Hallgassa élőben!

Minden, amit a székhelyváltozás és a székhelyszolgáltatás bejelentéséről tudni kell

A cégalapítás egyik alapvető feltétele a székhely megjelölése. Enélkül a hatályos jogszabályok értelmében egyetlen vállalkozás vagy gazdasági társaság sem létezhet. Előfordulhat azonban, hogy egy vállalkozás székhelye idővel megváltozik. Például egy saját ingatlanból átkerül egy székhelyszolgáltató irodájába.

Lehetséges-e ilyen változás, és ha igen, hogyan kell azt bejelentenünk az illetékes hatóságok felé? van-e lehetőségünk arra, hogy rögtön egy székhelyszolgáltató címét írjuk be a cég létesítő okiratába? Ebben a bejegyzésben ezekre a kérdésekre adunk választ és azt is eláruljuk, hogy minek kell előbb meglennie: a cégnek vagy a cég székhelyének?

A székhely és a székhelyszolgáltatás fogalma

A székhely nem más, mint az adott cég bejegyzett irodája. A bejegyzett iroda a cég levelezési címe is egyben. Az a hely, ahol a cég üzleti és hivatalos iratainak átvétele, érkeztetése, őrzése, rendelkezésre tartása zajlik. Valamint ahol a külön jogszabályban meghatározott, a székhellyel összefüggő kötelezettségek teljesítése történik.

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy lehetséges-e gazdasági társaságot vagy egyéni vállalkozást alapítani anélkül, hogy meglenne a székhelyünk.
A válasz erre az, hogy nem, hiszen a papírmunka megkezdéséhez a tökéletes cégnév megtalálásán kívül a második legfontosabb dolog a székhely megléte. Cégalapítás során ennek értelmében tehát minden esetben kötelező székhely megjelölése.

Székhelyszolgáltatást egy cég abban az esetben vehet igénybe, ha nem rendelkezik saját ingatlannal, ahova a székhely bejelenthető vagy épp nem szeretne az ezzel járó feladatokra túlzottan sok időt és energiát szánni. A székhelyszolgáltató ebben az esetben a székhelyen teljesítendő feladatokat az adott cég megbízásából üzletszerű gazdasági tevékenységként végzi.

Fontos megemlíteni, hogy a székhelyszolgáltatás teljesen legális tevékenység, mely abban az esetben, ha a vállalkozásunk megfelelő szolgáltatónál veszi igénybe, rengeteget könnyíthet a cégvezetés mindennapjain.

Hogyan zajlik a székhelyszolgáltatás bejelentése?

Az adózás rendjéről szóló törvény 2017. január 1-től hatályos módosítása szerint az adózóknak 15 napon belül kell bejelenteniük azt, ha székhelyszolgáltatást vesznek igénybe. Ez azt jelenti, hogy az adózónak az állami adó- és vámhatóság irányába a székhelyszolgáltató nevét, székhelyét, adószámát, valamint jogviszony keletkezésének –és határozott idejű jogviszony esetén– megszűnésének időpontját is be kell jelentenie.

Itt fontos megjegyezni, hogy székhelyszolgáltatás szerződés csak határozatlan időre köthető. Határozott idejű székhelyszerződés kizárólag abban az esetben születhet, ha a gazdasági társaság is határozott időre jött létre. Ilyen esetekben a jogviszony megszűntének időpontját is előre be kell jelenteni.

A székhelyszolgáltatás bejelentése 2017 óta kötelező a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) felé, a ’T101E, ’T201T űrlapok kitöltésével történik.

Fontos tudni, hogy a székhelyszolgáltatás bejelentését nem ügyvéd végzi, azonban ez nem is a székhelyszolgáltató feladata. A NAV felé történő bejelentési kötelezettségnek minden esetben az adott cég könyvelője kell, hogy eleget tegyen.

Mi történik, ha megváltozik a cég székhelye?

Egy vállalkozás működése során előfordulhat, hogy megváltozik a tevékenység helye. Lehetséges például, hogy egy cég vidéken tevékenykedik, azonban idővel szeretné, ha bizonyos ügyfelek esetében presztízse magasabb legyen. Ilyenkor jöhet jól például a székhelyszolgáltatás Budapesten.

De megeshet az is, hogy egy vállalkozás az iparűzési adó optimalizálása miatt keres új székhelyet. Ilyenkor ideális megoldás például a székhelyszolgáltatás Újlengyelben, mely egyike hazánk azon településeinek, ahol az iparűzési adó mértéke 0%.

Abban az esetben, ha alapítás után szeretnénk áthelyezni egy cég székhelyet, fontos, hogy változásbejegyzési eljárás indításával kell eleget tenni a bejelentési kötelezettségnek. Ez mindkét esetben igaz. Akkor is, ha vállalkozásunk saját ingatlanba költözik, és akkor is, ha székhelyszolgáltatást veszünk igénybe.

A változásbejelentő lap elektronikus formában nyújtható be a cégbíróság felé. Fontos azonban, hogy a cég székhelyének változásbejelentését kizárólag ügyvéd segítségével lehet megtenni, hiszen mind a cégbejegyzési-, mind a változásbejegyzési eljárást ügyvéd indíthatja el.

Amit tehát a székhely bejelentéséről és a változás bejelentéséről mindenképp fontos tudni
Összegezve tehát a legfontosabbakat a lényeg, hogy akár egyéni vállalkozásról akár gazdasági társaságról beszélünk, a székhellyel minden esetben rendelkeznünk kell azelőtt, hogy az adott céget megalapítanánk, hiszen enélkül nem történhet meg a cégbejegyzés.
Székhelyet azonban nem csak saját ingatlanban jelenthetünk be. Ha szeretnénk, székhelyszolgáltatást is igénybe vehetünk, bármelyik általunk választott településen. Akár olyan helyen is, ahol az iparűzési adómentesség miatt minimalizálhatóak a kiadások.
Abban az esetben, ha a székhely idővel megváltozik, lehetőségünk van a változásbejelentésre, ezt azonban 15 napon belül jelentenünk kell az illetékes hatóságok felé.

Hozzászólások

bács-kiskun / videóval baon.hu
Spanyolországból hozták haza a fegyveres rablót
határvédelem / 2 perce
Harminc határsértőt tartóztattak fel megyénk rendőrei
A rendőrök 30 határsértővel szemben intézkedtek az elmúlt 12 órában.
Gyász
„Olyan csend van így nélküled, hogy szinte hallani, amit utoljára akartál mondani..." Megtört szívvel tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk, nagymamánk LUKÁCS LÁSZLÓNÉ Varga Mária kecskeméti lakos életének 86. évében megtért Teremtőjéhez. Temetése 2021. május 14-én pénteken 13:00 órakor lesz a Kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett A gyászoló család
"Nem múlnak ők el, akik szívünkben élnek, hiába szállnak árnyak, álmok, évek, ők itt maradnak bennünk csöndesen még..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy LAJOS FERENCNÉ Csecsetka Krisztina kerekegyházi lakos, 63 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 12-én, 15.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Küzdöttél de már nem lehet, csend ölel át és szeretet. Csak az hal meg, kit felednek, örökké él, kit igazán szeretnek." (Kosztolányi Dezső) KÁTAI BÉLA 1944-2020 ny. rendőr főtörzszászlós Mély fájdalommal és megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy szeretett Édesapánk 2020. november 14-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Felejthetetlen halottunk hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 15-én, 10.00 órakor lesz a Cserkeszőlői Temetőben. A gyászoló család.
"Még most is ég a csillag, ahogy ottan, arany-tüzekkel ékszeres az égbolt, csak én nem égek már, ki úgy lobogtam." (Kosztolányi Dezső) Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CSERNUSNÉ SZABÓ GIZELLA a Katona József Megyei Könyvtár volt dolgozója kecskeméti lakos, 61 éves korában elhunyt. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 13-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik K. KIS GYULÁNÉ Tóth Anna temetésén megjelentek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, fájdalmunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
"Sírodhoz vezet utunk, feledni Téged sohasem tudunk. Feledni Téged sohasem lehet, mert Te magad voltál a jóság és a szeretet." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TURBUCZ ANTAL 2021. május 3-án, 74 éves korában elhunyt. Utolsó útjára 2021. május 11-én, kedden 11.00 órakor kísérjük a kecskeméti Református Temetőben (Irinyi u. 17/B.) A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton megköszönjük a temetésen való részvételt. A gyászoló család.
"Lelked remélem békére talált, S Te már a mennyből vigyázol majd Ránk. Soha nem felejtünk, szívünkben szeretünk, Rád örökkön-örökké emlékezünk!" Mély fájdalommal tudatjuk, hogy drága szerettünk MADARÁSZ LÁSZLÓ volt helvéciai lakos, 2021. április 30-án, 69 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 11-én, 13.00 órakor lesz a kiskunfélegyházi Felső temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy HEGEDŰS SÁNDOR gépjárművezető szakoktató, kecskeméti lakos életének 81. évében elhunyt. Temetése 2021. május 11-én 9:45 órakor lesz a Kecskeméti Köztemetőben. Kérjük a részvétnyilvánítás mellőzését. A gyászoló család
"Felfogni a felfoghatatlant, nagyon fáj és nehéz. Örökké szívünkben tart a szeretet és az emlékezés." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KISS ISTVÁN az Agroker nyugdíjasa kecskeméti lakos, életének 80. évében szíve örökre megszűnt dobogni. Hamvasztás utáni búcsúztatása 2021. május 11-én, 10.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BODOR PÉTER rendőrfalusi darálós kecskeméti lakos, 2021. április 24-én 88 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 11-én, 11.45 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a temetésen megjelennek, mély fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy RIBÁR PÉTER PÁLNÉ Král Mária Ilona kerekegyházi lakos, 79 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 12-én, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
BODOR PÉTERNÉ Kunszabó Emma halálának 31. évfordulója és lánya BODOR EMMA halálának 6. évfordulója alkalmából. Szerető családjuk.
"Nem vársz már minket ragyogó szemekkel Nem örülsz már nekünk szerető szíveddel. De egy könnycsepp szemünkben érted él, Egy gyertya az asztalon érted ég. S bennünk él egy arc , egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Telhetnek hónapok, múlhatnak évek, Szívből szeretünk, s nem feledünk Téged " Fájó szívvel emlékezünk HARKAI JÓZSEF halálának 1. évfordulóján. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy VIRÁG ISTVÁNNÉ B. Kis Anna kecskeméti lakos, 2021. április 24-én 92 éves korában, visszaadta lelkét Teremtőjének. Felejthetetlen halottunk földi maradványait 2021. május 10-én, hétfőn 11.45 órakor helyezzük örök nyugalomra a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak akik utolsó útjára elkísérik, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
"Elmentem, mert mennem kellett, de szívetek mélyén örökké veletek leszek." Megtört szívvel tudatjuk, hogy K. KIS GYULÁNÉ Tóth Anna 2021. április 18-án elhunyt. Felejthetetlen halottunk temetése 2021. május 7-én, pénteken 15.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Lelked, mint fehér galamb csendesen messzire száll, hiába keresünk könnyes szemünk többé nem talál. De tudjuk, hogy a csillagok között, a legfényesebb te vagy, utat mutatsz, mert szívünkben örökre itt maradsz." Fájdalommal megtört szívvel tudatjuk, hogy CZUCZAI LÁSZLÓ 2021. év április 29. napján, életének 69. évében elhunyt. Szeretett halottunkat 2021. év május hó 7. napján, 11.00 órakor kísérjük utolsó útjára a kunadacsi temetőben római katolikus szertartás szerint. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ORDASI GÁBOR kerekegyházi lakos, 80 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 7-én, 13.00 órakor lesz a kerekegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
"Nehéz küzdelmes életed most pihenésre tér, Te voltál a megtestesült jóság, mely mindennel felér. Te voltál, kit sosem feledünk, Szívünk mélyén örökké szeretünk." Hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik NAGY LÁSZLÓNÉ Nemes Erzsébet temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek, mély gyászunkban velünk együtt éreztek. A gyászoló család.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MAGÓ SÁNDOR JÓZSEFNÉ Medvegy Julianna ágasegyházi lakos, 71 éves korában elhunyt. Temetése 2021. május 5-én, 15.00 órakor lesz az ágasegyházi temetőben. Minden külön értesítés helyett. A részvétnyilvánítás mellőzését kérjük. A gyászoló család.
Fájó szívvel tudatjuk, hogy KOVÁCS JÓZSEF városföldi lakos, 81 éves korában elhunyt. Búcsúztatása 2021. május 6-án, 14.00 órakor lesz a kecskeméti Köztemetőben. Minden külön értesítés helyett. Ezúton mondunk köszönetet mindazoknak, akik a búcsúztatáson megjelennek, fájdalmunkban osztoznak. A gyászoló család.
újraindítás / 14 perce
Tovább erősíti a családbarát lépéseket a jövő évi költségvetés
labdarúgás / galériával / 24 perce
Örömfocival verte a Tiszakécske a Salgótarjánt
Szentirmay Tamás
szépül a település / 25 perce
Kerékpárból készül virágtartó Csátalján
Tölgyesi Gábor
galériával / 29 perce
Erdei tanösvényt alakítottak ki Csemőn
Horváth Péter
Tragédia / 34 perce
Végzős diákok haltak meg a szörnyű balesetben
oltási helyzet / 1 órája
Várhelyi Olivér: több időt nem veszíthetünk