szponzorált tartalom

2018.12.18. 06:00

Pintér József 40 éve váltotta ki a vállalkozói igazolványát

Éppen negyven éve annak, hogy a keceli Pintér Művek alapítója kiváltotta a vállalkozói igazolványát. A szocializmusban a tűrt kategóriába tartoztak azok, akik kisiparosok voltak. Pintér József is közéjük tartozott. Fiát, Pintér Csabát kérdeztük arról, hogyan is emlékezik azokra az évekre?

A Pintér Művekben egyedi alkatrészeket gyártanak a megrendelők igényére. A felvételen egy gázturbina lapátkoszorúját emelik a megmunkáláshoz.

– Mikor és miért döntött úgy Pintér József, hogy Kecelen vállalkozó legyen? Miért láthatta jobbnak, hogy 1978 őszén gyorsabb lehet a szakmai előrehaladása, ha vállalkozó lesz?

– Édesapám mindig is a szó jó értelmében nyughatatlan ember volt. Képtelen volt tétlenkedni. Állandóan az új kihívásokat kereste. Az akkori, végletekig központosított tervgazdálkodásban úgy érezte, a gyakran átgondolatlan szabályok megfojtják a tehetséget. Ezért gondolt egy nagyot, majd belevágott. Persze jól tudta, hogy nem a könnyebbik utat választotta – mondta Pintér Csaba.

– Melyik volt az első olyan munkája, amely bizonyította, hogy jó döntést hozott?

– Az első komolyabb munkánk a Magyar Televízió részére készített kameraállványok voltak, amire „maszekként” kapott megbízást. Ez egyfajta belépő volt a vállalat számára. Egy szint, amit meg kellett ugrani, ha csakugyan fejlődni akart. Ugyanekkor kapunk megbízást különböző neoncső- és trafógyártó célgépek legyártására.

A felvételen egy turbina rugózó gyűrű háza. Jól látható, hogy az ember szinte eltörpül a hatalmas alkatrész mellett.

– Hogyan hatott az édesapa önállósodása a gyermekei szakmai fejlődésére? Gyakrabban voltak-e a műhelyben?

– Nekünk a megmunkált vas és a hegesztőanyagok sajátos, számunkra a munkát idéző „illatában” telt a gyermekkorunk. Édesapánktól és az ott dolgozó öreg „szakiktól”, akiknek a kisujjában volt a szakma, rengeteget tanultunk. Akkor és ott eldőlt, hogy az öcsém és én is ebben az iparágban fogunk dolgozni.

– Honnan szedte össze azokat a tulajdonságokat Pintér József, amelyek a vállalkozói léthez szükségesek?

– Ezerszer elkoptatott közhely, de mint a közhelyek általában, ez is igaz: az életből, a családi háttérből merített erőt. Ebben a tekintetben szerencsés ember volt. Olyan útravalót kapott, amiből már könnyű volt célokat kitűzni. 5 szakmát sajátított el mesterfokon. A megvalósításhoz pedig kellett az elszántság és a kitartás, aminek gyakorlására az élete során útjába kerülő akadályok és nehézségek – talán túlzottan is – sok lehetőséget kínáltak.

– Milyen szemmel néztek a hatóságok a magánzóra?

– Egy szóval: ferdén. Havi, sőt néha heti rendszerességgel jelentek meg nálunk a hatóságok, hogy a lakossági bejelentésekre hivatkozva kivizsgálják, milyen szabálytalanságok zajlanak nálunk. Akkoriban, mivel a foglalkoztatottság szinte teljes volt, nem számított nagy dolognak, hogy édesapám mennyi helyinek biztosított munkát és az átlagnál magasabb fizetést. Többoldalas cikket lehetne írni ezekről az időkről. Mai szemmel már alig hihető, hogy mennyi bürokratikus és „politikai” nehézséggel szembesültünk akkoriban. Mindezek dacára „túléltünk” és fejlődtünk. Ma már 25 országból több mint 1000 újságcikket őrzünk az archívumunkban, amelyek mind a vállalatról szólnak.

– Hol volt az első műhely, mik voltak az első munkák?

– Kecelen a Nap utcában kezdődött minden. A családi műhely egyre bővült, megvásároltuk a szomszédos épületeket, de az új üzletág, a csavargyártás beindulásával, már látni lehetett, hogy váltásra van szükség.

– Mikor döntötte el Pintér Csaba, hogy az édesapja nyomdokaiba lép?

– Ahogy már említettem, nagyon korán, tizenévesen. Kiskunfélegyházára jelentkeztem a Petőfi Sándor Gépészeti Szakközépiskolába, ahol szakirányú fémipari végzettséget szereztem. Az iskola elvégzése után, 1986-ban én is kiváltottam a kisiparos igazolványomat. Egy percig nem volt kérdés a számomra, hogy a családi vállalkozásban fogok dolgozni.

– Nagyon sok vállalkozó, amikor nagyobb összegekhez jutott, azonnal házra és autóra költötte. A Pintér család hogyan forgatta vissza a pénzeket?

– Ez nálunk másként működött. Édesapám megtanulta, hogy fejlesztés nélkül nincs jövő. Nem építettünk akkoriban divatos kockaházat, nem vásároltunk méregdrága nyugati autókat. A nyereség nagy részét új gépek vásárlásába fektettük. Ezzel sikerült egy felfelé ívelő pályára állítani az egyre bővülő céget.

– Az első gyárépület mikor épült?

– A bővüléssel együtt járt, hogy új helyre kell költöznünk. A város szélén megvásároltunk egy üres területet, ahol lépésről lépésre elkezdtük felépíteni a mai üzemkomplexumot. Az első szakasz 1989-ben készült el, amit az akkori miniszterelnök, Németh Miklós avatott fel. A rendszerváltás után, mintha ezernyi kapu nyílt volna ki a számunkra. Éppen ezért kellett nagyon körültekintően eldönteni, hogyan tovább. A legfontosabb profil továbbra is az egyedi gépgyártás maradt. A Pintér Művek mindig különleges és egyedi munkadarabokat gyártott le a NATO, a NASA, a Siemens, a Paksi Atomerőmű és egyéb cégek megrendelésére. A sorozatgyártásban mindig is sokkal nagyobb és kiélezettebb a piaci verseny. A legtöbb vállalat nem fordít időt és energiát az egyedi gyártásra. Ez egy nagy hasznot hozó és sokkal zártabb piaci szegmens. Ha valaki megfelelő gépparkkal rendelkezik, akkor már félig nyert ügye is van.

– Melyik volt a legemlékezetesebb projekt 40 év alatt?

– Talán a kiégett fűtőelemek tárolóegységeinek és a környező kiszolgáló egységeknek a gyártása, amit a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft.-nek végzünk. Hogy miért? Mert egy kis, vidéki vállalatként sikerült megnyernünk az első tendert még 1995-ben; utána pedig az elvégzett munka minősége alapján újra megkaptuk a megbízatást, s immár a hetedik ütem legyártására készülünk.

Közép-Európa legnagyobb haditechnikai múzeuma látható Kecelen a Pintér Művek területén. A felvételen egy T-72-es harckocsi és egy atomfej hordozására alkalmas ballisztikus rakéta törzse.

– Milyen projektek mennek ma?

– Megfelelve az új kihívásoknak és figyelve a nemzetközi trendeket felismertük, hogy multinacionális nagyvállalat egyre nagyobb mértékben szervezi ki a gyártási folyamatokat külföldre. Arra törekszünk, hogy a megfelelő minőségbiztosítási rendszert magunk mögött tudva, képesek legyünk bekapcsolódni ebbe az outsourcingba. Így lett a partnerünk, a teljesség igénye nélkül: a General Electric Hungary Zrt., az Andritz Hydro vagy éppen MIAS Hungary Zrt. és a SIEMENS Zrt. Ez némi változtatást igényelt a gyártási struktúránkban. Hangsúlyos szerepet kap például néhány év óta a kötéldobok gyártása, így bizonyos szinten nekünk is át kellett állni a sorozatgyártásra.

– Pintér Csaba mit vett át Pintér József értékrendszeréből, mi az a többlet, amit Pintér Csaba tett hozzá a jelenlegi munkához?

– A Pintér Művek több szemléletbeli változáson is keresztülment, de édesapám munkaszeretete, munkatisztelete jelentette az állandóságot. Elsősorban ez tartotta a pályán a vállalatot, végig a 40 év alatt. Minden rendszerben megtaláltuk a saját feladatunkat, ami a szakmaiságot jelentette. Édesapám személye és a munkatársak hozzáállása vitte tovább és éltette mozgásban a céget. Az alapító önzetlen, segítőkész ember volt, aki személyiségével egyfajta követendő utat mutatott számunkra, akik mellette és vele dolgoztunk. A gépek mellett kezdtem, s onnan haladtam felfelé, hogy a gyártás és a döntéshozatal minden szintjét megismerjem. Ez nagyon jó lecke volt a számomra. A mai napig hasznát veszem az akkor szerzett tapasztalatoknak. A cég sikerének titka rendkívül egyszerű: kitartó munkavégzés és bizalom az emberekben. Én a dolgozókért vagyok, ők pedig a cégért dolgoznak. Vannak az életben olyan dolgok, amiket nem szabad túlbonyolítani és túlgondolni…

– A harmadik családi generáció dolgozik a Pintér Művekben. Ha a Márk és Csilla megszerzi a kellő gyakorlatot, Pintér Csaba milyen beosztást szán nekik?

– Gyermekeim már aktívan részt vesznek a cég életében. Márk és Csilla, amellett, hogy különböző képzésekre járnak, már komolyabb feladatokat is ellátnak az adminisztrációban és a termelésben. Nem titkolt célom, hogy a közreműködésükkel vigyem tovább a vállalatot, s így a következő évtizedekben is elmondhassam, a Pintér Művek egy családi vállalkozás.

A Pintér Művekben egyedi alkatrészeket gyártanak a megrendelők igényére. A felvételen egy gázturbina lapátkoszorúját emelik a megmunkáláshoz.

– Az idén is támogatja a virágkiállítást a Pintér család? Miért fontos a családnak a rendezvény?

– A rendezvény mára már elmaradhatatlan része az éves eseménynaptárnak, bátran mondhatjuk, országos szinten. Az első alkalomtól kezdve, minden évben felkeressük a kiállítást, s természetesen ez idén sem lesz másként. Ha jó a városnak, az nekünk is jó. Lokálpatriótaként számomra a világ legtermészetesebb dolga, hogy támogassam a kiállítást. Ha valaki jó érzésekkel távozik a városból, akkor azt mondom, megéri a fáradozást egy ilyen hatalmas volumenű rendezvény megszervezése.

Kihasználva az alkalmat,

a Pintér Művek, a magam

és családom nevében

kellemes karácsonyi ünnepeket

és boldog új esztendőt

kívánok mindenkinek!

Pintér Művek

6237 Kecel, Rákóczi F. u. 171/2-177.

Tel: +36-78/420-199

Fax: +36-78/420-600

Címkék#hirdetés

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában