hirdetés

2021.01.21. 09:57

Piacképes képzések a Kocsisban

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola több mint kilencven éves múltra tekint vissza. 1929-ben kezdődött meg Kecskeméten, a Kisfái településrészén a kertészeti oktatás és több mint 25 éves hagyománya van a Kocsis Pál iskolában a környezetvédelmi oktatásnak. Az iskola névadója Kocsis Pál Kossuth-díjas szőlőnemesítő.

PR cikk

Az ötéves, érettségi és szakmai végzettséget is biztosító technikumi, illetve a hároméves szakképzési osztályok mellett felnőttképzés keretében rövidebb tanulmányi idő alatt is lehetőség van szakmát tanulni az iskolában.

A kertésztechnikus szakmára jelentkezők dísznövénytermesztő-virágkötő, parképítő-fenntartó, zöldségtermesztő, gyümölcstermesztő és gyógynövénytermesztő szakmairányok közül választhatnak. E szakma az alkotni vágyók és a növényeket kedvelőket várja. Korszerű ismereteket biztosít a kertészethez tartozó termesztési, forgalmazási, műszaki és gazdálkodási feladatok területén. A kertésztechnikus feladata a kertek építése és gondozása, valamint a dísznövény-, zöldség-, szőlő-, gyümölcs- és gyógynövénytermesztés. Dísznövénytermesztő, virágkötő szakmairányon a termesztési és virágkötészeti ismereteket is elsajátítja a tanuló.

A környezetvédelmi technikus szakmán belül környezetvédelem, természetvédelem, hulladékhasznosítás és feldolgozás, illetve környezetvédelmi igazgatás szakmairányokon tanulhatnak a diákok. A képzésre az egészséges, tiszta környezetért tenni vágyó tanulókat várják. A képzés során biológiai és kémiai vizsgálatokkal, mérőműszerekkel vizsgálják a tanulók a környezet állapotát, illetve természetvédelmi, hulladékgazdálkodási és ügyintézői feladatok ellátására készülnek fel.

A hároméves kertész szakképzésre jelentkező tanulók a szabadföldi és a termesztő-

berendezésekben folytatott kertészeti termelés fortélyait sajátítják el. A kertész feladata a zöldség- és dísznövénytermesztés mellett a szőlő-, a gyümölcs- és gyógynövények termesztése, valamint a kertek építése és gondozása.

A szakmai vizsgát követően két év alatt készülhetnek fel a diákok az érettségire.

Az elméleti tanórák és a laboratóriumi gyakorlatok helyszíne a Szent Imre utca 9. szám alatti épület. A kertész tanulók gyakorlati oktatása a tankertészetben valósul meg, ahol műhelyek, üvegházak, valamint fűtött és fűtetlen fóliaházak találhatók.

Az intézmény elsők között nyerte el Kecskeméten az „Ökoiskola” címet. Az iskola diákjai nem csak szakmának tekintik a környezet védelmét, hanem a mindennapokba is beépítik az elsajátított ismereteket. A Kocsis Pál iskola oktatói mindig ügyeltek arra, hogy a tanuló legyen a középpontban. A diákok versenyeredményei és a sikeres szakmai vizsgák is bizonyítják az oktatás eredményességét.

Továbbtanulási lehetőségek nyolcadikosoknak:

A felvételi eljárás során a 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi tanulmányi eredmény alapján rangsorolják a tanulókat az iskolában. Központi felvételit NEM kell írniuk a jelentkezőknek. A tanulmányok megkezdésének feltétele az egészségügyi alkalmassági követelményeknek való megfelelés.

Technikumi képzések (5 év):

5 0812 17 06 Kertésztechnikus

(Dísznövénytermesztő-virágkötő, parképítő-fenntartó, zöldségtermesztő, gyümölcstermesztő és gyógynövénytermesztő szakmairányok)

5 0712 14 02 Környezetvédelmi technikus

(Környezetvédelem, természetvédelem, hulladékhasznosítás és

feldolgozás, illetve környezetvédelmi igazgatás szakmairányok)

Szakképző iskolai képzés (3 év):

4 0812 17 05 Kertész

Bővebb információ: www.kocsis-kecskemet.sulinet.hu vagy 06/76-487-630

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában