Hallgassa élőben!

Piacképes képzések a Kocsisban

A Déli Agrárszakképzési Centrum Kocsis Pál Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Technikum és Szakképző Iskola több mint kilencven éves múltra tekint vissza. 1929-ben kezdődött meg Kecskeméten, a Kisfái településrészén a kertészeti oktatás és több mint 25 éves hagyománya van a Kocsis Pál iskolában a környezetvédelmi oktatásnak. Az iskola névadója Kocsis Pál Kossuth-díjas szőlőnemesítő.

Az ötéves, érettségi és szakmai végzettséget is biztosító technikumi, illetve a hároméves szakképzési osztályok mellett felnőttképzés keretében rövidebb tanulmányi idő alatt is lehetőség van szakmát tanulni az iskolában.

A kertésztechnikus szakmára jelentkezők dísznövénytermesztő-virágkötő, parképítő-fenntartó, zöldségtermesztő, gyümölcstermesztő és gyógynövénytermesztő szakmairányok közül választhatnak. E szakma az alkotni vágyók és a növényeket kedvelőket várja. Korszerű ismereteket biztosít a kertészethez tartozó termesztési, forgalmazási, műszaki és gazdálkodási feladatok területén. A kertésztechnikus feladata a kertek építése és gondozása, valamint a dísznövény-, zöldség-, szőlő-, gyümölcs- és gyógynövénytermesztés. Dísznövénytermesztő, virágkötő szakmairányon a termesztési és virágkötészeti ismereteket is elsajátítja a tanuló.

A környezetvédelmi technikus szakmán belül környezetvédelem, természetvédelem, hulladékhasznosítás és feldolgozás, illetve környezetvédelmi igazgatás szakmairányokon tanulhatnak a diákok. A képzésre az egészséges, tiszta környezetért tenni vágyó tanulókat várják. A képzés során biológiai és kémiai vizsgálatokkal, mérőműszerekkel vizsgálják a tanulók a környezet állapotát, illetve természetvédelmi, hulladékgazdálkodási és ügyintézői feladatok ellátására készülnek fel.

A hároméves kertész szakképzésre jelentkező tanulók a szabadföldi és a termesztő-
berendezésekben folytatott kertészeti termelés fortélyait sajátítják el. A kertész feladata a zöldség- és dísznövénytermesztés mellett a szőlő-, a gyümölcs- és gyógynövények termesztése, valamint a kertek építése és gondozása.

A szakmai vizsgát követően két év alatt készülhetnek fel a diákok az érettségire.

Az elméleti tanórák és a laboratóriumi gyakorlatok helyszíne a Szent Imre utca 9. szám alatti épület. A kertész tanulók gyakorlati oktatása a tankertészetben valósul meg, ahol műhelyek, üvegházak, valamint fűtött és fűtetlen fóliaházak találhatók.

Az intézmény elsők között nyerte el Kecskeméten az „Ökoiskola” címet. Az iskola diákjai nem csak szakmának tekintik a környezet védelmét, hanem a mindennapokba is beépítik az elsajátított ismereteket. A Kocsis Pál iskola oktatói mindig ügyeltek arra, hogy a tanuló legyen a középpontban. A diákok versenyeredményei és a sikeres szakmai vizsgák is bizonyítják az oktatás eredményességét.

Továbbtanulási lehetőségek nyolcadikosoknak:

A felvételi eljárás során a 7. osztály év végi és a 8. osztály félévi tanulmányi eredmény alapján rangsorolják a tanulókat az iskolában. Központi felvételit NEM kell írniuk a jelentkezőknek. A tanulmányok megkezdésének feltétele az egészségügyi alkalmassági követelményeknek való megfelelés.

Technikumi képzések (5 év):
5 0812 17 06 Kertésztechnikus
(Dísznövénytermesztő-virágkötő, parképítő-fenntartó, zöldségtermesztő, gyümölcstermesztő és gyógynövénytermesztő szakmairányok)

5 0712 14 02 Környezetvédelmi technikus
(Környezetvédelem, természetvédelem, hulladékhasznosítás és
feldolgozás, illetve környezetvédelmi igazgatás szakmairányok)

Szakképző iskolai képzés (3 év):
4 0812 17 05 Kertész

Bővebb információ: www.kocsis-kecskemet.sulinet.hu vagy 06/76-487-630

Hozzászólások

galériával Vincze Miklós
Elrabolt egy pontot Kecskemétről a Vác
röplabda / 2 perce
A Kazincbarcika nyerte a bronzérmet
Vasárnap a fővárosban rendezték a férfi röplabda Magyar Kupa bronzmérkőzését. A Kecskeméti RC a Vegyész RC Kazincbarcika csapatával mérkőzött a  harmadik helyért.
Gyász
"Megpihenni tértél, fájdalmat elhagyva, melyet türelemmel viseltél magadban. De az emlékeddel szívünkben maradtál, Számunkra Te soha meg nem haltál." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapánk FARKASHALMI LÁSZLÓ a Magyar Honvédség nyugállományú őrnagya életének 93. évében, hosszantartó súlyos betegségben elhunyt. Drága halottunk búcsúztatása 2021. március 10-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Ezúton mondunk köszönetet azoknak, akik a búcsúztatásán részt vesznek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Megrendülten tudatjuk, hogy KÖKÉNY ZOLTÁNNÉ Földházi Anna 82 éves korában elhunyt. Temetése 2021. március 9-én 14 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben, szűk családi körben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését! Gyászoló családja
"Szívedben nem volt más, csak jóság és szeretet, munka és küzdelem volt egész életed." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BEKŐ LÁSZLÓNÉ Pálfi Éva kecskeméti lakos, 57 éves korában elhunyt. Temetése 2021. március 11-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RIGÓ IMRE kecskeméti lakos, 72. életévében 2021. február 11-én elhunyt. Búcsúztatása szűk családi körben megtörtént. A gyászoló család.
Megrendülten tudatjuk, hogy SZABÓ ZOLTÁN aranykoszorús fogtechnikus mester méltósággal viselt hosszú betegség után 67 éves korában elhunyt. Szerettünket 2021. március 13-án, szombaton 11.00 órakor kisérjük utolsó útjára a kecskeméti Református Temetőben. A gyászoló család.
"Búcsúztam volna Tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÓCSÓ GÁBOR JÁNOS hetényegyházi lakos, életének 67. évében 2021. február 25-én elhunyt. Szerettünket 2021. március 11-én, 15.00 órakor helyezzük örök nyugalomra a hetényegyházi temetőben, majd ezt követően a hetényegyházi katolikus templomban gyászmisén emlékezünk rá. Ezúton is köszönetet mondunk mindazoknak, akik a gyászszertartáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Szívünkben mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZABÓ LÁSZLÓNÉ Bátovszki Mária Terézia 2021. február 16-án, 88 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2021. március 6-án, szombaton 10.00 órakor veszünk végső búcsút a kecskeméti Evangélikus Templomban tartott szertartáson. (6000 Kecskemét Arany János u. 1.) A megemlékező szentmisét az Evangélikus Templomban 2021. március 7-én, 10.00 órakor mutatjuk be. Emlékét szívünkben őrizzük! Szerető gyermekei, unokái és dédunokái. Az urnás temetés sajátos jellege miatt kérjük, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le, illetve a koszorúra szánt összeget helyezzék a templomi perselybe.
Fájdalommal tudatjuk, hogy VÁRNAI PÁLNÉ sz: Rigó Rózsa egykori bácsbokodi lakos, 73 évesen, hosszú, súlyos betegségben elhunyt. Gyászoló férje és gyermekei.
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik drága szerettünk BUKA GYÖRGY búcsúztatásán részt vettek, virággal, szavakkal, együttérzésükkel fájdalmunkat enyhíteni igyekeztek. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesanyánk DIMÉNY MALVIN ERZSÉBET életének 60. évében, 2021. február 4-én búcsú nélkül hirtelen eltávozott közülünk. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. március 8-án, 15.00 órakor a kecskeméti Köztemetőben lesz. Hamvait Székelyföldön helyezik örök nyugalomra férje mellé. Kérjük egy szál virággal róják le tiszteletüket. A gyászoló család.
Szívünkben mély fájdalommal tudatjuk, hogy SZABÓ LÁSZLÓNÉ Bátovszki Mária Terézia 2021. február 16-án, 88 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2021. március 6-án, szombaton 10.00 órakor veszünk végső búcsút a kecskeméti Evangélikus Templomban tartott szertartáson. (6000 Kecskemét Arany János u. 1.) A megemlékező szentmisét az Evangélikus Templomban 2021. március 7-én, 10.00 órakor mutatjuk be. Emlékét szívünkben őrizzük! Szerető gyermekei, unokái és dédunokái. Az urnás temetés sajátos jellege miatt kérjük, hogy kegyeletüket egy szál virággal róják le, illetve a koszorúra szánt összeget helyezzék a templomi perselybe.
"Küzdelmes volt az út, mely most véget ért, fáradt tested megpihenni tért. Végső utadra indulj megnyugodva, szeretetünk elkísér égi otthonodba." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MARTON LÁSZLÓ kecskeméti lakos, 2021. február 23-án, 90. életévében elhunyt. Temetése 2021. március 8-án, 13.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik elkísérik utolsó útjára. A gyászoló család.
„Az életet már megjártam..." Köszönetet mondunk mindazon rokonoknak, ismerősöknek, akik SZENEK JÓZSEF KÁROLY temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban együttéreztek. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy BODÓCS FERENC késes és műköszörűs mester kecskeméti lakos, 82 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. március 5-én, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek. A gyászoló család.
"Annyira akartam élni, betegséget legyőzni, búcsúztam volna tőletek, de erőm nem engedett. Így búcsú nélkül szívetekben élhetek." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MÉSZÁROS ZOLTÁN volt Vasgyár formázó dolgozója kecskeméti lakos, életének 83. évében rövid betegség után elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. március 5-én, pénteken 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
A Gyászoló Család megrendülten tudatja, hogy szerettünk DR. KOVALCSIKNÉ DR. KALMÁR ÉVA ügyvéd, máltai dáma méltósággal viselt hosszú betegség következtében aktív életének 76. évében 2021. február 25-én megtért Teremtőjéhez. Búcsúztatásáról, temetéséről a korlátozásoktól függően történik intézkedés.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZIVÓS JÁNOS kecskeméti lakos, életének 73. évében 2021. február 20-án elhunyt. Szerettünket 2021. március 4-én, 15.00 órakor helyezzük örök nyugalomra a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a gyászszertartáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Te nem mentél el, itt vagy velem." Soha el nem múló fájdalommal emlékezünk JUHÁSZ ERNŐ halálának 1. évfordulóján. Felesége, lánya, veje, unokái, dédikéje Domika.
restaurálás / 14 perce
Újabb ókeresztény katakombát nyithatnak meg Rómában
jó tanács / 33 perce
Ezeket semmiképp se vásárold fel a járvány alatt, életet menthetsz vele!
kulturális örökség / 53 perce
Helyi érték lett a kalocsai Jézus Szíve-körmenet is
Gábor János
a sírás a kulcs / 1 órája
Az eddigi legrészletesebb felvétel készült el egy újszülött tüdejéről
tűzeset / 1 órája
Az összehordott szemét ég Kecskemét külterületén
baon.hu
kibertámadás / 2 órája
Csaknem egymillió ügyfél személyes adatait lopták el egy japán légitársaságnál