szponzorált tartalom

2019.04.17. 14:47

Megéri közjegyző előtt kötni bérleti szerződést

Több százezren élnek bérlakásban Magyarországon, a kiadó ingatlanok száma pedig folyamatosan nő. Ezzel arányosan nő a lakáskiadáshoz kapcsolódó kellemetlen történetek száma is – utóbbi tipikusan a nemfizető vagy a lakást elhagyni nem akaró bérlőket jelenti, de a szerződést módszeresen megszegő tulaj esete és bérlők hangoskodása is gyakori probléma. Holott van jogi megoldás ezek kezelésére, szerencsére egyre többen élnek is vele.

Forrás: Shutterstock

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara egy márciusi felmérése szerint egyre tudatosabbak a magyarok, ha kiadják a lakásukat, de még mindig sok a bizonytalanság és a félreértés a lakásbérlet témakörében. A magyarok fele például még mindig nincs tisztában azzal, mire való a kaució, és hogyan mondhat fel törvényesen bérlőjének. Azt azonban egyre többen – a válaszadók kétharmada – tudják, hogy a legbiztosabb módja a nemfizető vagy a lakásból kiköltözni nem akaró bérlőkkel szemben, ha közjegyzőhöz fordulnak a szerződés megkötése előtt. Mindez nem véletlen, mert a közjegyzők tapasztalatai szerint a problémás esetekben 10 esetből 7 alkalommal a bérbeadó azért kényszerül felmondani a bérlőnek, mert az nem fizeti a bérleti díjat, vagy, mert nem a szerződés szerint használja az ingatlant.

A közjegyző által készített bérleti szerződés előnye, hogy amennyiben a bérlő nem fizeti a bérleti díjat, vagy a szerződés megszűnését követően nem költözne ki az ingatlanból, a közjegyzői okirat alapján végrehajtás is indítható a bérlővel szemben. Azaz, ilyen helyzetben nem kell bírósághoz fordulni, és hosszú pereskedésbe kezdeni, hanem közvetlenül, gyorsan és jogszerűen fel lehet lépni a szerződést megszegővel szemben.

A közjegyző emellett garancia arra is, hogy a bérleti szerződés szakszerűen, a törvényeknek megfelelően készül el, és olyan fontos kérdéseket is tartalmaz, mint a bérleti díj fizetésének módja, a bérlőt megillető jogok és kötelezettségek, határidők, vagy a kaució felhasználásának és visszafizetésének feltételei. A közjegyző okirat továbbá a bérbeadó mellett a bérlőt is védi, hiszen nem követelhetnek tőle magasabb bérleti díjat a szerződésben foglaltnál, és annak elkészítésekor a közjegyző nem a másik fél megbízottjaként, hanem pártatlanul jár el.

Akkor is érdemes közjegyzőhöz fordulni, ha már készült bérleti szerződés a felek között, ami nem lett közokiratba foglalva. Az említett problémákra ugyanis az is megoldást jelent, ha a bérlő közjegyző előtt tett egyoldalú nyilatkozatban vállalja, hogy fizeti a bérleti díjakat, és a megadott határidőben kiköltözik az ingatlanból.

További információ itt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában