81. évében hosszantartó súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2019. március 21-én, 14.00 órakor lesz a hetényegyházi temetőben. A gyászoló család.
"A lélek és az emlék örök; csak az halt meg, akit elfelejtenek." MOLNÁR ISTVÁN halálának 6. évfordulóján el nem múló fájdalommal és örök szeretettel emlékezik: Szerető családja.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy ZSIDI LAJOS honvéd alezredes kecskeméti lakos, 79 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2019. március 20-án, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Ha emlegettek, köztetek leszek, de fáj, ha látom könnyetek. Ha rólam szóltok, mosolyogjatok, emlékem így áldás lesz rajtatok." Fájó szívvel emlékezünk FÜLÖP LAJOS halálának 10. évfordulója alkalmából. Felesége, lányai, unokái.
"Te, aki annyi szeretetet adtál, Te, aki mindig mellettünk voltál, örökre elmentél. Szereteted a szívünkben örökké él." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ ARANKA tiszakécskei, volt kecskeméti lakos, 66 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. március 21-én, 10.00 órakor lesz a lakiteleki köztemetőben. Kérjük a temetésen megjelenőktől kegyeletüket egy szál virággal róják le. A gyászoló család.
"Úgy mentél el ahogy éltél, csendben és szerényen. Drága lelked nyugodjon békében!" Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BOROS GYÖRGY TIBORNÉ Józsa Terézia kecskeméti lakos, életének 75. évében elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2019. március 22-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Szentmise 2019. március 25-én, 18.30 órakor lesz a kecskeméti Piarista templomban. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SAJTI MIHÁLY kecskeméti lakos, 67 éves korában, hosszan tartó betegség után elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család.
"Ama nemes harcot megharcoltam, futásomat elvégeztem, a hitet megtartottam" II. Timóteus 4,7 A boldog feltámadás reményében tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy JÓHEGYI ISTVÁN életének 91. évében, 2019. március 4-én elhunyt. Utolsó földi útjára 2019. március 19-én, kedden 10.45 órai kezdettel kísérjük a római katolikus egyház szertartása szerint a kecskeméti Köztemetőben. Gyászmisét a kecskeméti piarista templomban 2019. március 23-án, reggel 7.00 órakor tartjuk. Tisztelettel kérünk minden gyászolót, hogy - az elhunyt végakarata szerint - kegyelete jeléül csak egy szál virágot hozzon! Emlékét kegyelettel megőrizzük! Gyászoló Felesége és a Kecskeméti Református Egyházközség
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BENE SÁNDORNÉ Gyulai Judit kecskeméti lakos, életének 86. évében csendesen elhunyt. Temetése 2019. március 20-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A gyászoló család.
"Nincs már holnap, Ennyi volt az élet. Sirassatok csendben, szívetekben élek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VARGA JÁNOSNÉ Faragó Etelka kecskeméti lakos, 74 éves korában elhunyt. Temetése 2019. március 18-án, 14.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"A Mennyországot választotta..." Tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy ZSÍROS JÓZSEFNÉ Gubuznai Margit volt Vidia dolgozója kecskeméti lakos, 83 éves korában elhunyt. Temetése 2019. március 20-án, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A gyászoló család.
"Gyertek hozzám mindnyájan, akik elfáradtatok s akik terhet hordoztok - én megkönnyítelek titeket." Máté 11,28 Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesapám, apósom, nagypapánk ILLÉS AMBRUS PÁL kecskeméti lakos, életének 72. évében, 2019. március 8-án szíve örökre megszűnt dobogni. Temetése 2019. március 22-én, pénteken 14.00 órakor lesz a kecskeméti Református temetőben római katolikus szertartás szerint. A gyászoló család.
"Szerettem volna még élni köztetek, De a sors másképp rendelkezett. Küzdöttem, de már nem lehet, Szeretteim, Isten veletek!" Szomorúan tudatjuk, hogy id. TASSY SÁNDOR Bácsvíz nyugdíjasa, Alapító tag kecskeméti lakos, 97 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2019. március 18-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezt követő gyászmise a Barátok templomában 14.30 órakor lesz. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, sírjára koszorút, virágot helyeznek, mély fájdalmunkban velünk együtt éreznek. A gyászoló család.
"Küzdöttél, de már nem lehet, a csend ölel át és a szeretet. Csak az hal meg, akit elfelednek, örökké él, akit igazán szeretnek." CSŐSZ TIBOR Sajnos 1 éve nem tudtunk méltóképpen elbúcsúzni, most e sorokkal búcsúzik Tőled édesanyád, tetvéred, sógornőd, kedvesed, keresztanyukád, unokatestvéreid, nagybátyáid, nagynénéd, mamád, rokanaid, barátaid, munkatársaid és mindenki aki ismert és szeretett!
tiszakécske / 41 perce
Nemzetközi, árvízvédelmi konferenciát rendeztek Tiszakécskén
Koós Kata
tokió 2020 / 50 perce
Bemutatták az olimpiai fáklyát
végső nyugalom / 50 perce
Elmetették Koós Jánost
A tőzsde is megérzi / 1 órája
Hackertámadás ért egy alumíniumüzemet
Profiknak és amatőröknek / 1 órája
Ha Lynch megihleti, forgasson vagy kattintson!
itt a kikelet / 1 órája
Már a csillagok sem tudják visszafordítani a tavaszt