SZPONZORÁLT TARTALOM

2020.06.30. 11:46

Rendben lezajlottak a szakvizsgák is

Véget ért a tanév, a végzős diákok is túl vannak a vizsgákon. A koronavírus-járvány­helyzet miatt az érettségi és a szakmai vizsgáztatás szabályain is változtatni kellett, de minden rendben lezajlott.

A középiskolák a törvényileg előírt egészségügyi óvintézkedéseket betartva tartották meg a vizsgákat, nagyobb szervezést és több előkészületet a szakmai vizsgák lebonyolítása jelentett. Megyeszerte diákok százai tettek sikeres szakmai vizsgákat, közülük több mint kétszázan a Kecskeméti Szakképzési Centrum Gáspár András Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában. A tapasztalatokról adott számot Pappné Szabó Lilla szakmai igazgatóhelyettes.

– A koronavírus miatt teljesen átalakult a szakmai vizsgák szervezése. Április végén derült ki, hogy csak írásbeli és gyakorlati vizsgán kell a diákoknak számot adniuk tudásukról. Iskolánkban ez több mint kétszáz tanulót érintett – mondta Pappné Szabó Lilla.

A szakmai vizsgákon valamennyi végzős részt vehetett, kivételt csak felnőttoktatásban, a tehergépkocsi-vezetők és autóbusz-vezetők képeztek. A Gáspár-középiskolában így a szakképző iskola 11. évfolyamosai, valamint az érettségire épülő képzéseken részt vevő 13., 14., illetve 15. évfolyamosok vizsgáztak le több mint húsz szakmában.

– Teljesen új elnökséget kellett felállítanunk a vizsgabizottságba, a korábbi években a tagokat, az elnököket a Pest Megyei Kormányhivatal delegálta. Szerencsére ezt néhány kivételtől eltekintve saját dolgozói állományunkból biztosítani tudtuk, több olyan szakmai tanár dolgozik iskolánkban, aki mindenben megfelelt a vizsgáztatáshoz szükséges előírásoknak, és betölthette az elnöki posztot is. Betartottuk az Innovációs és Technológiai Minisztérium egyedi határozatának megfelelően a 65 éven felüli tanáraink vizsgáztatás alóli felmentését is – részletezte az igazgatóhelyettes.

A középiskolában a diákok – az autószerelőtől a burkolón át a szerkezetlakatosig – 23 szakmában tettek szakmai vizsgát, egyetlen kivétel volt, a kiadványszerkesztő, ahol az Innovációs és Technológiai Minisztérium határozatában foglaltak szerint a köznevelésért felelős miniszter döntése értelmében a diák vizsgajegyét a vizsgát megelőző két év szakmai tantárgyainak átlageredményei alapján állapították meg. Azok, akik eredményesen szerepeltek az SZKTV vagy az OSZTV tanulmányi versenyek elődöntőin, mentesültek a vizsgák írásbeli része alól, ez 18 diákot érintett közlekedés és építőipari képzésekben.

– A szakmai vizsgák írásbeli részét május végén a tantermekben tartottuk meg, a járványügyi előírásokat betartva, így egy teremben maximum tízen foglalhattak helyet, egymástól legalább másfél méterre, maszkban. A vizsgadokumentumokat a kollégák csak kesztyűben érinthették meg. A kézfertőtlenítést már a bejáratnál és a tanteremben is biztosítottuk. A vizsgázók testhőmérséklet-ellenőrzés és kézfertőtlenítés után mehettek a kijelölt vizsgahelyszínekre valamennyi vizsgatevékenységnél. A gyakorlati vizsgákat – a megszokottól eltérően – még az írásbelik előtt lebonyolítottuk, május folyamán. Itt szintén szigorú előírások szerint csak maszkban és kesztyűben dolgozhattak a diákok és a felügyelők is. Összességében elmondható, hogy a szakmai vizsgák írásbeli és gyakorlati része egyaránt sikerrel lezajlott, a diákok felkészültek és tudásuk legjavát adták – jegyezte meg végül Pappné.

A Szakképzési Centrum duális partnere a Mercedes-Benz kecskeméti gyára. A duális képzés 2011-es hazai bevezetésében a kecskeméti gyár úttörő szerepet vállalt, évről évre nagyobb az érdeklődés a Mercedes-Benz Academy Kecskemét képzéseire. A Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskolával jelenleg három szakmában folyik közös duális oktatás. Két 3 éves alapszakmában, a gépjármű-mechatronikus és a járműkarosszéria-előkészítő, felületbevonó szakmában végeztek idén gáspáros tanulók. Ettől a tanévtől a meglévő kettőn túl harmadik szakmával, karosszérialakatossal bővült a közös képzési kínálat. A duális képzés keretében a diákok elméleti oktatásának nagy része a Gáspár-középiskolában zajlik, de vannak szakmai órák, melyeket a Mercedes-Benz oktatási központjában tartanak a középiskolai oktatók, míg a gyakorlati oktatás a Mercedes-­gyárban illetve az oktatóközpontban folyik, mercedeses oktatókkal.

A Mercedes-Benz Academy Kecskemétben azonban nemcsak a gáspáros diákok tanulnak, hiszen a vállalat a duális képzési programban szorosan együttműködik a kecskeméti Neumann János Egyetemmel és több szakközépiskolával: a kecskeméti Kandó Kálmán Szakgimnázium és Szakközépiskolával, a Gáspár András Szakgimnázium és Szakközépiskolával, illetve a szegedi Déri Miksa Szakgimnázium és Szakképző Iskolával.

A Mercedes-Benz Academy Kecskemét végzős tanulói is sikeresen levizsgáztak. A végzősök nyolc szakmában bizonyították gyakorlati tudásukat. 109-en tettek sikeres gyakorlati vizsgát az előírt járványügyi szabályoknak megfelelően a Mercedes-Benz Academy Kecskemét épületében: 51 fő a 3 éves alapszakmákban, 28-an az 1 éves ráépülő szakmákban, míg 30 tanuló technikusi vizsgát tett. A diákok ügyesen helytálltak és szemmel láthatóan élvezték, hogy a többhetes kihagyás után újra együtt lehetnek a gyár területén.

A duális képzés első és második évfolyamán tanulók a már megszokott időben, június közepén megkezdték a nyári gyakorlatukat az oktatási központban, ahol a gyári biztonsági intézkedéseket betartva sajátíthatják el a gyakorlati tudást. A nyári szünet számukra július közepén kezdődik el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában