hirdetés

2020.12.17. 08:55

Izsák új intézményekkel gyarapodik a jövő évben

Szeptemberben visszahívta posztjára Mondok József korábbi polgármestert Izsák polgársága. Eltelt az időközi választás óta három hónap. Az önkormányzat előtt álló munkáról a polgármester terveiről beszélgettünk.

PR cikk

Fotó: BUS CSABA

– Ön egy év kihagyással visszatért Izsák élére. Mi szüksége volt arra, hogy újból felpörögjön? Saját vállalkozásai nem adnak elég munkát? Mit csinált egy évig? – kérdeztük Mondok József polgármestert.

– Nézze, az említett időszakban a magánvállalkozásaimban dolgoztam. Ötven munkában eltöltött év után először kaptam nyugdíjat. Viszont nem lehet kitörölni, hogy huszonegy évet dolgoztam Izsákért. Voltam képviselő, alpolgármester és polgármester. A városért végzett munka az életem része. Talán nagy szavaknak tűnnek, de Izsák bennem él, és amíg élek, szeretnék a városomért mind többet tenni. Nem kötelesség ez, hanem elhivatottság. Ezért is örülök, hogy meggyőző fölénnyel támogattak szeptemberben a polgármesteri választáson a helyi polgárok. Higgye el, egy ekkora mértékű bizalom szívet melengető, felemelő érzés számomra, s nagyon sok erőt ad a további munkámhoz, egyben kötelez a jövőt illetően, és nem mellékesen azt is megmutatja, hogy az izsákiak értékelték az előző évtizedek tevékenységét. Jól esett a lelkemnek az elismerésük. Ez adja az erőt, hogy – ahogy Ön kérdezte – pörögjek a városért.

Mondok József: komoly bizalmat kaptam a polgároktól
Fotó: Bús Csaba

– Mit csinált egy évig?

– Tíz hónapról volt szó, nem egy évről. A hazai lósport fejlesztésén dolgoztam a Kincsem Parkban. A 2021-ben megrendezésre kerülő négyesfogathajtó Európa-bajnokság versenyigazgatójává választottak, ez adott elegendő elfoglaltságot. Az agrárvállalkozásomban is volt elegendő kihívás. De az Izsákért végzett munka, ahogy fogalmaztam, az életem része.

– Amikor még 2019-ben polgármester volt, szinte teljesen elkészült az új modern piaccsarnok. Azóta azonban nem nyitották meg. Most újra Ön a polgármester. Mikor veheti birtokba a közönség az épületet?

– Magával az épülettel nincs baj. Azonban van egy-két dolog, amin változtatni kell. A munkák befejezése nem úgy történt, ahogy kellett volna. Ezt kell pótolni.

– Mondana erre példát?

– Itt van a szép épület, és nem lehet járművel körbejárni. Ezt is meg kell oldani. Aztán a Kecskemétre vezető út és az épület közötti részt is úgy kell kijavítani, hogy esőzés után ne álljon ott meg a víz. Egyszóval a csarnok környezetét használhatóbbá, kulturáltabbá kell még tenni. Ha nem lesz túl hideg, akkor belátható időn belül átadhatjuk a csarnokot.

– Más beruházások?

– Az egészségügyi centrumunk áprilisra készül el. Itt kapnak helyet a háziorvosok, a fogorvos és a védőnők, valamint reményeink szerint néhány szakorvosi rendelő. Ezzel a beruházással is voltak, hogy úgy fogalmazzak gondok, mivel lassan haladt a munka. A döntéshozók asztalán a veszélyeztetett dossziéba került át ez az uniós projektünk. Utánajárással sikerült ezt kivenni ebből a dossziéból, az Izsák mindennapi közérzetét alapvetően befolyásoló beruházást.

– Az új bölcsőde építése hogyan halad?

– Szeptember 1-re kívánjuk átadni. Hamarosan tető alá kerül majd ez a beruházás. Izsák azon kevés hazai települések egyike, ahol nő a lakosságszám, ezért is jó, hogy megépül az új intézmény.

A bölcsődét jövő szeptemberben tervezik átadni a gyermekes családoknak
Fotó: Barta Zsolt

– A következő Településfejlesztési Operatív Program hétéves tervezése elkezdődött. Önök a megyeházára milyen elképzeléseket fognak benyújtani?

– Egy térségi szabadidő- és sportcentrum kialakításában gondolkozunk. Erre nem csak Izsáknak, hanem a környékbeli településeknek is nagy szüksége van. Helyi művelődési központ felépítését is tervezzük, itt kapna helyet a helytörténeti múzeum és egy, a helyi értékeinket bemutató kiállítás is. Az úthálózatot mindenképpen javítanunk kell, mert még sok olyan utcánk van, amelyet rendbe kell tenni, le kell aszfaltozni.

– Lovas pálya. Ha elvonul a Covid-fertőzés, akkor terveznek-e valami nagyobb programot?

– Igen. A térség lovas központja Izsák. A Nemzeti Lovas Színház alapítója, igazgatója, régi barátom Pintér Tibor jelezte egy alkalommal, talán két hónapja, hogy jövőre mutatják be a Szent László, a táltos király című történelmi rockoperát két felvonásban. Az ősbemutatóra nálunk kértek helyet. Ha a vírushelyzet is engedi, június 5-én lenne ez a bemutató a lovaspályán.

– Korábban nagy vitát kavart a szemétlerakó bővítésének a kérdése. Sokan vélni tudták, hogy ide hamarosan nem a korábbi 19, hanem akár félszáz település szemetét is hordják majd. Hogy áll az ügy?

– Mindenkit megnyugtatok, a testület csakis abban partner, hogy csak azokról a településekről hordja ide továbbra is a szemetet a szállítással megbízott cég, amelyek korábban is idetartoztak. Az önkormányzat október 26-án hozott egy határozatot. Ebben a nem veszélyeshulladék-lerakó ügyéről foglalt állást a testület. Erről bővebben mindenki olvashatott a helyi újságban, illetve az interneten is elérhető a város érdekeit védő határozat anyaga.

Az új piac a megye egyik legszebb elárusítócsarnoka
Fotó: Barta Zsolt

– Bár Ön fölénnyel nyerte a szeptemberi választást, azért nyilván akadnak olyanok, akik ennek nem örülnek.

– Én mindenkinek a polgármestere akarok lenni. Bródy János dalszövegíró fogalmazott valahol így: Az embereket csak békén kell hagyni, s a békesség megszületik magától. Ez egy arany igazság, ennek a szellemében dolgozom.

– Más. A vírus elleni védekezés. A városházára csak csengetés után lehet belépni.

– Igen, szándékosan döntöttünk így. Ahhoz, hogy zökkenőmentesen menjen a polgárok érdekében a munka, védenünk kell a városháza dolgozóit. Azaz, bárki bejöhet, de előtte ide kell szólnia, vagy a kapuban csengetni. Szájmaszkban és kézfertőtlenítés után lehet ügyet intézni. Az önkormányzat nagy mennyiségű fertőtlenítőszert vásárolt a közelmúltban, melyeket szétosztottunk az intézmények között. Megrendeltük az összes dolgozó tesztelését, ez legalább 40 személyt érint. Ha szükség lesz rá, akkor folytatjuk a tesztelést olyan gyakorisággal, ahogy a helyzet megköveteli. A járvány megelőzésére, terjedésének lassítására általánosságban is megteszünk minden tőlünk telhetőt. Fertőtlenítünk az utcákon, a közintézményekben. Utóbbihoz ózongenerátoros fertőtlenítő berendezést vásárolt az önkormányzat, amellyel az óvodát, az iskola ebédlőjét és az orvosi rendelőket fertőtlenítjük rendszeresen. A munkát két képviselő végzi, nekik külön is köszönöm munkájukat. Maszkhasználatot rendeltem el a piacon. Figyelemmel kísérjük, kinek kell segítség a városban, ahol szükséges, segítséget nyújtunk. Orvosainknak is megadjuk a nehéz helyzetben szükséges plusztámogatást. Nekik és munkatársaiknak köszönjük a helytállásukat. Ugyanezt mondhatom el a szociális szférában, oktatásban (iskola, óvoda, bölcsőde, idősotthon, családsegítő, gondozási központ) dolgozó kollégáinkról, a városházi, városgazdálkodási és kulturális intézményi munkatársainkról.

– Hogyan ünnepli a karácsonyt, s hogyan tekint az új esztendő elé?

– A karácsonyt és az évbúcsúztatót szűk családi körben töltjük, betartjuk a biztonsági előírásokat. Az új esztendőre való előretekintésben a rendkívüli helyzet miatt vannak bizonytalanságok, de ezzel együtt is a két nagyberuházás lezárását, a térfigyelőkamera-rendszer és a közvilágítás bővítését, s a város és intézményeinek zökkenőmentes működésének biztosítását tekintjük prioritásnak. Boldog ünnepeket és az ideinél nyugodtabb évet kívánok Izsák polgárainak és a Petőfi Népe összes olvasójának – mondta végül Mondok József, Izsák polgármestere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában