szponzorált tartalom

2019.09.23. 00:00

Népszerűek az otthonteremtési támogatások

Már két hónapja igényelhető a Babaváró támogatás, de az érdeklődés töretlen a termék iránt; az első két hónapban több mint 18 ezer család igényelte a kölcsönt az OTP Banknál, amelyből már több mint 8 ezret folyósított is a hitelintézet. Az igényléseket elsősorban Budapesten és környékén nyújtották be, de Magyarország északi régióiban is komoly az érdeklődés.

A Babaváró támogatás olyan szabad felhasználású kölcsönt kínál a fiatal házaspároknak maximum 10 millió forintig, amely a teljes futamidőre, maximum 240 hónapra kamatmentessé válik, ha öt éven belül megszületik az első gyermekük. Ekkor a család kérheti a törlesztés szüneteltetését három évre, amivel a futamidő is meghosszabbodik. Ha viszont megszületik a második és harmadik gyermek is, a fennmaradó tartozást gyermekvállalási támogatás formájában átvállalja a kormány.

A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. A hirdetésben szereplő többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás. A hirdetésben szereplő kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtjuk.

„Az OTP Bank az állami támogatások szakértőjeként sokéves tapasztalattal rendelkezik a Babaváró kölcsönhöz hasonló termékek közvetítése kapcsán. Szakértő kollégáink országszerte, közel 400 fiókban várják az érdeklődőket. Az ügyfeleink gyors és papírmentes ügyintézésre számíthatnak, a Babaváró kölcsönt átlagosan néhány napon belül folyósítjuk” – emelte ki Balogh Tamás, az OTP Bank Dél-alföldi Régiójának lakossági ügyvezető igazgató-helyettese.

Ugyancsak július elejétől érhetők el a Családok Otthonteremtési Kedvezményének újabb formái, a falusi és használt CSOK-hitel.

A falusi CSOK külterületen lévő tanya, birtokközpont esetében bárhol, belterületen belül pedig közel 2500 kistelepülésen lévő lakásra igényelhető. Ez a vissza nem térítendő támogatás lakásbővítésre és/vagy korszerűsítésre fordítható, akár a használt lakás vásárlására igényelt kölcsönnel együtt is. Vásárlással egybekötve a falusi CSOK összege szintén maximum 10 millió forint lehet. Fontos kitétel, hogy vásárlásra kizárólag a támogatás fele fordítható, a fennmaradó részt bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell fordítani. Használt lakás korszerűsítésére vagy bővítésére 3 vagy több gyermek esetén maximum 5 millió forint igényelhető. Kamattámogatott hitel is kérhető a falusi CSOK mellé, amelynek összege 3, vagy több gyermek esetén akár 15 millió forint is lehet.

Szintén fontos változás, hogy már használt lakás vásárlására is felhasználható a kedvezményes, akár a teljes futamidőre rögzített, fix kamatozású kölcsön. Korábban ezt a kamattámogatást csak új lakóingatlan építésére vagy vásárlásra lehetett igényelni. Tekintve, hogy az ingatlan tranzakciók több mint 90 százaléka a használt lakások piacán zajlik, ez óriási segítséget jelenthet a családok számára.

Igénylés előtt érdemes felkeresni az OTP Bank honlapját (www.otpbank.hu), vagy felhívni a hitelintézet telefonos ügyfélszolgálatát, ahol a hitelintézet munkatársai tájékoztatást adnak, de akár időpont is foglalható a fiókokba.

Az OTP Bank tanácsai a Babaváró kölcsön igénylése előtt állóknak:

  • Már kiállított TB igazolással érkezzenek a bankfiókba.
  • Ha már túl van a feleség a terhesség 12. hetén, akkor hozza magával a terhes-gondozási kiskönyvét (orvosi pecsét és aláírással).
  • A következő azonosító dokumentumokat ne hagyják otthon:

  • Érvényes magyar személyazonosító igazolvány vagy útlevél vagy kártya formátumú jogosítvány
  • Lakcímkártya magyarországi állandó lakcímmel és személyi azonosító számmal
  • Adókártya, mely tartalmazza az adóazonosító jelet
  • Ha az elmúlt 3 hónapban nem az OTP Banknál vezetett bankszámlára érkezett jövedelmük, 30 napnál nem régebbi munkáltatói jövedelemigazolás, vagy utolsó 3 havi bankszámlakivonat szükséges
  • Tájékozódjanak előzetesen az OTP Bank honlapján, a jogosultságról, szükséges dokumentumokról.
  • Kalkulálják ki előzetesen a törlesztő részletet az OTP Bank kalkulátorával.
  • Kérdés esetén érdemes felkeresni az OTP Bank honlapját, vagy felhívni a hitelintézet telefonos ügyfélszolgálatát, ahol további tájékoztatást adnak a munkatársak és időpont is foglalható.
  •  

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában